Nová informační povinnost servisů

6. června 2017, 11:50

Od 1. června 2017 platí novela zákona č. 56/2011 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Ta nově ukládá autoservisům povinnost předem písemně oznámit majiteli vozidla změny na vozidle, které budou mít za následek technickou nezpůsobilost vozidla k provozu.

K tomu může dojít například při odstranění filtru pevných částic, montáži nehomologovaných kol či nedovolenému zatmavení skel. V případě, že servis tuto informační povinnost nesplní a klienta o změnách odporujících řádnému používání vozidla písemně neinformuje, vystavuje se možnosti až půlmilionové pokuty.

ALCAR BOHEMIA do ČR dováží a prodává litá kola značek AEZ, DOTZ, DEZENT a ENZO a ke kolům těchto značek je oprávněn ze své databáze vystavovat Typové listy. Tisk Typových listů probíhá, dle schválení Ministerstva dopravy ČR, přímo u obchodních partnerů ALCAR BOHEMIA. ALCAR BOHEMIA jako držitel schválení mimo jiné ručí za to, že pohyb kola od výroby až k zákazníkovi probíhal za bezpečných podmínek a kola nebyla poškozena nevhodným způsobem skladování či přepravy a také za to, že se nejedná o nelegální napodobeniny kol, které jsou často nabízeny i pod objednacími čísly ALCAR.

Na českém trhu se bohužel nadále nabízí a prodává velké množství nehomologovaných kol, která nemají schválení k provozu na veřejných komunikacích. Počet falzifikátů Typových listů k litým kolům, které jsou zachycovány ve stanicích technické kontroly a na odborech dopravy tak ani v poslední době neklesá. Tyto padělky jsou vytvářeny pro kola různých značek, která nemají schválení pro provoz na veřejných komunikacích ČR (neprošla povinnými zkouškami a nemají homologaci) anebo pro kola, která nejsou schválená na konkrétní dané vozidlo. Typový list s logem ALCAR BOHEMIA, na kterém je uvedena jakákoliv jiná značka kola než AEZ, DOTZ, DEZENT nebo ENZO je vždy neplatným padělkem! Pro motoristy může být při výběru bezpečného kola vodítkem odlité označení KBA nebo E v kroužku s číslem schválení XXXXX na čelní straně kola. Pouze kolo s číslem schválení KBA může být na základě Typového listu a zkušebního protokolu TÜV zapsáno do Technického průkazu vozidla.

Související články

That´s my ride! – zjistěte, který typ auta se k vám nejvíc hodí
That´s my ride! – zjistěte, který typ auta se k vám nejvíc hodí

Auta – můžete je milovat, obdivovat, nenávidět, leštit nebo prostě jen používat. Každý k nim má nějaký vlastní vztah. Co však mají všichni společné je, že je nějakým způsobem potřebují. Během času se jejich uživatelé roztřídili podle postoje, který k nim zaujali. A pak se zase napříč kategoriemi shodli na tom, že kola dělaj auto.

Povídání nejen o kolech
Povídání nejen o kolech

Březnové povídání s ALCAR BOHEMIA na Frekvenci 1.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!