Nejextrémnější testovací centrum na světě Bílé peklo slaví 30 let od svého vzniku

5. prosince 2016, 15:06

Testovací centrum s příznačným názvem Bílé peklo (White Hell) je místem, kde nejseverněji položený výrobce pneumatik, společnost Nokian Tyres, důsledně testuje své zimní pneumatiky na sněhu, ledu a zimní břečce. Tento unikátní areál se rozkládá na více než 700 hektarech zasněžených plání v laponském Ivalu daleko za polárním kruhem. Je umístěn ještě o několik set kilometrů dále na sever, než je oficiální sídlo legendárního Santa Clause – vánoční městečko Rovaniemi.

Peklo se samými NEJ
Společnost Nokian Tyres postavila testovací centrum v Ivalu v polovině osmdesátých let, v roce 1986, a od té doby si vysloužilo reputaci nejpřísnějšího, největšího, nejkomplexnějšího a také nejextrémnějšího přírodního testovacího střediska pneumatik na světě. V zimě se v Bílém pekle teploty pohybují hluboko pod bodem mrazu, v jarním období pak rozdíly teplot mezi dnem a nocí mohou dosahovat až neuvěřitelných 40 stupňů.

Na testovacích tratích je nejvíce rušno od listopadu do května. Tou dobou zde bývá přibližně 200 dní mrazivého počasí, během kterého se otestuje přes 20.000 pneumatik a ujede více než 40.000 kilometrů na testovacích okruzích. Vysoce zkušený tým profesionálních jezdců testuje pneumatiky po celý den i noc. V areálu se nachází více než 20 udržovaných tratí v délce přes 100 kilometrů, včetně 700 metrů dlouhé ledové haly, která umožňuje konzistentní testování za jakýchkoli podmínek. Údržba tratí je velmi náročná, protože okruhy musí mít vždy stejnou sílu sněhové pokrývky a ledový povrch se musí brousit nebo naopak leštit dle potřeby, tak aby byla zachována průkaznost testů.

Proč se pneumatiky tak náročně a rozsáhle testují
Intenzivní a nekompromisní testování v extrémech i rozmarech zimního počasí slouží k dosažení výsledného cíle vývoje, kterým je maximální bezpečnost a funkčnost zimních pneumatik Nokian Tyres. Kromě programu testování ve speciálních nebo aktuálních provozních podmínkách, jako například v Ivalu, vyžaduje vývoj pneumatik výrazný počet i dalších laboratorních zkoušek nebo počítačových simulací. Právě důsledným testováním se oddělí nejlepší pneumatiky od těch dobrých, čímž se budoucím pneumatikám umožní, aby získaly ty nejlepší bezpečnostní vlastnosti na světě,“ vysvětluje Matti Morri, vedoucí zákaznického servisu Nokian Tyres. Skvělá zimní pneumatika se musí chovat logickým a předvídatelným způsobem za každých okolností. Aby se dosáhlo srozumitelných výsledků, testy se provádí kromě vlastních zkušebních středisek Nokian Tyres také na různých mezinárodních závodištích.

Inovace a vývoj na prvním místě
Portfolio výrobků Nokian Tyres, které se přizpůsobuje požadavkům zákazníků a jednotlivých trhů, se každým rokem zvětšuje. Objem nových produktů tak představuje nejméně jednu čtvrtinu ročního obratu společnosti. I kvůli tomu se více než polovina finančních prostředků určených pro vývoj pneumatik investuje do jejich precizního testování. Vývoj zcela nového typu pneumatiky pro osobní vozidla zabere řádově 2 až 4 roky. Jednou z hlavních zkoušek je právě praktické testování, které řídí další úsilí v oblasti výzkumu a vývoje až do chvíle, kdy je vyvinuta ta nejvýkonnější pneumatika na míru pro dané zimní podmínky.

Technika nemůže nahradit lidský přístup
V některých testech je nezbytně nutné, aby byly simulovány extrémní podmínky. V Ivalu jsou proto pneumatiky zkoušeny během stovek hodin brzdění, zrychlování na kruhových okruzích, při slalomu a na srázech, na sněhu a na ledu. Právě díky intenzivním zkouškám je společnost Nokian Tyres považována za předního světového experta v oblasti vývoje a výroby pneumatik.

Mimo zkušené testovací jezdce, kteří jsou pro testování klíčoví, jsou při testech využívány také moderní robotické vozy pro zajištění přesných opakování jednotlivých testů. Ty však hrají pouze podpůrnou roli, protože žádný stroj nebo zařízení nemůže nahradit skutečné jezdce a jejich zkušenosti. Trvá to řadu let, než se člověk stane výborným profesionálním testovacím jezdcem, který je pak schopen poskytnout cenné informace.

Při testování je využívána nejmodernější technika, která se neustále zdokonaluje a vyvíjí dál. Je například schopna v reálném čase sledovat teplotu a relativní vlhkost, což velmi usnadňuje a zrychluje práci při testech,“ říká Petri Peltoniemi, manažer testování výrobků společnosti Nokian Tyres.

Nové univerzální testovací středisko pro letní i zimní pneumatiky
Nokian Tyres otevře v roce 2017 ve španělském městě Santa Cruz de la Zarza nové víceúčelové technologické centrum pro letní i zimní pneumatiky, jehož cílem je podpořit celoroční vývoj produktů. Toto moderní vývojové centrum bude situováno jižně od Madridu na ploše přibližně 300 hektarů, celý areál bude obkružovat 5kilometrová oválná dráha.

Tato oválná dráha s klopenými zatáčkami nám umožní testovat naše letní a zimní pneumatiky s vysokými indexy rychlosti při rychlosti až 300 km/h. Po vysokorychlostních pneumatikách je velká poptávka, především ve střední Evropě a Severní Americe, tedy na územích, kde v současnosti očekáváme velký nárůst,“ říká Antti-Jussi Tähtinen, viceprezident marketingu a komunikace společnosti Nokian Tyres.

Uprostřed oválného okruhu budou další dráhy pro výzkum a testování pneumatik z hlediska aquaplaningu, brzdění na mokrém povrchu a ovladatelnosti. Na nich bude probíhat také většina schvalovacích testů včetně testování hlučnosti pneumatik. Společnost Nokian Tyres investuje do nového areálu přibližně 16 milionů eur.

Související články

Světový rychlostního rekord v jízdě na dvou kolech a pneumatikách Nokian
Světový rychlostního rekord v jízdě na dvou kolech a pneumatikách Nokian

Nový světový rekord pro nejrychlejší auto jedoucí po dvou kolech je 186,269 km/h.   Ostřílený profesionální kaskadérský řidič Vesa Kivimäki z finského města Härmä dosáhl nového světového rychlostního rekordu v jízdě na dvou kolech.Rekordu bylo dosaženo ve spolupráci s vývojovým týmem společnosti Nokian Tyres a profesionály z „pit stopu“ Vianor. Vůz BMW 330 s výkonem 400HP byl vybaven […]

První zimní pneumatika pro osobní automobily slaví 80 let
První zimní pneumatika pro osobní automobily slaví 80 let

Před osmdesáti lety vynalezla finská společnost Nokian Tyres jako první na světě zimní pneumatiku pro osobní vozy. Její poslední generace se pod stejným názvem „Nokian Hakkapeliitta“ úspěšně vyrábí a prodává dodnes. Vynález první zimní pneumatiky Vůbec první zimní pneumatiku s názvem „Kelirengas“ vynalezli ve Finsku už v roce 1934, ta však byla určena pouze pro […]

Zkontrolujte své letní pneumatiky a zajistěte tak jejich větší bezpečnost i životnost
Zkontrolujte své letní pneumatiky a zajistěte tak jejich větší bezpečnost i životnost

Na léto plánuje většina řidičů dlouhé cesty do vzdálenějších destinací. Aby byla cesta maximálně bezpečná a pneumatiky co nejdéle vydržely, Nokian Tyres důrazně doporučuje zkontrolovat jejich stav a uzpůsobit jízdní styl. Přestože jsou řidiči zvyklí provádět pravidelný servis svého vozu, jako je výměna olejů, filtrů a jiných částí, údržbě svých pneumatik věnují stále malou pozornost. […]

Nová, rychlá a snadná služba skenování pneumatik SnapSkan od společnosti Nokian Tyres
Nová, rychlá a snadná služba skenování pneumatik SnapSkan od společnosti Nokian Tyres

Nokian Tyres společně s řetězcem autoservisů a pneuservisů Vianor uvádějí na trh SnapSkan, průkopnickou technologii, která měří hloubku dezénového vzorku během jízdy a informuje o ní řidiče. SnapSkan je založený na špičkové 3D skenovací technologii a slouží řidičům na jejich každodenních cestách. Bezplatná a rychlá služba měření dezénového vzorku přináší majitelům vozidel o jednu starost […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!