Jak využít chiptuning k opravě vozidla?

4. července 2017, 18:46

V tomto díle technických informací od Auto Kelly a SuperVAGu se dozvíte, že pojmy jako je flashování nebo chiptuning nejsou spojené pouze se zvyšováním výkonu změnou datových polí v řídicí jednotce motoru. V praxi je však využití dat přepisu paměti FLASH EEPROM u řídicí jednotky motoru mnohem rozsáhlejší a někdy nevyhnutelné.

Přepis paměti FLASH EEPROM v řídicí jednotce motoru
Existují dvě možnosti, jak s řídicí jednotkou pracovat. Složitější způsob je jednotku demontovat z vozidla, odstranit kryt, připojit speciální přípravek a s jeho pomocí s jednotkou komunikovat. Nebo lze využít nástroje, které komunikují přes OBD zásuvku, v  tomto případě není třeba nic mechanicky rozdělávat. Stačí pouze připojit adapter do OBD zásuvky a veškerá komunikace probíhá bez demontáže přímo s řídicí jednotkou. Výhodami jsou úspora času, jednoduchost, komfortnost a vysoká spolehlivost. V našem případě jsme použili diagnostiku SuperVAG s licencí FLASH pro chipování. V tomto prostředí stačí ovládat pouze pár tlačítek, které Vám umožní čtení a zápis datových souborů podle konkrétních požadavků.

1 – čtení identifikace umožňuje na řídicích jednotkách EDC17 číst pouze identifikační data, podle kterých je možné dohledat originální soubor.
2 – čtení paměti FLASH umožňuje vyčíst celý obsah datového souboru z řídicí jednotky motoru.
3 – zápis do paměti FLASH slouží k zápisu celého obsahu datového souboru do paměti FLASH EEPROM.
4 – zápis aktualizace umožňuje do řídicí jednotky zapsat data, pomocí kterých dojde ke zvýšení verze softwaru řídicí jednotky motoru.

Kontrola datových souborů v řídicí jednotce motoru
Jde o jednoduchou funkce, která ušetří spoustu času při hledání závady. Pokud má zákazník problémy spojené s nepravidelným chodem motoru, nadměrnou kouřivostí a podobně, tak je pravá chvíle na kontrolu datového souboru v řídicí jednotce motoru. Příčinou může být špatně upravený software nahraný do řídicí jednotky motoru. SuperVAG FLASH nabízí možnost načíst obsah paměti FLASH EEPROM a porovnat ji s originálním souborem přímo od výrobce řídicí jednotky. Pokud se obsah paměti liší (jsou zde změny), stačí přes OBD konektor nahrát originální soubor a zkontrolovat, zda problém přetrvává. Po přehrání datového souboru se mohou objevit závady, které mohly být potlačeny vlivem úpravy datového souboru. Tento proces zabere zlomek času oproti složitému měření a diagnostice motoru. Tímto postupem se může závada odhalit rychleji a efektivně vozidlo opravit.

Postup kontroly datového souboru probíhá takto: zákazník vyčte datový soubor a ten si může sám zkontrolovat, pokud má dostupný originální datový soubor. Pokud ne, tak vyčtený soubor zašle výrobci SuperVAG, který provede kontrola softwaru.

V samotném programu to vypadá následovně: pomocí stisknuté levé klávesy CTRL a levého tlačítka myši se označí dva datové soubory a vybere se tlačítko Porovnání souborů.

Následně se objeví hlášení, zda je či není soubor upraven. Pokud není upraven, tak se objeví hlášení, že soubory jsou shodné. Pokud tomu tak není, tak se objeví editor souborů, kde je možné vidět změny v souboru. Viz následující obrázek.

Černě vyznačená oblast znamená konkrétní změnu oproti originálnímu souboru. Červeně vyznačené oblasti prezentují celkový počet změn v souboru (diff cnt.) a číslo konkrétní změny značí hodnota Diff.no.

Částicové filtry a paměť FLASH EEPROM
Podle statistik autoklubu ÚAMK se ukázalo, že při měření v Praze, v Kladně a v Českých Budějovicích 70 % náhodně vybraných zkoušených aut mělo poškozený nebo nesprávně fungující filtr pevných částic. Odhad je tedy v rozmezí 965 až 980 tisíc vozidel s nefunkčním DPF. Dnes je ovšem doba přísnější a nyní řidiči chtějí filtry pevných částic vrátit zpět. Pokud je vozidlo bez částicového filtru, tak bylo provedeno kromě mechanického znehodnocení také přepsání dat v řídicí jednotce motoru. Po navrácení filtru je nezbytné nahrát do jednotky zpět originální soubor, aby filtr pracoval korektně. To je programem FLASH možné přes OBD rozhraní během několika minut bez rozebírání řídicí jednotky motoru. V praxi to pak ušetří velmi mnoho času a financí vynaložených na diagnostiku závad na takovém vozidle.

Aktualizace softwaru řídicí jednotky motoru
V neposlední řadě jak pak často využívanou funkcí přepisu FLASH EEPROM zápis aktualizací. Tato funkce slouží zejména ke zvýšení softwarové verze řídicí jednotky motoru, tedy nahrání novějších verzí softwaru vydaných výrobcem, kde se vyskytly určité problémy nebo chyby. Například problémy s regenerací, nebo špatně se zobrazujícím hlášení chybových kódů a podobně.
Některé soubory nahrazují i objednací číslo řídicí jednotky a je tak možné, že při zápisu aktualizace se změní objednací číslo jednotky.

Související články

Jak se Supervagem na filtry pevných částic koncernu VW
Jak se Supervagem na filtry pevných částic koncernu VW

V tomto díle technických informací od Auto Kelly a SuperVAGu se budeme detailně věnovat problematice částicových filtrů, která je dnes téměř každodenní záležitostí a řešení není vždy tak jednoduché, jak se může zdát.

Jak a proč diagnostikovat datovou sběrnici CAN-BUS
Jak a proč diagnostikovat datovou sběrnici CAN-BUS

V tomto díle technických informací od Auto Kelly a SuperVAGu se budeme detailně věnovat hlavní komunikační páteři aut se systémem CAN BUS. Bez základní znalosti principu této komunikace totiž může být hledání závady nekonečné nebo výměna dílů zbytečná.

Efektní protočení ručiček na přístrojovém panelu OCTAVIE III
Efektní protočení ručiček na přístrojovém panelu OCTAVIE III

V tomto díle technických informací Auto Kelly se podíváme na určité „specialitky“, které mohou potěšit nejednoho zákazníka. Mezi ty nejzajímavější patří například aktivace efektního protočení ručiček na přístrojovém panelu na vozech Octavia III 5E.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!