Řešení Bosch pro městskou mobilitu

17. července 2017, 13:33

Od sdílení k parkování: řešení pro mobilitu bez stresu. Od ABS po robotické taxi: řešení pro mobilitu bez nehod  Od syntetických paliv k e-skútrům: řešení pro mobilitu bez emisí.

Dvoukolá mobilita v metropolích: rychle, flexibilně a různorodě
Dvoukolá mobilita v metropolích: rychle, flexibilně a různorodě

Řešení pro mobilitu bez stresu
COUP: Bosch již nabízí služby mobility pro velká města. Služba COUP pro sdílení e-skútrů je jedním z příkladů. Po debutu v Berlíně se nyní přidala i Paříž. Bosch umístil do ulic na 1 600 skútrů, a další jsou na cestě.

Automotive Cloud Suite: V příštím roce spustí Bosch svůj Automotive Cloud Suite, což je softwarová platforma, která tvoří ústřední bod propojené mobility, umožňuje řidičům přístup k on-line parkování i k jejich chytrým domácnostem během cestování.

Intermodální: V červenci 2017 Bosch zahájí zkušební provoz asistenta mobility, který za bezproblémového využití propojenosti stávajících služeb mobility najde nejrychlejší cestu skrze město na základě dat v reálném čase. Díky nové aplikaci se tak dojíždějící dostanou do cíle efektivněji, města budou lépe řešit objem dopravy a poskytovatelé mobility zlepší využití veřejné dopravy.

Bosch a Daimler automatizují parkování
Bosch a Daimler automatizují parkování

Propojené parkování: Projekty Bosch postupně pomáhají vyhnout se stresu při vyhledávání parkovacích míst. V současné době toto hledání tvoří jednu třetinu městského provozu. Ať už se jedná o komunitní parkování, správu aktivních parkovacích míst nebo automatizované parkování – řešení Bosch pro propojené a automatizované parkoviště šetří čas a pohonné hmoty a také nervy lidí.

HD mapa: Ještě před koncem tohoto desetiletí se Boschi podaří vytvořit digitální mapu s vysokým rozlišením, která také obsahuje údaje z radarových senzorů. Bosch na tom pracuje společně s nizozemskou společností TomTom, stejně jako s čínskými poskytovateli AutoNavi, Baidu a NavInfo.

Propojená logistika: V následujících letech bude Bosch také propojovat a automatizovat nákladní dopravu. Společnost v současné době vyvíjí nové logistické služby – například integrované mikromechanické senzory monitorující nákladní dopravu. Cílem je snížit náklady, zlepšit logistickou účinnost a odlehčit infrastruktuře.

Na cestě za městy s nízkými emisemi
Na cestě za městy s nízkými emisemi

Propojené automobily: V dalším desetiletí půjde konektivita ruku v ruce s přeměnou samotného auta. Vedle domácností a pracovišť se auta stanou třetím životním prostorem. V budoucnu bude například při nakupování online nebo rezervaci e-kola zpoza volantu zapotřebí pouze jednoduchých gest, jak představuje i propojený předváděcí vůz Bosch.

Řešení pro mobilitu bez nehod
ABS a ESP: Elektroničtí strážní andělé ABS a ESP jsou úspěšnými průkopníky firmy Bosch. Za různých okolností již zachránily miliony lidí před kolizí tím, že automaticky převzaly na zlomek sekundy kontrolu nad brzděním nebo řízením.

ABS pro e-kolo: Nyní se stane jízda na pedelci ještě bezpečnější. Bosch zahajuje výrobu antiblokovacího brzdového systému elektrických jízdních kol. Tento nový element zabraňuje zablokování předního kola a zvedání zadního kola. Tímto způsobem může být snížena brzdná dráha a minimalizováno riziko pádu přes řídítka či pádu z kola.

Inovativní aplikace nabíjení Bosch
Inovativní aplikace nabíjení Bosch

ABS pro motocykly: Bosch ABS10 pro motocykly je malý a lehký. Ve srovnání s ABS 9 se inženýrům z Bosche podařilo snížit hmotnost antiblokovacího systému o zhruba 30 procent a velikost o zhruba 45 procent. Kromě optimalizace velikosti a hmotnosti se zaměřili na snížení nákladů. Výsledkem je, že systém je nyní také vhodný pro použití v malých motocyklech objemem do 250 ccm – jde o segment, který je cenově dostupný a populární na rozvíjejících se trzích.

Ovládání stability motocyklů MSC: Ovládání stability motocyklu MSC je typ ESP pro motocykly. Monitorováním parametrů jednostopých vozidel jako je úhel sklonu, může systém okamžitě upravit své elektronické brzdění a akcelerační zásahy podle stávajícího stavu jízdy. Tímto způsobem může systém Bosch zabránit tomu, aby se motocykl příliš nakláněl nebo sám srovnal při brzdění v zákrutách, což je moment, kde dochází k většině nehod motocyklů.

Digitální štít: Zaměstnanci Bosch zabývající se výzkumem nehod odhadují, že komunikace motocykl-automobil by mohla zabránit téměř každé třetí nehodě motocyklu. Až desetkrát za sekundu si vozidla v okruhu několika set metrů vyměňují informace o typu vozidla, rychlosti, poloze a směru jízdy. Jinými slovy, dlouho předtím, než se motocykl objeví, varuje tato technologie řidiče a senzory v jejich vozidlech, že se blíží motocykl. To jim umožňuje řídit lépe a více defenzivně.

Budoucnost městské mobility
Budoucnost městské mobility

Asistenční systémy řidiče: Tito neviditelní spoluřidiči pomáhají řidičům v monotónních nebo náročných dopravních situacích. Monitorují okolí vozidla pomocí radarových, video a ultrazvukových senzorů. Pomáhají řídit a brzdit auto při parkování, změně jízdních pruhů nebo při sezení v zácpě. Pomocné systémy řidiče mohou zabránit nehodám a jsou předchůdci automatizovaného řízení.

Automatizované řízení: Před začátkem dalšího desetiletí chce společnost Bosch ve spolupráci s firmou Daimler umožnit plně automatizované řízení ve městech (SAE úroveň 4) a mobilitu bez řidiče (SAE úroveň 5). Jejich cíle zahrnují vývoj a zahájení výroby autonomního pohonného systému pro robotické taxíky.

eCall pro motocykly: Na základě inteligentních algoritmů srážky, zjistí systém eCall účast motocyklisty na nehodě, automaticky přenese tísňové volání a informuje tísňové služby o typu vozidla i jeho poloze.

Chytrá města
Chytrá města

Řešení na cestě k mobilitě s nulovými emisemi
RDE: V letošním roce se objeví první certifikace dieselových modelů, které vyhovují normám Euro 6 pro emise v reálných podmínkách jízdy, neboli RDE. Bosch v současné době realizuje se svými zákazníky přibližně 300 RDE projektů. Společnost chce podpořit výrobce automobilů v jejich úsilí ještě více snížit emise způsobené oxidy dusíku z dieselových vozidel. Na zkušebních jízdách ve městech společnost Bosch již ukázala, že je to možné.

Filtry pevných částic: Bosch v Evropě již nebude provádět inženýrské práce na zážehových motorech, které nejsou vybaveny filtrem pevných částic. Od zavedení filtru neměl diesel s částicemi potíže a cílem je dosáhnout stejného výsledku také u benzínových motorů.

48voltová technologie: 48voltová palubní síť je vhodná pro vstupní hybridní pohony. Zde je Bosch opět dodavatelem systémů od elektromotoru až po baterii. Společnosti se s touto technologií daří. Pouze v Číně získal Bosch v roce 2016 pět významných objednávek pro svou 48voltovou bateriovou technologii.

Lehká elektrická mobilita: Všechny elektrické 48voltové systémy hnacího ústrojí budou součástí velmi malých a lehkých nových vozů pro osobní městskou mobilitu. Bosch také vybavuje tyto vozidla, ať už se jedná o jednostopé E-Schwalbe nebo
o jednostopé e.Go.

E-náprava: Aby se mohly vyrábět větší vozy schopné elektrického pohonu, pracuje Bosch na vývoji vysokonapěťových systémů. Jedním z příkladů je elektrická náprava – motor, elektronika a převodovka integrovaná do jednoho krytu. Je vysoce efektivní a jednoduchá pro standardizaci.

Poslední metry: Elektromobilita od firmy Bosch je již přítomna v městské dopravě v Německu. Bosch dodává hnací ústrojí pro skútry „Streetscooters“ německé pošty. Jedná se o největší evropskou flotilu elektrických vozidel.

Syntetická paliva: Samotný spalovací motor se může stát alternativním pohonem, pokud poběží na syntetickém palivu vyrobeném z obnovitelné energie, což by z něj dělalo řešení šetřící přírodní zdroje, které je navíc CO2 neutrální. K mobilitě bez emisí vede mnoho cest a společnost Bosch je všechny prozkoumává.

Související články

Budoucnost společnosti Bosch leží v chytrých městech
Budoucnost společnosti Bosch leží v chytrých městech

Bosch se stává poskytovatelem služeb mobility pro městské konurbace. V budoucnu se společnost více zaměří na vývoj a poskytování řešení v propojených, chytrých městech. Do měst se vrací neustále větší množství lidí. Do roku 2050 bude v megaměstech bydlet více než 6 miliard lidí. Do té doby se městská doprava ztrojnásobí. 

Grand Prix Kaipan – druhý ročník technické soutěže pro SŠ
Grand Prix Kaipan – druhý ročník technické soutěže pro SŠ

Dne 16. června 2017 proběhl na jihlavském Polygonu v rámci projektu „Postav si své auto“ již druhý ročník technické soutěže „Grand Prix Kaipan“. Celkem se akce účastnilo sedm konstruktérských týmů středních technických škol z Kraje Vysočina. V každém týmu bylo 6 soutěžících, v soutěžním týmu musela být zastoupena i minimálně jedna dívka.

Systémy žhavení Bosch
Systémy žhavení Bosch

Palivo pro vznětové motory je velmi zápalné oproti palivu pro zážehové motory. Z tohoto důvodu je startování vznětových motorů s přímým vstřikováním paliva (DI) spontánní při jakékoliv teplotě ≥ 0 °C, protože teplota vznícení 250 °C se dosáhne stlačením ve spalovací komoře motoru i při otáčkách startéru. Pod určitou teplotou ale vznětové motory potřebují podpůrný […]

Bosch SMT 300 najde netěsnosti v sacím i výfukovém traktu
Bosch SMT 300 najde netěsnosti v sacím i výfukovém traktu

Nové zařízení pro vyhledávání úniku Bosch SMT 300 provádí zkoušky těsnosti na mnoha uzavřených systémech vozidel. Toto kompaktní zařízení umožní najít dokonce netěsnosti vzduchu nebo vody u těsnění oken a dveří.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!