Dobré vyhlídky pro olověné baterie

19. ledna 2017, 12:36

Z pohledu elektromobility určitě vedou lithiové baterie. To však ještě zdaleka neznamená, že olověná baterie patří do starého železa. Naopak: znalci trendů jí předpovídají nadějné vyhlídky do budoucna.

Robustní, levná a ekologicky recyklovatelná – to jsou vlastnosti olověné baterie. V neposlední řadě i proto je olověná baterie nejlepší volbou pro mikrohybridní pohonné systémy s funkcí Start/Stop. Platí to jak pro baterii AGM (s rounem), tak i pro baterii EFB (mokrá baterie s optimalizovanou odolností proti cyklické zátěži).

Velký potenciál aplikací Start/Stop

Podle dnešního stavu poznání bude i v elektromobilech a plně hybridních vozidlech vždy nutná také 12 V baterie. Zde olověná baterie nyní představuje nejlepší kompromis co do výkonnosti, bezpečnosti, robustnosti a nákladů. Lithiová baterie bude v segmentu elektromobility pochopitelně hrát důležitou roli. Kdo by ale olověné baterii automaticky předpovídal špatné vyhlídky do budoucna, byl by na omylu. Mezi odborníky na trendy není nikoho, kdo by byl přesvědčen, že podíl plně hybridních vozidel a elektromobilů v roce 2020 (a později) překoná 20 – 25%. Proto bude i v budoucnu velká část automobilů vybavena klasickým pohonem, příp. mikrohybridní technologií. I u těchto aplikací ještě zůstává potenciál pro zlepšování ohledně úspory paliva a snižování emisí CO2.

Trvalý další rozvoj

Olověná baterie, jejíž historie sahá až do roku 1859, se v průběhu let neustále optimalizovala. Navzdory vyzrálé technologii se průběžně objevují nové nápady a návrhy na její vylepšení. Společnost Banner neopomíjí trvalý další rozvoj na základě nových opatření (jako např. vylepšené separátory, optimalizovaná výroba mřížky atd.), a je tak optimálně připravena na budoucnost.

Související články

Správná volba náhradní baterie
Správná volba náhradní baterie

Nová baterie musí být vhodná pro vozidlo a odpovídat také způsobem upevnění a musí mít kapacitu požadovanou výrobcem automobilu. Ten, kdo koupí příliš malou baterii, riskuje, že výkon baterie znenadání přestane stačit. Příliš velká baterie může naproti tomu poškodit elektroniku nebo alternátor. Proto je třeba při koupi náhradní baterie dodržovat několik důležitých základních pravidel: • […]

Baterie START/STOP: Správné načtení a registrace
Baterie START/STOP: Správné načtení a registrace

Informace, na co musíte dávat pozor při načtení a registraci baterií start/stop v moderních automobilech Vám přináší “ Rádce Banner“. Časté vypínání a nové spouštění motoru v kombinaci se stoupající potřebou energie v důsledku použití komfortních doplňků, jako jsou vyhřívaná sedadla, navigační systém atd., vystavují baterie start/stop vysokému zatížení. Z tohoto důvodu výrobci automobilů vyvinuli […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!