Tlumiče-pružiny a jejich kontrola před zimou, aneb každý cm při brzdění se počítá

21. října 2013, 14:43

Už je to tady zase. Ranní teploty nám začínají klesat k nule a u většiny z Vás se začnou v servisech objevovat vozidla na přezouvání pneumatik a také vozidla svědomitých majitelů, kteří budou po Vás chtít provézt kontrolu vozidla před zimou. Nemá smysl zde důležitost této kontroly nějak rozvádět, neboť každý motorista na vlastní kůži zjistí, že v třeskutém mrazu nenastartuje, popřípadě poškodí motor v důsledku zmrzlé chladicí kapaliny a podobně…

Určitě byste se při kontrole vozidla před zimou měli také zaměřit na komponenty vozidla, které aktivně ovlivňují jeho bezpečné ovládání. U podvozkové skupiny to jsou zejména dobré zimní pneumatiky o zákonem dané minimální hloubce dezénu 4mm, dobře fungující brzdy – zejména stav brzdové kapaliny (její bod varu) a také je třeba zkontrolovat stav tlumičů pérování.

Právě tlumiče zaručují optimální kontakt brzdící pneumatiky s vozovkou. K čemu by majiteli vozidla byly nové pneumatiky a účinné brzdy, když by pneumatika neustále odskakovala od vozovky. Zejména v zimních měsících, kdy budou silnice pokryté uježděným sněhem a v něm budou vymleté hrboly, bude správně fungující tlumič třeba. Vozidlo na takto kluzkém podkladu bude mít několikanásobně delší brzdnou dráhu a tak by nebylo dobré, ji ještě prodlužovat nefunkčními tlumiči.

Jen pro zajímavost tlumič vykoná na 1km až 1.200 zdvihů, a to když přepočítáme na vozidle ujetých 80.000km, tak je to těžko uvěřitelných 96 miliónů zdvihů, jenž musel tlumič vykonat. To již stojí za úvahu se zamyslet nad správnou funkcí tlumiče, neboť ze studií vyplývá, že téměř každé vozidlo s ujetými více jak 80.000km má tlumiče se sníženou účinností.

Další důležitý aspekt špatně fungujících tlumičů je dnes již skoro všude přítomný stabilizační systém vozidla a systém ABS. Oba tyto systémy přijdou v zimních měsících každému řidiči vhod a skoro každý pocítí jejich činnost. Asi každý si dokáže představit, jak ony systémy fungují, a také je snadné si představit, jak výrazně dokáže nefunkční tlumič prodloužit brzdnou dráhu vozidla se systémem ABS v porovnání s vozidlem, jenž jej nemá.


Další problém je se stabilizačním systémem (využívá snímače ABS), jenž díky neustále odskakujícím pneumatikám od vozovky dostává zkreslené informace o tom, co se s vozidlem právě děje. Pak i následné korekce vozidla stabilizačním systémem přichází zpožděně a neúčinně a řidič je nemile překvapen.

Dnešní vozidla jsou napěchována různými elektronickými systémy, jež zaměstnávají mechaniky díky jejich servisu, ale na běžné mechanické komponenty se již trochu pozapomíná. Avšak právě ony dávají vstupní parametry veškeré elektronice, která se na podvozku nachází. Tedy neopomíjejte před zimou zkontrolovat v jakém stavu a jak účinně fungují tlumiče pérování, neboť v zimě je každý centimetr na brzdné dráze znát.

Související články

Díly zavěšení kola a jejich kontrola před zimou, aneb vždy je levnější preventivní kontrola než následná oprava
Díly zavěšení kola a jejich kontrola před zimou, aneb vždy je levnější preventivní kontrola než následná oprava

Už je to tady zase. Ranní teploty nám začínají klesat k nule a většina z nás motoristů začne pomalu myslet na přezouvání pneumatik z letních na zimní. Někteří z nás, většinou ty svědomitější, se i zamyslí nad prohlídkou vozidla před zimou. Snad každého napadne akumulátor, stav chladící kapaliny, vody do ostřikovačů a podobně… Avšak snad […]

Odpružení vozu, tak jak jste ho ještě neviděli
Odpružení vozu, tak jak jste ho ještě neviděli

Máte problémy s prodeji tlumičů, horního uložení a případně pružin? Možná vám pomůže video KYB s kamerou umístěnou přímo s pohledem na jednotku tlumič/pružina nebo spoustu dalších fotografií a informací z praxe, detailně popsaných v tomto článku, který připravila firma Elit CZ. Můžete tak svým zákazníkům názorně ukázat přesnou funkci těchto dílů, jak těžkou práci […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!