55 % Čechů správně nepozná zimní pneumatiky

9. října 2017, 21:10

Průzkum společnosti STEM/MARK pro Barum ukázal, že Češi důsledně dodržují literu zákona. Alespoň, co se použití zimních plášťů týče. Přezouvá na ně 90 % řidičů. Více než polovina dotázaných však nedokáže bezpečně rozpoznat správnou zimní pneumatiku, téměř třetina by pak zimní pláště měnila až ve chvíli, kdy už jsou pro bezpečnou jízdu v zimě příliš sjeté, tj. mají menší než 4mm vzorek.

„Příjemně nás potěšilo, jak jsou Češi svědomití. Vzhledem k nepředvídatelnosti počasí během těchto měsíců je určitě dobrou zprávou fakt, že do 1. listopadu nasadí zimní pneumatiky 89 % českých řidičů,“ komentuje výsledky Juraj Ižvolt, šéf divize Marketing Continental Barum s.r.o. Český zákon přitom v období od 1. listopadu do 31. března použití zimních plášťů předepisuje jen v případě, že na vozovce leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. „Vzhledem k odlišnému složení směsi letní a zimní pneumatiky je důležitá venkovní teplota vzduchu. Doporučujeme přezout na zimní ve chvíli, kdy teplota pravidelně klesá pod 7 °C, protože tehdy už letní pláště nefungují optimálně. Přezutím v průběhu října tedy rozhodně nic nezkazíte, v noci totiž bývá často chladněji,“ vysvětluje Juraj Ižvolt.

Disciplína nechybí, detailnější znalosti ano
Symbol zimní pneumatiky
Byť 90 % Čechů na zimní pneumatiky přezouvá, nedokážou je správně rozpoznat. Celých 22 % vůbec neví, jak zimní plášť vypadá, 15 % dotázaných se řídí zákonem, který požaduje pláště označené písmeny M+S, a dalším 17 % stačí vzorek s lamelami. „Tyto dvě možnosti přitom definují zimní pneumatiky jen částečně. Znak M+S nesou pneumatiky s lepšími záběrovými vlastnostmi na sněhu, tedy např. i terénní nebo celoroční pláště. K udělení tohoto označení není potřeba žádné ověření pomocí testů. A vzorek s jemnými lamelami najdete u terénních, celoročních i zimních pneumatik,“ říká Juraj Ižvolt. „Jediným správným označením skutečné zimní pneumatiky je tzv. Alpský symbol: sněhová vločka ve stylizovaném horském masivu,“ vysvětluje. Zimní pneumatiky podle tohoto symbolu dokáže rozlišit méně než polovina účastníků průzkumu.

Výrazně lepší situace není ani v případě znalosti minimální hloubky dezénu. Téměř třetina (28 %) dotázaných by v zimě používala pneumatiky s menším než 4mm vzorkem, což zákon vysloveně zakazuje. „V porovnání s novými plášti s dezénem o hloubce 8 mm se přitom v případě pneumatik sjetých na zákonnou hranu prodlužuje brzdná dráha na sněhu při 50 km/h o 14 m, což znamená zbytkovou rychlost 27,9 km/h,“ popisuje rizika Juraj Ižvolt. Nedostatečná hloubka vzorku může být důvodem, proč pojišťovna při nehodě odmítne plnění.

Srovnání brzdné dráhy zimních pneumatik

 

Češi vybírají podle ceny
Při výběru pneumatik je nejdůležitějším parametrem cena, následovaná vlastní zkušeností a výsledky nezávislých testů. To je ostatně i důvod, proč je u nás nejoblíbenější značkou český Barum. Podle výsledků průzkumu ji používá každý čtvrtý řidič.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!