Jaké ojetiny jsou oblíbené v jednotlivých krajích ČR

25. května 2017, 12:39

I přes fakt, že Česká republika nepatří k velkým státům, lze i v naší zemi celkem výrazně zaznamenat patrné rozdíly obliby automobilů v rámci jednotlivých regionů. Největší tuzemský prodejce ojetých automobilů AAA AUTO uveřejnil statistiky trhu s ojetými automobily, které monitorují popularitu vozů v uplynulém roce ve všech čtrnácti krajích.

Karoserie je při výběru vozu jednou z nejdůležitějších vlastností, podle které si zákazník auto vybírá. Pro rok 2016 se jím stal hatchback. Jeho nejvyšší oblibu zaznamenal v loňském roce Zlínský kraj. Zde se pro nákup rozhodlo 40,2% zákazníků. O téměř deset procent menší byl pak zájem o tento druh karoserie v Praze 30,4 %. Celkově druhé kombi zájemci nejvíce vyhledávají v Ústeckém kraji 33,1%, nejmenší zájem je o tuto karoserii na Vysočině. Tam si za rok 2016 koupilo kombík pouze 24,1% zákazníků. Třetí nejoblíbenější karosérií byly loni vozy SUV, jejichž nejvyšší popularitu zaznamenalo hlavní město 13,4%, nejnižší pak Moravskoslezský kraj 8,4%.

Nejvyšší rozdíl mezi pohonem automobilů je patrný ve Zlínském kraji. Zde si během loňského roku pořídilo vozy poháněné benzínovým agregátem 59,8% kupujících. Dieselový pohon je nejpopulárnější v Ústeckém kraji, kde jej využívá 52% ojetých vozů koupených v roce 2016. Rozdíly zaznamenaly i prodeje automobilů u převodovek. Zatímco manuální formu řazení vyhledávají nejvíce zákazníci v Jihočeském kraji, a to v celých 92,1%, řidiči vozů koupených v Praze naopak podporují trend zvyšující se obliby automatů a manuální převodovku tak zvolilo 80,8%. Značné rozdíly jsou i co do přítomnosti klimatizace. Tu má 9 z 10 vozů pořízených v našem hlavním městě, konkrétně 89,8%, tedy nejvíce ze všech krajů. Nejvíce vozů bez klimatizace si loni pořídili zákazníci ve Středočeském kraji.

Pořadí obliby značek v šesti největších krajích ČR
Pořadí obliby značek v šesti největších krajích ČR

Dlouhodobě nejoblíbenější značkou v České republice je Škoda. To platilo i loni pro všechny kraje. O druhé a třetí místo střídavě soupeří Volkswagen a Ford. Další příčky obsazují vozy továrních značek Hyundai, Renault a Peugeot. Top 10 nejoblíbenějších značek uzavírají většinou vozy Kia, Opel a Citroen. Najdou se ovšem i výjimky. V Praze skončila na 10. místě značka BMW, v Brně Fiat a v Ostravě Chevrolet. Plzeňskou desítku zakončuje Seat, olomouckou Toyota. Výjimkou nejsou značky Dacia nebo dokonce Suzuki.

Související články

AAA AUTO otevřelo novou pobočku v Mladé Boleslavi
AAA AUTO otevřelo novou pobočku v Mladé Boleslavi

Největší tuzemský prodejce ojetých automobilů uvedl do provozu svou již dvaadvacátou pobočku v České republice, tentokráte v Mladé Boleslavi. 

V dubnu inzerované ojeté vozy omládly
V dubnu inzerované ojeté vozy omládly

Několik posledních měsíců šla ručička barometru ukazující počet nabízených ojetých automobilů stále nahoru, v dubnu se ale trend zbrzdil. Bylo inzerováno 76.000 vozů, tedy až o 7 tisíc ojetin méně než v březnu. Vyplynulo to z pravidelné analýzy společnosti AAA AUTO

Povinné bezpečnostní pásy u nás letos slaví 50 let
Povinné bezpečnostní pásy u nás letos slaví 50 let

Pasivní i aktivní bezpečnost automobilů se za poslední půlstoletí posunula o obrovský kus vpřed. Od povinnosti používat bezpečnostní pásy na předních sedadlech, která byla v Československu zavedena od 1. ledna 1967, přes airbagy, systém ABS, stabilizační systém ESP až k dnešním bezpečnostním prvkům, které by z pohledu běžného uživatele ještě před pár lety spadaly do kategorie science fiction.

S příchodem jarního počasí se navyšuje počet nabízených ojetin
S příchodem jarního počasí se navyšuje počet nabízených ojetin

Jarní období s sebou každoročně přináší nárůst nabídky automobilů na trhu s ojetými vozy a ani minulý měsíc tomu nebylo jinak. V březnu bylo na českém trhu s ojetinami inzerováno celkem 82.000 vozů, což je až o 4 tisíce více než v předchozím měsíci. Tyto výsledky vyplynuly z pravidelné analýzy společnosti AAA AUTO, která trh s ojetými automobily kontinuálně sleduje a provádí […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!