Malí prodejci krachují, leadeři trhu naopak expandují

19. srpna 2016, 15:09

V České republice bylo za prvních šest měsíců letošního roku registrováno (zobchodováno) cca 340 tisíc ojetých vozidel. Přibližně polovinu z tohoto počtu si prodali občané mezi sebou, druhá polovina se pak zobchodovala v autobazarech a u dealerů nových aut. Podle Asociace autobazarů (APPAA) je však zřetelný zajímavý trend. Malé autobazary se potýkají s nedostatkem aut i zákazníků a ukončují svojí činnost. Velcí prodejci naopak expandují, skladem mají stovky až tisíce aut a portfoliem služeb kopírují prodejce nových vozidel.

„Podle našich informací ukončilo v letošním roce činnost cca 40 autobazarů,“ říká předseda APPAA Petr Přikryl a pokračuje: „Jde především o malé prodejce, kteří prodávají 15-35 aut měsíčně.“ Podle Přikryla je hlavním důvodem především velmi omezená nabídka jak samotných vozidel, tak i doplňkových služeb. „Většina těchto prodejců takzvaně zamrzla v devadesátých letech, kdy stačilo přivézt auto z Německa, naleštit ho, dovnitř dát voňavý stromeček a se ziskem prodat. Dnes je ale trh úplně jinde, zákazník je velmi dobře informován a pečlivě vybírá, kde nakoupí,“ přibližuje Přikryl specifika obchodu s ojetými vozy.

Podle Přikryla bude tento trend i nadále pokračovat a do konce letošního roku tak může ukončit svojí činnost až stovka malých prodejců ojetin. „Trh je velmi dobře saturován a zákazníci pochopitelně vybírají prodejce s velkou nabídkou a širokou paletou doplňkových služeb,“ říká Přikryl a doplňuje: „Není důvod, aby se český trh s ojetými vozy odlišoval od západoevropských zemí, je to jen otázka času.“ Podle Přikryla podobná samoregulace trhu také pomůže v řešení problematiky stáčení tachometrů. To se podle něj odehrává právě v těch nejmenších autobazarech s nejméně kvalitními vozy, většinou dovezenými ze zahraničí. Jestliže tito prodejci ukončí svoji činnost ubyde také počet těch, kteří stáčejí tachometry a tedy i počet vozidel s přetočeným tachometrem.

Asociace autobazarů (APPAA) aktuálně registruje 54 členů. „Měsíčně sice jednáme až s deseti novými uchazeči o členství, ale většinou je musíme odmítnout, protože nesplňují elementární parametry férového prodejce a jde jim pouze o certifikát potvrzující členství v Asociaci", říká Přikryl.

Související články

APPAA: Vozy z francouzských povodní se v autobazarech neobjevily
APPAA: Vozy z francouzských povodní se v autobazarech neobjevily

Navzdory poplašným zprávám některých firem o tom, že se zaplavené vozy z Francie valí do českých autobazarů, neexistuje jediný konkrétní případ, kdy by se tak stalo. Vyplývá to ze zjištění Asociace autobazarů (APPAA) a společnosti AutoDetect, která se zabývá oceňováním a prověřováním ojetých vozidel. „Prověřili jsme situaci u všech členských autobazarů i u těch největších […]

Asociace autobazarů zpochybňuje statistiky společnosti Cebia
Asociace autobazarů zpochybňuje statistiky společnosti Cebia

Asociace autobazarů APPAA reaguje na tiskovou zprávu společnosti Cebia, ve které její ředitel tvrdí, že počet ojetých aut se stočeným tachometrem v České republice stoupl na 42 procent. Podle APPAA je takové tvrzení nepodložené a nepravdivé, a má jediný cíl – vzbudit ve veřejnosti dojem, že téměř polovina vozidel v českých autobazarech má stočený tachometr a […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!