Aktualizace softwaru řídicích jednotek motoru

6. března 2017, 17:53

V tomto díle technických informací od Auto Kelly a SuperVAGu se budeme věnovat speciální funkci „aktualizace softwaru řídicí jednotky motoru”– zdánlivě nepotřebné funkci, bez které se však profesionální autoservis neobejde.

Každý z vás si jistě dovede představit situaci, kdy se v  řídicí jednotce motoru vyskytuje závada, jejíž řešení se zdá být úplně snadné: vyměníme vadné komponenty a bude hotovo.

Ale co když jsme všechny komponenty vyměnili, závady smazali, udělali testovací jízdu a chyba se znovu objevuje? Často se totiž stává, že jen výměna komponent nestačí, protože starý software řídící jednotky si s touto výměnou neumí poradit, nebo se zkrátka objevuje vývojová/výrobní vada. Jediným řešením je pak aktualizace softwaru (SW) řídicí jednotky.

Co je to SW aktualizace?

Výrobce vozidel SW neustále testuje a vyvíjí, a tak jde každá řídicí jednotka do provozu s určitou verzí softwaru, vyvinutou v  dané době. Jednotlivé verze jsou pečlivě číslovány včetně popisu změn mezi jednotlivými verzemi. Pod pojmem aktualizace softwaru řídicí jednotky je možné si představit přechod z nižší softwarové verze na verzi vyšší. Tím se odstraní například chybové hlášení, které se na některých vozidlech projevuje, byť jsou jeho komponenty v pořádku.

Kdy aktualizovat?

Otázkou je, kdy je vhodné řídicí jednotku aktualizovat. Každý autoservis by měl dnes mít minimálně přístup k nejnovějším souborům, se kterými je možné pracovat. Dále je nutné mít hardwarové vybavení, pomocí kterého jde soubor spolehlivě do jednotky zapsat. Právě adapter SuperVAG Multiplex 7i od společnosti HR Carsoft s.r.o. podporuje funkci aktualizace řídicích jednotek.

V praxi je pak možné řešit problém na řídící jednotce motoru, která hlásí závadu například na lambda sondách. Správný postup je ten, že se nejdříve řídicí jednotka pomocí sériové diagnostiky identifikuje a následně poté se zjistí, zda je aktualizace dostupná. Pokud ano, tak se software přehraje a dále se kontrolují komponenty, které se v paměti závad vyskytují.

Aktualizace v praxi

Častým problémem, který řeší aktualizace softwaru, se objevuje například na vozidlech Škoda Fabia první generace. Právě zde si uvedeme konkrétní příklad vozidla Škoda Fabia první generace, která byla vyrobena v roce 2001. Jednalo se o motor 1,4 MPi, na kterém byl problém s neustálým hlášením o vadě lambda sond. V servisu tedy vyměnili všechny lambda sondy, dokonce i katalyzátor, ale závada se projevovala dále. Následně se tedy zjistilo, že je možné pro toto vozidlo sehnat novější verzi softwaru do řídicí jednotky motoru. Následující výpis ukazuje původní software v jednotce motoru a jeho aktualizaci. Po přehrání softwaru se již závada neobjevovala a servis předal auto v naprostém pořádku do provozu.

Aktualizace jsou dostupné u těchto jednotek:
• VAG SIMOS 3PA, 3PB, 3PD, 3PG, 3PE
• VAG EDC17CP14 (KWP2000)
• VAG EDC17C46 (UDS) • VAG EDC17CP44 (UDS)
• EDC17C64 (UDS) například OCTAVIA III, GOLF VII

Postup už nemůže být jednodušší. Pro aktualizaci softwaru v řídicí jednotce je v diagnostice SuperVAG vytvořena zvláštní ikona, respektive předprogramovaná funkce „Zápis aktualiazce”. Stačí pouze kliknout na danou ikonu, vybrat aktualizovaný soubor a je hotovo. Společnost HR Carsoft poskytuje svým zákazníkům posouzení datových souborů a případně poskytnutí potřebných aktualizací.

 

Aktualizací to ale teprve začíná!

Pokud vlastníte diagnostický nástroj SuperVAG, tak je možné využít licenci FLASH, která umožňuje mimo aktualizaci SW také práci s datovými soubory, jejich čtení a zápis. To vám umožní využití širokého spektra funkcí například pro navýšení výkonu a optimalizace spotřeby. Nově teď také snadné úpravy pro Octavii III, Golfu VI apod.

Související články

Imobilizéry vozidel koncernu Volkswagen
Imobilizéry vozidel koncernu Volkswagen

V tomto díle technických informací od Auto Kelly a SuperVAGu se budeme věnovat problematice autoklíčů a imobilizéru ve vozech koncernu VW, jejich ověřování a přenosu dat mezi řídicí jednotkou motoru a imobilizérem.

Základní nastavení snímače úhlu natočení volantu na modelech Škoda Octavia
Základní nastavení snímače úhlu natočení volantu na modelech Škoda Octavia

V tomto díle technických informací od Auto Kelly a SuperVAGu se podíváme na základní nastavení snímače úhlu natočení volantu. Nejdříve si vysvětlíme základní funkci snímače a následně jeho nastavení. Ukážeme si také srovnání jednotlivých generací modelů Škoda Octavia a odlišnost v nastavení. Snímač úhlu natočení volantu U koncernu Volkswagen je tento snímač označován v technické […]

Efektní protočení ručiček na přístrojovém panelu OCTAVIE III
Efektní protočení ručiček na přístrojovém panelu OCTAVIE III

V tomto díle technických informací Auto Kelly se podíváme na určité „specialitky“, které mohou potěšit nejednoho zákazníka. Mezi ty nejzajímavější patří například aktivace efektního protočení ručiček na přístrojovém panelu na vozech Octavia III 5E.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!