V srpnu byla nejinzerovanější ojetinou Fabia, trh čeká zářijové oživení

6. září 2017, 9:58

V srpnu bylo stejně jako v minulém měsíci na českém trhu inzerováno 69.000 ojetých vozů. Průměrný nájezd se mírně snížil, stejně jako průměrné stáří vozů, naopak se zvýšila průměrná cena. Po dlouhé době se na první místo v pomyslném žebříčku TOP 10 nejinzerovanějších ojetin probojovala Škoda Fabia. 

Druhý prázdninový měsíc neznamenal na trhu ojetých vozů z hlediska šíře nabídky prakticky žádný posun. Průměrný nájezd si již podruhé za sebou lehce polepšil, a to z červencových 158.524 km na 157.136 km v srpnu. Mírně klesl i průměrný věk vozů, a to na 9,6 roku, zatímco v červenci byl o desetinu výše. Průměrná cena činila 201.185 Kč, což naopak znamenalo oproti červenci nárůst, a to zhruba o 8 tisíc korun. Téměř identický růst cen přinesl i minulý rok.

„Začátek letních měsíců s sebou vždy přináší velký zájem o vozy, které si hodně zákazníků pořizuje kvůli dovoleným. V závěru léta je pak vozů na trhu spíše nedostatek, což žene jejich ceny vzhůru, před opětovným každoročním poklesem v září, které je pro trh ojetin začátkem druhé hlavní sezóny. Na trhu se totiž objeví více vozů a nabídka s poptávkou se více vyrovnají. Loni v září například oproti srpnu přibylo v nabídkách přes pět tisíc vozů,“ říká generální ředitelka AAA AUTO, Karolína Topolová. Tradičně nejvíce vozů nabídla Praha s 17.872 vozy, nejméně automobilů bylo na výběr v Karlovarském kraji, kde si zájemci mohli vybrat z 1.778 aut.

V žebříčku deseti nejprodávanějších automobilů došlo ke změně na prvním místě. To si po dlouhodobé nadvládě Škody Octavia zasloužil v srpnu menší model tuzemského výrobce, Fabia. Pořadí na dalších místech zůstalo nezměněno. Svou pozici si udržely i modely Volkswagen Touran, o které byl zájem z důvodů koncepce rodinného vozu a Audi A4 kvůli sportovnímu charakteru.

Autobazary se chystají na tradiční nápor zákazníků na začátku druhé hlavní sezóny

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!