Problémy při startování?

23. ledna 2017, 17:01

Snad každý již někdy zažil situaci, kdy motor ne a ne naskočit. Takovéto nepříjemnosti bývají často způsobeny elektrickým systémem, protože baterie, startér nebo generátor selže. Banner přináší cenné tipy, co dělat v této situaci:

– Při problémech s nastartováním nestartujte motor souvisle déle než pět až deset sekund. Než startování zopakujete, dopřejte baterii minutu oddech.

– Světla, rádio, topení a jiné elektrické spotřebiče ideálně zapínejte až po úspěšném nastartování motoru.

– Elektrolyt musí být vždy několik milimetrů nad deskami. Při doplňování by žádná kapalina neměla uniknout ven. Lišta se zátkou, příp. šroubové uzávěry musí být vždy dobře uzavřené.

– Neuvážená demontáž startovací baterie může přijít  draho: přerušením elektrického napájení může dojít ke ztrátě naprogramovaných dat týkajících se uloženého nastavení. Tady pomůžou nabíječky s by-passem napájecího napětí.

– Pravidelná kontrola baterie specialistou (automotoklub, servis, prodejna autodílů…): odborník zkontroluje, zda je baterie vadná, a v případě potřeby provede její výměnu.

– Pravidla pro domácí pomoc při startování: Startovací kabely musí mít dostatečně velký průřez (pro osobní  automobily 16 mm2) a neměly by být příliš dlouhé, aby nedocházelo k velkému úbytku napětí. Červený kabel se nejprve připojuje v automobilu s nabitou baterií a potom v automobilu s dobíjenou baterií na kladný pól. Černý kabel se v automobilu s nabitou baterií připojuje na záporný pól a v automobilu s dobíjenou baterií ke kostře (kovová část karosérie), přičemž vzdálenost od pólu by měla být minimálně 30cm. Automobil s nabitou baterií se nesmí startovat! Potom se nastartuje motor vozidla s dobíjenou baterií. Jakmile motor naskočí, lze startovací kabely odpojit, a to nejprve černý a potom červený.

Související články

Správná volba náhradní baterie
Správná volba náhradní baterie

Nová baterie musí být vhodná pro vozidlo a odpovídat také způsobem upevnění a musí mít kapacitu požadovanou výrobcem automobilu. Ten, kdo koupí příliš malou baterii, riskuje, že výkon baterie znenadání přestane stačit. Příliš velká baterie může naproti tomu poškodit elektroniku nebo alternátor. Proto je třeba při koupi náhradní baterie dodržovat několik důležitých základních pravidel: • […]

Baterie START/STOP: Správné načtení a registrace
Baterie START/STOP: Správné načtení a registrace

Informace, na co musíte dávat pozor při načtení a registraci baterií start/stop v moderních automobilech Vám přináší “ Rádce Banner“. Časté vypínání a nové spouštění motoru v kombinaci se stoupající potřebou energie v důsledku použití komfortních doplňků, jako jsou vyhřívaná sedadla, navigační systém atd., vystavují baterie start/stop vysokému zatížení. Z tohoto důvodu výrobci automobilů vyvinuli […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!