Dvacetileté auto z Áček pokořilo 14.000 km a dojelo do Ulánbátaru

21. srpna 2017, 14:50

Tři týdny po odjezdu mladí cestovatelé Richard Nemeth a Stefan Stefanov z Ostravy a „richhiker“ Stanislav Gálik dorazili s autem za 69.000 korun z AAA AUTO do cílové destinace v mongolském Ulánbátaru. Pokořili tak trasu o délce 13.800 kilometrů vedoucí přes 12 zemí. Na strastiplné cestě, kde vystoupali až do 5.000 m n. m., auto postihly pouze tři defekty na pneumatikách. Dvacetileté BMW si tak poradilo s nadmořskou výškou i s nekvalitním 80 oktanovým benzínem.

Dvacetileté auto z Áček pokořilo 14 tisíc kilometrů a dojelo do mongolského Ulánbátaru

„Cestu Richarda, Stefana a Standy pravidelně sleduji na facebooku a fandím jim. Kluci jsou ale zkušení a na cestu se výborně připravili, takže je nezaskočili ani místní gangy, defekty na pneumatikách, ani nehostinné cesty,“ uvádí generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová. „Oba cestovatele čeká ještě dvoutýdenní cesta zpět přes Rusko, kdy BMW od nás ještě více prověří. Auto rozhodně nešetří a já jsem ráda, že dokazují, že s vozem z naší nabídky bez speciálních úprav se dá dokázat cokoliv, co si člověk zamane,“ doplňuje Topolová.

Celou cestu si mladí cestovatelé naplánovali na 35 dní, a jak sami přiznávají, cesta probíhá překvapivě bez větších zádrhelů. Zatímco Richard a Stefan jsou na spaní pod stanem a v autě zvyklí, pro zakladatele oděvní značky Galard, autora knihy „Jak jsem stopoval letadlo“ a poradce pro značku Mototechna Stanislava Gálika to je úplně nový zážitek. „Než jsme dosáhli cíleného Ulánbátaru, ujeli jsme 13.800 km a projeli Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Moldavsko, Ukrajinu, Rusko, Kazachstán, Uzbekistán, Tádžikistán, Kyrgyzstán až do Mongolska. Cesta přes Pamír highway a poslední kilometry před Mongolskem byly pro auto hodně náročné, ale jsme v cíli!“ hodnotí první část cesty Stanislav a Richard se Stefanem ho doplňují: „Auto šlapalo perfektně, bez sebemenšího zaváhaní nás dovezlo až sem, do Ulánbátaru. A teď přijde druhá část – návrat domů přes Rusko.“

Výpravu můžete sledovat na https://www.facebook.com/skodasimplynever.

Související články

Nízkorozpočtová výprava s ojetým BMW E39 528i vyráží tentokrát do Mongolska
Nízkorozpočtová výprava s ojetým BMW E39 528i vyráží tentokrát do Mongolska

Společnost AAA AUTO loni vypravila dva nezávislé cestovatele Richarda Nemetha a Stefana Stefanova na nízkonákladovou dobrodružnou cestu do Dakaru a zpět Škodou Octavia za 69.000 korun. Dnes se cestovatelé vydávají na další cestu v autě za stejnou cenu, které jim tentokrát vybrali fanoušci na Facebooku. 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!