3 situace, kdy se nevyplatí investice do Eco pneumatik

19. prosince 2016, 11:46

Pneumatiky s nízkým valivým odporem sice umí snížit spotřebu vozidla o cca 2%, na druhou stranu však vyžadují, aby s nimi bylo zacházeno „citlivě“. Tento druh pneumatiky je náchylnější k rychlejšímu opotřebení a ani snížení valivého odporu zde není „zaručeno“ v případě, že řidič ignoruje základní pravidla péče o pneumatiky.

3 situace, kdy se nevyplatí investice do Eco pneumatik:

1.   Zanedbáváte kontrolu tlaku v pneumatikách

S klesajícím tlakem v pneumatice roste valivý odpor, největší „nepřítel“ ekonomické jízdy. Pokud kontrolujete tlak v pneumatikách méně jak 1. měsíčně, riskujete, že nejenže s ekologickými pneumatikami neušetříte, dokonce můžete prodělat, vezmeme-li v potaz vyšší cenu tohoto druhu pneumatik.

2.   Máte „divoký“ styl jízdy

Vzorek pneumatiky s nízkým valivým odporem je navržen tak, aby do styku s vozovkou přicházela co nejmenší plocha pneumatiky. „Eco“ pneumatiky tak mají sklon k rychlejšímu sjíždění vzorku, které může umocnit „divoký“ styl jízdy. Úspora na nákladech na palivo Vám pak jen stěží bude kompenzovat investice do nových pneumatik.

Zároveň, pneumatiky s nízkým valivým odporem prozatím nedisponují srovnatelnými jízdními vlastnostmi, jako „běžné“ pneumatiky, tj. je u nich nutné počítat s delší brzdnou dráhou či potřebou intenzivnějšího brždění.

3.   Auto přetěžujete

I v tomto případě dochází k potlačení schopnosti pneumatiky snižovat valivý odpor a zároveň roste rychlost opotřebení pneumatik.

Přistihli jste se, že porušujete některé z výše uvedených doporučení? V tom případě pro Vás máme dobrou i špatnou zprávu. Tou špatnou zprávou je, že Vám pneumatiky s nízkým valivým odporem peníze neušetří. Ta dobrá zpráva je, že změnou chování, tj. dodržování základních pravidel péče o pneumatiky, můžete na pohonných hmotách ušetřit i se stávajícími pneumatikami.

Související články

Nová pneumatika PremiumContact 6 bude představena začátkem roku 2017
Nová pneumatika PremiumContact 6 bude představena začátkem roku 2017

Nové pneumatiky PremiumContact 6 budou u prodejců dostupné začátkem příštího roku v pestré škále rozměrů. Postupně nahradí úspěšné předchozí modely ContiPremiumContact 5 a ContiSportContact 5. Ty se těšily vysoké prodejnosti jak v sektoru první výbavy, tak na trhu náhradní potřeby. Jen výrobcům vozidel společnost Continental v tomto regionu dodala na 400 různých OE specifikací. Dnes, […]

Continental: Pár tipů jak na zimní pneu
Continental: Pár tipů jak na zimní pneu

Příprava na zimní motoristickou sezónu se nerovná pouze koupi libovolných zimních pneumatik. Mezi jednotlivými modely pneumatik jsou velké kvalitativní rozdíly (při výběru se doporučuje řídit výsledky odborných magazínů či auto-moto klubů). Velký vliv na to, jak se pneumatika vypořádá se zimními podmínkami, má i pravidelná údržba ze strany řidiče. Vzorek Kvalitní vzorek snáze a rychleji […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!