Více než polovina aut na českých silnicích trpí život ohrožujícími nedostatky

14. listopadu 2016, 15:33

Po celé České republice proběhla v polovině října série bezplatných servisních prohlídek osobních vozů, která si kladla ambiciózní cíl – napomoci ke zvýšení bezpečnosti na českých silnicích. Její výsledky jsou však alarmující. Prohlídky totiž odhalily technické nedostatky u více než poloviny vozů. U celých 81 % zkontrolovaných vozů bylo urgentně nutné vyměnit brzdovou kapalinu. Další problémy, které společnost ProfiAuto v rámci bezplatných technických kontrol PitStop objevila, byly například nesprávně nastavená světla a tlak v pneumatikách.

Spolehlivé vozidlo je jedním ze základních předpokladů bezpečného cestování. Zejména jako přípravu na zimní sezónu pořádala společnost ProfiAuto akci PitStop, během které si 305 řidičů v Karlových Varech, Sokolově, Zlíně, Ostravě a Žilině nechalo bezplatně zkontrolovat technický stav svého vozidla. Výsledné statistiky dalece přesáhly nejhorší očekávání.

80% automobilů mělo vůle v systému řízení, 59% automobilů mělo nesprávně nastavená světla, 38% mělo nefunkční některé žárovky. To jsou alarmující statistiky, které byly v rámci akce naměřeny. U 79 vozů bylo potřeba vyměnit starou baterii a u 113 ji dobít. Mezi nejvíce rizikové patří podle slov ředitele společnosti ProfiAuto pro ČR Jindřicha Krejčího brzdová kapalina. Tu bylo zapotřebí vyměnit u celých 81% zkontrolovaných vozů. Podcenění kontroly brzdové kapaliny může mít fatální následky. Zároveň je tento nedostatek často neočekávaný, protože se projeví až při varu kapaliny, který nastává například při prudkém zabrzdění.

Marek Bochníček z partnerské společnosti J+M autodíly, která se na akci podílela, zase podotkl, že „téměř všechny vozy vykázaly alespoň jeden zásadní nedostatek, v průměru měly pak až 4.“ Nejméně častým problémem je zanedbávání stěračů. Většina řidičů však tento nedostatek vůbec neřeší, protože se jim jeví jako nedůležitý. Opak je však pravdou a před zimními vánicemi, během kterých je snížená viditelnost běžnou příčinou dopravní nehody, by si je měl každý nechat zkontrolovat.

Společnost ProfiAuto, která vstoupila na český a slovenský trh v říjnu tohoto roku, plánuje v následujícím roce akci opakovat, a to ve více městech díky nově navázaným partnerstvím s firmami Real Auto, Autorozvody, RH Motor.

Související články

Připravte své auto na zimu bezplatnou servisní prohlídkou
Připravte své auto na zimu bezplatnou servisní prohlídkou

Síť autoservisů ProfiAuto přináší akci PitStop také do České republiky. Již brzy budou mít řidiči možnost nechat si bezplatně zkontrolovat svůj vůz odborníky a připravit se tak na zimní sezónu bez nehod. Akce proběhne v Karlových Varech, Sokolově, Zlíně a Ostravě.

Je Start-stop systém pro automobil užitečný?
Je Start-stop systém pro automobil užitečný?

Start-Stop je systém vypínání motoru při zastavení na křižovatkách a je součástí většiny moderních automobilů. Hlavním důvodem pro jeho zavedení byla jeho vysoká ekologičnost. Ve vnímání mnoha řidičů to ale je zbytečná věc. Je vůbec pro auto a životní prostředí start-stop systém prospěšný?

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 15. listopadu 2016, 13:59 0 0

Promiňte, ale ten nadpis článku je jak vystřižený z bulváru. Ta víc než polovina aut na českých silnicích je odvozena ze vzorku 305 aut, která navštívila akci na 4 místech v Čechách a jednom na Slovensku? Rozumím tomu, že jde o PR inzerenta, ale chtělo by to malinko ubrat.
Jakub

Odpověď