Dunlop radí, kde si užít řízení na nejatraktivnějích úsecích alpských silnic

28. června 2016, 12:17

Řidiči dnes příliš často zažívají místo svobody pohybu za volantem spíše utrpení, a to v podobě kolon na dálnicích, chaotického městského provozu či rozkopaných místních komunikací. Výrobce pneumatik Dunlop proto pro ně každým rokem připravuje seznam tipů doma i v zahraničí, kde si mohou tyto nepříjemné zážitky vynahradit, příjemně se odměnit a vrátit se k opojnému pocitu volnosti a svobody při řízení. Tentokrát se zaměřil na ty nejlepší horské zážitkové silnice v Alpách.

Pneumatiky Dunlop dlouhodobě vyvíjíme pro zapálené milovníky řízení. Aby jejich zážitky za volantem mohly být ještě intenzivnější, pravidelně je upozorňujeme na vybrané úseky, kde si sportovně založení řidiči mohou přijít na své,“ říká Boris Tománek, Marketing Manager společnosti Goodyear Dunlop Tires Czech, s. r. o. „A alpské země jsou pro milovníky sportovní jízdy v horských podmínkách skutečným rájem na zemi. Jedinečně situované, ale přitom vysoce kvalitní silnice s řadou dechberoucích vyhlídek na velehorské vrcholy nikde jinde nenajdou, a už vůbec ne tak blízko českých hranic. Pokud tedy chtějí spojit příjemné s užitečným, krásně si zařídit a přitom ještě vzít rodinu či přátele na výlet, nechť zamíří na jih. Stojí to za to, jedinečný zážitek z řízení zaručen!

Severní Itálie: Vipiteno – San Leonardo in Passiria
Výška průsmyku: 2099 m n. m.
Délka trasy: 39 km
Max. sklon: 12 %
Otevřeno: duben až listopad

Začínáme těžkým kalibrem a jako první nabízíme kopec v severoitalské části Alp, který patří k nejparádnějším v celých Alpách. Je úplně jedno, jestli ho zdoláte od Vipitena či od San Leonarda in Passiria. Z obou směrů se jezdí nahoru i dolů báječně, proto pokud neprojíždíte někam dál, doporučujeme si ho dát tam a zase zpátky. Právě při cestě zpět nejspíše vůbec neuvěříte, že jste tudy už jeli. Cesta i vyhlídky vypadají úplně jinak. Jde o unikátní jezdecký bonbónek, který nesmí mezi vašimi zážitky chybět. Z Rakouska i Bavorska je to sem kousek a tak se sem jezdí svézt řada řidičů. Je však vhodnější si cestu průsmykem vychutnat ve všední dny.

Rakousko-Itálie: Tröpolach – Pontebba
Výška průsmyku: 1530 m n. m.
Délka trasy: 24 km
Max. sklon: 12 %

Pro cestu ze severu na jih anebo naopak, tedy pokud jedete třeba k moři anebo se od něj vracíte, je to nádherná trasa. Rozhodně mnohem zajímavější, než by byla nudná cesta po dálnici. Pravda, není to určitě cesta nejrychlejší, ale na zážitkovou silnici nepojede ten, kdo spěchá. Jakmile na silnici najedete, a je úplně jedno, ze které světové strany, nepřestanete se na celých 24 kilometrů snad ani na okamžik bavit. Pohledy na hraniční štíty, jako třeba 2236 metrů vysoký Rosskofel (Monte Cavallo di Pontebba), nebo i na další hory, je uchvacující. Téměř povinné je tu fotografování. Vzhledem k tomu, že z jezdeckého hlediska je zajímavější jízda do kopce, doporučujeme jet z italské strany, kde se to zatáčí mnohem, mnohem víc.

Rakousko: Fusch – Heiligenblut
Výška průsmyku: 2576 m n. m.
Délka trasy: 48 km
Max. sklon: 12 %
Otevřeno: květen až listopad

Nepochybně jeden z nejpopulárnějších a nejfrekventovanějších rakouských kopců, který nabízí naprosto dokonalé ježdění třeba po celý den. Stačí zaplatit 20 eur za denní kartu. Snadná dosažitelnost, perfektní silnice, dokonalé zatáčky a úžasná vysokohorská krajina způsobují to, že tam je občas trochu nával. Díky značné výšce hřebene (kolem 3000 m n. m.) je hlavně v jarních a podzimních měsících dost velký rozdíl mezi severní a jižní stranou. Takže není nic neobvyklého, když na severu lehce mrzne a míjíte ještě poměrně vysoké sněhové bariéry, a na jižní straně si připadáte jako v rozkvetlé botanické zahradě a můžete se klidně opalovat. Severní rampy jsou tu v tuto dobu ještě zmáčené tajícím sněhem a jižní naopak perfektně suché a připravené pro dokonalé svezení. Ale je trochu zbytečné někam pospíchat, lepší je si jízdu co nejvíce vychutnat.

Slovinsko-Rakousko: Unterloibl – Podljubelj
Výška sedla: 1216 m n. m.
Délka trasy: 33 km

Pro cestu do nebo ze Slovinska je to jedna z nejlepších a nejhezčích tras. Po svezení se po parádních silnicích v horách Štýrska a Korutan přejedete rovnou do nádherných lesů a údolí v oblasti kolem slovinské Kranje. Jezerní oblasti Bled a Bohinj a vysokohorský masiv Triglav nabízejí dostatek kilometrů velice hezkých silnic. Kromě požitku ze silnice je také na co koukat. Malebná krajina vybízí k řadě zastavení a fotografování.

Švýcarsko: Sta. Maria im Münstertal – Umbrail
Výška průsmyku: 2501 m n. m.
Délka trasy: 13,5 km
Max. sklon:  11 %
Otevřeno: květen až prosinec

Pokud máte lidí plné zuby a přejete si jet po silnici o samotě, pak máme zajímavý tip. Poměrně nenápadný, schovaný vedle mnohem známějšího a populárnějšího průsmyku Stelvio, neprávem opomíjený. Právě takové přívlastky nejlépe vystihují výjezd ze švýcarského městečka Sta. Maria im Münstertal. Jak řidič, tak spolujezdec tu mají stále na co koukat. Pro motorkáře je výjezd bezpečnější než sjezd, protože na části cesty bývá šotolina.
 

Související články

Dunlop představuje nové pneumatiky American Elite s technologií Multitread
Dunlop představuje nové pneumatiky American Elite s technologií Multitread

Společnost Dunlop uvádí na evropský trh nové pneumatiky American Elite™. Byly navrženy tak, aby dále zlepšily ovladatelnost, kilometrový proběh a pohodlí jezdců cestovních strojů, například motocyklů řady Harley Davidson® FL. Průzkum společnosti Dunlop ukázal, že evropští uživatelé cestovních motocyklů a cruiserů v americkém stylu volají po vyšší přilnavosti pneumatik v zatáčkách a lepší ovladatelnosti, ale […]

Dunlop si bohatě splnil cíle, které si dal pro letošní závod Isle of Man TT
Dunlop si bohatě splnil cíle, které si dal pro letošní závod Isle of Man TT

Značka Dunlop opět potvrdila svou pověst nejúspěšnějšího výrobce pneumatik v celé historii závodu Isle of Man TT. Minulý týden si z ostrova přivezla celkem tři vítězství: v kategoriích Superbike, TT Zero a Senior TT, dále dva rychlostní rekordy v celém závodě a také absolutní etapové rekordy na dvou i na čtyřech kolech. Díky další působivé […]

Dunlop uzavřel sezónu třetím vítězstvím v závodech MXGP v řadě
Dunlop uzavřel sezónu třetím vítězstvím v závodech MXGP v řadě

Eli Tomac si v polovině září na motokrosové trati Glen Helen Track v Kalifornii zajel pro vítězství v závěrečném kole mistrovství světa FIM Motocross World Championship. Americký závodník zvítězil na stroji Kawasaki s pneumatikami Dunlop ve všech čtyřech posledních jízdách sezóny v USA. Prvenství následovalo po Tomacově vítězství v Charlotte o týden dříve a vítězství […]

Dunlop nyní nabízí i řidičům SUV výkonné pneumatiky pro zimní období
Dunlop nyní nabízí i řidičům SUV výkonné pneumatiky pro zimní období

Značka Dunlop vytěžila maximum ze zkušeností z rozsáhlé řady Winter Sport a pod označením Winter Sport 5 SUV začíná nabízet vysoce výkonné pneumatiky pro vozidla typu SUV. Dobrá výkonnost v zimních podmínkách je pro motoristy jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru zimních pneumatik. Vzhledem k stále se zvyšujícímu odbytu modelů SUV se společnost Dunlop rozhodla […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!