Problémy s asistenčními systémy automobilů po výměně ložiska kola

20. dubna 2015, 20:29

Výměna ložiska kola je v servisech dosti častý servisní úkon. Podvozek (a tím i ložiska kol) má bezprostřední vliv na bezpečnost jízdy. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby všechny činnosti spojené s jeho opravami prováděl kvalifikovaný personál v souladu s technologickými postupy výrobce, s použitím dílů odpovídající vysoké kvality.

Neprofesionálně provedená výměna ložiska kola se nejčastěji projeví značným zkrácením jeho životnosti. Stává se také, že bezprostředně po výměně se v autě rozsvítí kontrolky signalizující poškození jednoho nebo více  asistenčních systémů (např.ABS, ESP, ASR nebo TPMS). Budeme se snažit objasnit, jak může takové poškození vzniknout a jestli je to vždy důsledkem chybného postupu mechanika.

První věc, která by se měla udělat před výměnou ložiska, je testovací jízda. Při takové jízdě si můžeme jednak potvrdit poškození ložiska, tak také zjistit, jestli nesvítí kontrolka některého z asistenčních systémů. Následkem poškozeného ložiska může být také zničení snímače otáček kola. Pokud náboj kola měl velkou vůli, mohlo dojít k mechanickému poškození snímače. Také piliny vzniklé při takovém poškození mohou ovlivnit činnost senzoru. Jestliže zjistíme poškození některého ze systémů, musíme načíst z paměti chybové kódy a ověřit, jestli chyba má souvislost s poškozením ložiska. Pokud žádný ze systémů nehlásí chybu, můžeme přistoupit k výměně ložiska.

V některých případech bude jedna z činností demontáž snímače otáček kola z těhlice. Bohužel se někdy stane, že díky korozi je vyjmutí snímače bez jeho poškození nemožné. Proto je při příjmu auta k opravě nutné majitele informovat o možnosti, že může nastat taková situace, která se neobejde bez výměny snímače a samozřejmě nákladech s tím spojených.

Možnost, že některý z asistenčních systémů bude špatně pracovat, záleží také na typu snímače použitého ve vozidle. Pasivní snímače nazývané také indukční jsou méně náchylné k mechanickému poškození. Jejich konstrukce je robustnější a signální kroužky, které s nimi spolupracují jsou solidní ozubená kola nalisovaná na klouby nebo náboje. Takový snímač často způsobuje problémy při demontáži a signální kroužek bývá znečištěný od pilin z opotřebovaného ložiska. Stojí za připomenutí jistá „past” číhající na mechaniky při výměně ložiska předního kola u aut VW Passat B/ Audi A4. V těchto autech není snímač uchycen šroubem, ale prostřednictvím pružné objímky, a proto při opětovné montáži je důležité přesně nastavit jeho vzdálenost od kroužku ABS. Stává se také, že při pracech spojených s montáží těhlice, se správně nastavený snímač samovolně posune. Příznakem špatně nastaveného snímače je samovolná aktivace ABS při brzdění v malých rychlostech. Taková porucha není signalizovaná rozsvícením kontrolky ABS.

Druhým typem snímačů jsou tzv. aktivní snímače. Mají dosti křehkou stavbu a mohou se snadněji poškodit při montáži. Komunikují s magnetickým kroužkem, na kterém se střídají jednotlivé magnetické póly, a který se otáčí spolu s kolem. Nejpopulárnějším řešením zde bývá magnetický kroužek, z jedné strany utěsňující ložisko. Pokud si takové ložisko vezmeme do ruky, můžeme si všimnout, že z jedné strany má těsnění černou barvu. Právě za ním se nacházejí magnetické póly, které umožňují snímači rozeznat rychlost otáčení kola. Je důležité, aby se magnetický kroužek po montáži ložiska nacházel na straně snímače.

Specialisté z firmy NTN-SNR doporučují vybavit se takovým testerem a před montáží zkontrolovat správnou orientaci ložiska. Mohou nastat situace, kdy je magnetický kroužek poškozen špatnou manipulací při skladování nebo transportu. Je to součástka poněkud choulostivá a může se poškodit např. při upadnutí ložiska na tvrdou povrch. Po montáži takového ložiska systémy využívající jeho signál nebudou pracovat a celá vina zůstane na mechanikovi.

Je důležité mít také na paměti, že pokud před výměnou ložiska počítač auta registroval nějakou chybu, je nutné ji za pomoci odpovídajícího zařízení odstranit. Jestliže tato možnost není, tak po určitém čase testovací jízdy by kontrolky měly zhasnout. Jednotlivé systémy budou pracovat správně, ale v paměti chybových kódů zústane informace o takové poruše.

Za zmínku také stojí si říct o levných náhradách ložisek se špatně provedeným magnetickým kroužkem (např. se špatným počtem pólů), které se objevují na trhu. Je samozřejmé, že po montáži takového dílu např. systém ABS nebude pracovat správně. U aut se systémem ESP ložisko se špatným počtem magnetických segmentů může způsobit při rychlé jízdě nekontrolované spuštění systému.

Pokud se budou montovat ložiska od renomovaných výrobců a dodržovat doporučené montážní postupy, nepotká nás nepříjemnost reklamace nekvalitního ložiska nebo špatně pracující některý z asistenčních systémů. Firma NTN-SNR má v nabídce širokou škálu ložisek kol, mezi nimi také ty s integrovaným magnetickým kroužkem. Jsou určeny jednak do prvovýroby, tak pro aftermarket.

Související články

Napínání ve směru nebo proti směru hodinových ručiček? To je otázka!
Napínání ve směru nebo proti směru hodinových ručiček? To je otázka!

V konstrukci moderních vznětových motorů je napnutí rozvodového řemenu regulováno pomocí dynamických napínáků. Zajišťují kompenzaci napnutí řemenu a trvale snižují jeho vibrace. Vzhledem k tomu, že jsou vybaveny vnitřními pružinami (vestavěnými) a mechanismus předepnutí využívá excentrickou montáž napínáku, je možné zajistit regulaci napnutí jak po směru, tak také proti směru hodinových ručiček. Ve většině napínáků […]

Rozvody motoru D4-D, funkčnost tkví v detailech …
Rozvody motoru D4-D, funkčnost tkví v detailech …

V průběhu letošních 14. trhů firmy Inter Cars firma NTN-SNR prezentovala, ne zcela bez příčiny, rozvody hodně populárního motoru D4-D, který je používán mnoho let např. v automobilech Toyota Avensis, Corolla, RAV 4. Proč? Zdá se, že systém je velmi jednoduchý na instalaci a není třeba složitých a komplexních aretačních sad. Stačí aretační kolík řemenice […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!