Sdružení SOVA upozorňuje na podvodníky ze Španělska

13. ledna 2017, 8:26

Na serveru Bazoš.cz se opakovaně objevují podvodné inzeráty s nabídkou prodeje aut. Inzeráty nabízejí automobily za nestandardně nízkou cenu. Scénář je klasický, prodejce komunikuje pouze přes emaily se špatnou češtinou (pravděpodobně pomocí překladače), aktuálně je v zahraničí a auto chce prodat. Sdružení SOVA již na základě konkrétního upozornění celý incident oznámilo Policii ČR.

Ve sledovaném případě se prodejce představil jako Luczak Katarzyna. Tvrdil, že dva roky pracoval jako inženýr v České republice a Volkswagenem Passat registrovaným u nás se vrátil domů do Barcelony. Z důvodu drahé registrace ve Španělsku auto prodává, s tím, že ho na vlastní náklady nechá dovézt do Čech. Auto je dle jeho slov v perfektním stavu, bez nehod, poškození, škrábanců, dodá od něj všechny dokumenty. Doprava a platba proběhne prostřednictvím dopravní společnosti, která auto prohlédne a zkontroluje. Pokud kupující nebude s autem spokojen, má možnost jej vrátit bez jakýchkoliv nákladů dopravní společnosti.

V celém příběhu nechybí ani smlouva, napsaná v češtině, která má být podepsána zástupcem dopravní společnosti po prohlédnutí vozu a souhlasu s koupí. Falešný prodávající zašle kupujícímu informace o předání auta dopravní společnosti, které má kupující převodem na účet uhradit polovinu kupní ceny a zbytek pak při předání auta a podpisu smlouvy. V případě nezaplacení začne falešný prodávající vyhrožovat právníky i policií.

Společností, která má auto dopravit ke kupujícímu, je AER-ZBV. Tuto firmu je možné dohledat v seznamu falešných přepravců, který koluje po internetu.

Zmínek o inzerátech, které mají podobného jmenovatele inženýr anebo projektový manažer, který pracoval v České republice, vrátil se do Barcelony a auto zašle přes přepravní společnost – našla SOVA na internetu cca 80. Podvodníci často mění jména. Aktuálně se objevují i informace o prodejcích z Irska.

Policie ČR Sdružení SOVA aktuálně informovala, že informace o podvodnících využije ve své další činnosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!