Systémy žhavení Bosch

19. června 2017, 15:59

Palivo pro vznětové motory je velmi zápalné oproti palivu pro zážehové motory. Z tohoto důvodu je startování vznětových motorů s přímým vstřikováním paliva (DI) spontánní při jakékoliv teplotě ≥ 0 °C, protože teplota vznícení 250 °C se dosáhne stlačením ve spalovací komoře motoru i při otáčkách startéru. Pod určitou teplotou ale vznětové motory potřebují podpůrný startovací systém.

Systémy žhavení se skládají ze žhavicích svíček (GLP), řídicí jednotky žhavení (GCU) a softwarového modulu pro funkce žhavení. Tento software je integrován do elektronické řídicí jednotky pro vznětové motory (EDC). GCU poskytuje možnost ovládání žhavicích svíček a nastavuje určenou dobu žhavení a hodnotu teploty.

Systémy žhavení vznětových motorů – výhody pro zákazníky
– Studený start podobně jako u zážehového motoru až do -28 °C
– Zlepšené pohodlí a nižší emise se studeným motorem
– Snížení vlivu jakosti pohonných hmot na funkci
– Dlouhá životnost systému
– Tichý chod a snížené vibrace motoru

Systémy žhavení vznětových motorů – funkční vlastnosti
– Kompletní produktové portfolio
– Kovové a keramické GLP (11 V a nízká napětí)
– Na bázi relé a elektronické GCU
– Softwarový modul je integrován v řídicí jednotce motoru
– Rychlé zahřátí a možnost pro následné žhavení
– Prodloužený čas žhavení při teplotách až do 1.300 °C

Moderní žhavicí svíčky dokáží více než jen pomoci při nastartování

Žhavicí svíčky mají v motoru více než jeden úkol
V moderních vznětových motorech hrají žhavicí svíčky stále důležitější roli. Důvod: Inovativní vznětové motory mají stále nižší kompresi. V důsledku toho se směs nafty se vzduchem ve studeném stavu nedokáže sama vznítit. To znamená, že systémy žhavení musí zůstat aktivní i během chodu motoru. Tento proces se označuje jako následné žhavení. Dříve se žhavící svíčky používaly pouze pro předžhavení při startování motoru. U motorů s přímým vstřikováním (DI) je schopnost následného žhavení stále důležitější. Následné žhavení umožňuje daleko komfortnější chod motoru a úsporu paliva také ve režimu Stop-and-go a v městském provozu.

Následné žhavení snižuje emise
Žhavicí svíčky žhaví fázi zahřívání ještě po dobu 360 sekund. To také zabrání nepříjemnému „klepání“ při studeném startu. A snižuje obsah škodlivin ve výfukových plynech. To může být až o 60 % u studeného motoru.

Regenerace filtru pevných částic vznětového motoru
Moderní filtry pevných částic vznětového motoru jsou schopny skoro úplně odfiltrovat částice sazí z výfukových plynů. Aby se filtr neucpal a nevznikl příliš vysoký protitlak spalin v motoru, musí své usazené částice čas od času spálit. Tato tzv. periodická regenerace je podpořena vloženým žhavením žhavicích svíček Bosch DuraSpeed.

Kontrola žhavicích svíček před zimou
V létě vznětové motory startují bez jakékoliv pomoci při startování, tedy i když je vadná jedna nebo dokonce několik žhavicích svíček. Řidič nejprve vůbec nic nezjistí. Se zvyšujícím se chladem již motor nestartuje tak rychle nebo jeho startování trvá daleko déle. U tříválcových motorů někdy startování vůbec není možné. Při minusových teplotách pak už pomůže jen autoservis. Před začátkem zimního období by proto měly být žhavicí svíčky překontrolovány, aby se zajistilo, že motor bude později startovat i na začátku chladného počasí.

Kontrola po každých 80.000 až 100.000km
Průměrná životnost žhavicích svíček Bosch Duraterm je 80.000kmKeramické žhavicí svíčky Bosch DuraSpeed dosáhnou zpravidla životnosti 250.000 až 300.000km. Přesto ale zůstávají opotřebitelným dílem. Pravidelná kontrola bezchybné funkce žhavicích svíček tedy patří do služeb autoservisu. Svoji hranici opotřebení dosáhnou žhavicí svíčky za normálního stavu krátce poté. Výměna kompletní sady je pro zákazníka všeobecně cenově výhodnější oproti stavu, kdy je nutné několikrát vyměňovat jednotlivé poškozené žhavicí svíčky. Kromě toho, že se musí před každou výměnou demontovat připojovací vedení a rozvodné lišty proudu.

Kontrola žhavicích svíček při hlasitém, neklidném chodu motoru, který nemá výkon
Vadné žhavicí svíčky mohou způsobit poruchy. Kontrola žhavicích svíček se jistě vyplatí při zvýšené kouřivosti, hlasitém a neklidném chodu motoru nebo když si zákazníci stěžují na ztrátu výkonu nebo vysokou spotřebu paliva.

TIPY:

Žhavicí svíčky je třeba pravidelně kontrolovat, ale především
– při zvýšené kouřivosti, zvláště při startování studeného motoru,
– při hlasitějším spalování ve studeném motoru,
– při neklidném chodu motoru, i když je motor již teplý,
– při snížení výkonu nebo při zvýšené spotřebě paliva.
Dílenské tipy
Při výměně žhavicích svíček postupujte dle následujícího pravidla určeného praxí:
– Pod 50.000 kilometrů vyměňujte jen vadné žhavicí svíčky
– Při více než 60.000km vyměňujte při závadě jednotlivé žhavicí svíčky vždy všechny žhavicí svíčky.
Ostatní, ještě stále funkční svíčky, mohou být brzy také poškozeny.

 

 

Související články

Magazín Formule Bosch 01/2017
Magazín Formule Bosch 01/2017

Vyšlo nové vydání magazínu Formule Bosch 01/2017, který vydává divize automobilové techniky firmy Bosch.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!