Znají řidiči výhody Blokové výjimky?

6. června 2016, 18:17

V roce 2015 byla našim portálem zpracována analýza „Autoservisy očima zákazníků“ formou internetové dotazování u 542 respodentů. Jedním z témat byla také Bloková výjimka. Její část Vám nyní chceme představit.

Respondentům jsme postupně položili 4 otázky. Zda znají pojem „Bloková výjimka“, kde servisují vozidlo v záruce a po záruce, jestli mohou servisovat vozidlo v záruce v neznačkovém servisu a po objasnění pojmu „Bloková výjimka“, jak se zachovají příště.

Otázka č.1 – Znáte pojem Bloková výjimka?
Jen 4,8% respondentů odpovědělo kladně. Je však nutné zdůraznit, že jsme se ptali jen na pojem Bloková výjimka a respondent si nemusí spojit možnost servisování v neznačkovém servisu i během záruky s tímto pojmem. Čemuž odpovídají další odpovědi, kdy jsme jsme se ptali již konkrétně.

Otázka č.2 – Kde servisujete své vozidlo?
19,1% odpovídajích uvedlo, že vozidlo servisují v záruce i po záruce v neznačkovém servisu. Což je překvapující údaj.

Otázka č.3 – Myslíte si, že můžete vozidlo v záruce servisovat v nezávislém servisu, aniž by jste přišli o záruku výrobce?
Přes 53% respondentů bylo přesvědčeno, že servisováním vozidla v neznačkovém servisu přijdou o záruku.

Otázka č.4 – Kde budete servisovat vozidlo v záruční době?
Respondenti na otázku odpovídali po obsáhlém vyjasnění co „Bloková výjimka“ znamená a obnáší. 18,4% respondentů Blokovou výjimku zná, servisuje v neznačkovém servisu, což zhruba odpovídá odpovědi na otázku číslo 2 (kde 19,1% respodentů již nyní servisuje vozidlo v záruce v neznačkovém servisu). 43,3% respondentů Blokovou výjimku nezná a nadále bude servisovat v autorizovaném servisu. 27,7% však po objasnění pojmu Bloková výjimka zvažuje servisování v neznačkovém servisu. Což znamená, že (po objasnění pojmu Bloková výjimka) přes 70% respodentů nezná možnosti vyplývající z tohoto nařízení. 10,8% respondentů Blokovou výjimků zná, ale nadále bude servisovat v autorizovaném servisu nebo má obavu o ztrátu záruky.

Související články

Servis vozidel v záruce v neznačkových servisech – ANO či NE? (Výsledky ankety)
Servis vozidel v záruce v neznačkových servisech – ANO či NE? (Výsledky ankety)

Minulý týden jsme se Vás ptali, zda jste ve svém servisu již prováděli opravu nebo garanční prohlídku vozidla v záruce. Chtěli jsme prověřit, zda jsou si neznačkové servisy vědomi možnosti provádění oprav a servisních prohlídek, proč tak činí nebo nečiní, zda se jedná o soukromé nebo firemní vozidlo? Níže uvádíme výsledky ankety. Výsledky ankety byly […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!