Lexus LS bude mít nové oči, citlivější a pozornější

17. srpna 2017, 9:43

Lexus LS páté generace bude mít nové optické a radarové senzory, které zvýší účinnost a funkčnost systémů aktivní bezpečnosti a asistenta řízení. Jsou kombinací stereoskopického optického senzoru a vylepšeného radaru.

LEXUSOptický senzor využívá dvě kamery umístěné za čelním sklem. Obrazy, které zachycují, jsou analyzovány pomocí algoritmu Dense Stereo Matching. Výsledkem je trojrozměrná „mapa“ prostoru před vozidlem s vyznačenými okraji jízdního pruhu a překážkami, jako jsou např. vozidla, chodci nebo bezpečnostní bariéry. Nové kamery mají také větší citlivost, díky čemuž lépe odhalují chodce v noci.

Radarový senzor, který pracuje v pásmu milimetrových vln, se vyznačuje vyšší citlivostí, přičemž ve srovnání s předchozí generací je o 60 procent menší. Nový radar s anténní fázovou soupravou má také širší zorné pole a umožňuje detekovat chodce blížící se ze stran k vozovce.

Použití zdokonalených senzorů v novém Lexusu LS zajišťuje efektivní provoz systémů aktivní bezpečnosti, zejména nouzového brzdění a vyhýbání se překážkám, i asistenční funkce řízení vozidla Lexus CoDrive, které řidiči usnadní jízdu na dálnicích, silnicích s mnoha zatáčkami a v dopravních zácpách. Například Lane Tracing Assist pomáhá udržet vozidlo s aktivním tempomatem v jízdním pruhu.

Denso Lexus VisionsensorDenso Lexus Milimeter Radar

Lexus LS 500 je pátou generací vlajkové limuzíny značky Lexus. Vozidlo je poháněno od základu nově konstruovaným šestiválcovým vidlicovým motorem s dvojitým turbodmychadlem o výkonu 421 koní a maximálním točivým momentem 600 Nm.

Mnohem lepší parametry než u předchozího motoru V8 byly dosaženy při nižší spotřebě paliva. S motorem spolupracuje v segmentu luxusních limuzín první desetistupňová automatická převodovka, která byla dříve testována ve sportovním kupé Lexus LC. Vyznačovala se rychlostí řazení, která je srovnatelná s dvouspojkovými převodovkami.

Hnací ústrojí zajišťuje zrychlení z 0 na 100 km/h řádově za 4,5 vteřiny. Model LS 500h je vybaven hybridní hnací jednotkou Multi Stage Hybrid System, která byla použita rovněž ve voze Lexus LC 500h.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!