Boj s nízkou nezaměstnaností v Koyo Bearings – školení, automatizace a inovace

15. června 2017, 12:34

Podobně jako v jiných firmách, i v olomouckém závodě na výrobu ložisek Koyo Bearings je patrný nedostatek zaměstnanců na českém trhu. Firma v minulých letech vyvinula nástroje, kterými se snaží s tímto trendem bojovat, a které by mohly být v některých ohledech inspirací pro ostatní firmy v České republice.

Po světové hypoteční a finanční krizi prošla Česká republika několika lety postupného zotavování. Tento vývoj přesně kopírovala automobilová výroba, která v roce 2016 vzrostla o celých 12%. Letos hlásí analytici očekávaný růst mezi 5 až 6%.  Spolu s pozitivním vývojem ostatních oborů to pro český průmysl znamená období konjunktury, ale také všudypřítomný nedostatek volných pracovních sil.

Ten je patrný také na Moravě, kdy v Olomouckém kraji dosáhla nezaměstnanost na rekordní hranici 4,6%. Kraj má dlouhou strojírenskou tradici, jeho hospodářství je tvořeno průmyslem ze 33% a zaujímá tak nejvyšší podíl. Následují služby, školství, zdravotnictví a veřejná správa. I když se číslo téměř 21 tisíc uchazečů zdá být relativně vysoké, práce v průmyslu není pro každého. Často představuje tvrdou práci, obvyklý je třísměnný nebo nepřetržitý provoz. U mnoha pracovních pozic tak vyřazuje uchazeče se zdravotním postižením nebo uchazeče v pokročilém věku, kteří na práci fyzicky nestačí. Tyto dvě kategorie představují dohromady téměř polovinu uchazečů o zaměstnání. Dalším nepříznivým faktorem v kraji je absence technické vysoké školy.

Školící místnost Do-Jo Room
KOYO Olomouc – školící místnost Do-Jo Room

V olomouckém závodě Koyo Bearings, který se specializuje na výrobu ložisek, mají vlastní způsoby, jak s tímto nepříznivým vývojem bojovat. Hlavní problém spatřují v nedostatečné kvalifikaci uchazečů o zaměstnání a absolventů strojnických škol. Ti nejsou zvyklí pracovat s moderním strojním zařízením, s digitalizovanými CNC obráběcími stroji nebo digitálním měřícím zařízením. Závod proto v minulém roce vytvořil vlastní školící místnost. „V nové školící místnosti (Do-Jo Room) se snažíme kvalifikovat strojaře i z uchazečů, kteří mají o strojírenství jen velmi okrajové znalosti. Seznámíme je s výkresovou dokumentací a způsoby, jak a co z ní číst, naučíme je obsluhovat nejmodernější stroje, respektovat požadavky kvality, měřit a sledovat přesnost produkce,“ upřesňuje manažerka personálního oddělení Jana Kopecká.

Pro budoucnost českého strojírenství a pro prosperitu regionu je nezbytně nutná také spolupráce se školstvím. Nepravdivý je mýtus, že studenti neprojevují zájem o studia v technických oborech, že nemají zájem se vzdělávat nebo poznávat nové věci. Demotivační je pro ně velké množství teorie, která je pro ně v praxi často málo použitelná. Mladé studenty zajímají nové technologie, nové strojní vybavení, digitální ovládání apod. Zásadní úlohou firem je všechny tyto nedostatky ve školství a vzdělávání komunikovat s vládními institucemi. Proto je Koyo členem AutoSAP, Moravskoslezského automobilového klastru, Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory a dalších organizací, přes které formuluje své požadavky. „Úzká místa samozřejmě nejsou jen ve vzdělávání. Trápí nás také vysoká administrativní zátěž, přetížená, zastaralá infrastruktura, špatná spolupráce vědců a firem nebo absence vládní strategie a koncepce,“ konstatoval k problémům v oboru ředitel společnosti Petr Novák.

„Pro potenciální zaměstnance chceme být společností s dobrou adresou. Dosáhli jsme několika úspěchů, kdy jsme získali mnohá prestižní ocenění na regionální i národní úrovni. Zaměřujeme se rovněž na společenskou odpovědnost, kdy jsme v regionu za dobu svého působení přerozdělili přes 21 milionů korun na nejrůznější charitativní projekty,“ dodala Kopecká.

Související články

Představujeme Koyo Bearings ČR – výrobce ložisek pro automobilový průmysl
Představujeme Koyo Bearings ČR – výrobce ložisek pro automobilový průmysl

Společnost Koyo Bearings Česká republika s.r.o. sídlí v Olomouci a je součástí japonské nadnárodní korporace JTEKT Corporation. Ta se řadí mezi přední světové dodavatele pro automobilový průmysl v oblasti řízení, výroby ložisek, komponent do automobilů a výrobě strojů a zařízení.  Výrobní závod Koyo zaměstnává 500 kmenových zaměstnanců.  Během své existence obdržel řadu významných ocenění včetně pětinásobného titulu […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!