Autem roku 2018 v ČR je Škoda Karoq

8. ledna 2018, 17:37

Odborná porota sestavená z 35 českých motoristických novinářů vybrala vítěze ankety Auto roku 2018. Pořádající Sdružení dovozců automobilů (SDA) vyhlásilo za účasti naší redakce výsledky na slavnostní konferenci. Vítězem se stala Škoda Karoq, která těsně porazila BMW řady 5, Opel Insignia, Kiu Stinger a Subaru Impreza.

Hlasování bylo letos velmi těsné. Škoda Karoq získala 1.141 bodů, o pouhých 18 bodů více než druhé BMW řady 5. S malým odstupem třetí skončil Opel Insignia, následovaný Kiou Stinger a pátým Subaru Impreza. Automobilka Škoda získala titul počtvrté v řadě za sebou.

Samotnému vyhlášení Auta roku 2018 předcházely přednášky Ing. Josef Pokorného z SDA o registracích vozidel v ČR za rok 2017 a zástupců PwC k vývoji českého automobilového trhu. V Česku se loni prodalo rekordních 271.595 osobních vozů, což je meziroční nárůst o téměř pět procent. Také v tomto roce se očekává nárůst prodejů.

Vyhlášeni byli také vítězové hlasování veřejnosti. Hlasování probíhalo v několika kategoriích:
– v kategorii malých vozů vyhrálo Subaru Impreza
– v kategorii velkých aut uspěla Kia Stinger
– nejlepším malým SUV se stal celkový vítěz Škoda Karoq
– v kategorii velkých SUV zvítězilo Volvo XC60

Dále byly oceněny vozy v kategoriích Ekologické auto, Technická inovace a Dodavatel roku. Ekologické auto roku má hned dva vítěze, o trofej se podělili Volkswagen e-Golf i Nissan Leaf. Subaru získalo ocenění Technická inovace za platformu Subaru Global Platform, kterou používá také nominované Subaru Impreza.

Prestižní označení „Dodavatel pro Auto roku 2018 v České republice“ získalo několik českých firem. Bližší informace naleznete v samostatném článku.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!