Bezpečně na pracovišti

10. února 2017, 10:07

V České republice došlo v minulém roce k více než 27.000 pracovním úrazům. Používání osobních ochranných pracovních prostředků může přispět k zabránění pracovním úrazům, popř. ke snížení nebezpečí zranění.

Veronika Lipovská, jednatelka firmy MEWA Textil-Service s.r.o., která poskytuje služby v oblasti textilu, radí, na co je třeba dbát při výběru ochranného oděvu a při péči o něj.

Jak je možné chránit osoby před nebezpečím na pracovišti?

Důležitou roli v prevenci před nebezpečím hraje dobrý a velmi kvalitní ochranný oděv. Toto opatření pomáhá ovšem jen tehdy, pokud se oděv správně používá.

Co všechno se musí při výběru ochranného oděvu brát v úvahu?

Nejdříve je to posouzení pracovních rizik na pracovišti. V jakých pracovních oblastech se oděv nosí, proti čemu má chránit? Jaký normalizovaný profil je potřebný? Jaké výhody a nevýhody nabízí?  Potom musí být přirozeně ochranný oděv vyzkoušen na skutečném místě používání. Jak dobře chrání oděv proti skutečně existujícím ohrožením, například proti používaným chemikáliím nebo existujícím účinkům žáru? Důležité také je, aby pracovní oděv otestovali a ohodnotili samotní pracovníci. Jen tak lze zjistit, zda je možné bez problémů provádět veškeré pohyby a zda ochranný oděv poskytuje také potřebnou ochranu.

Kterých chyb bychom se měli při výběru ochranného oděvu vyvarovat?

V žádném případě byste neměli ochranný oděv kupovat bez předchozí konzultace. Abyste pracovníky bezpečně vybavili, měli byste se předem poradit. Buď interně s odborníkem na bezpečnost práce nebo externě s kompetentním poskytovatelem služeb.

Vyžaduje ochranný oděv určitou  péči?

Ochranný oděv byste neměli prát doma společně s běžným prádlem. Tím může ztratit svou ochrannou funkci. Pro udržení ochranné funkce se musí ochranný oděv prát a udržovat profesionálně. O to se postarají poskytovatelé služeb v oblasti textilu. Vyzvednou znečištěné prádlo v dohodnutých časových intervalech a opět ho vyprané dodají. Je třeba zkontrolovat, které výkony jsou obsaženy v nabídce.

Musí být tedy péče o pracovní oděv vždy přenechána profesionálům?

V každém případě! Přece se zde jedná o certifikovaný oděv. A ten se nesmí bez předchozí zkoušky certifikačním místem měnit. To platí dokonce i pro zkracování rukávů. Není to jen otázka bezpečnosti práce, ale i právní jistoty ve smyslu nového nařízení EU, které je v platnosti od dubna tohoto roku. Také proto byste neměli v žádném případě dělat kompromisy. Průměrná ochrana u tohoto druhu pracovního oděvu není dostatečná. Optimální ochrana oproti tomu zlepšuje právní jistotu.

Související články

Profesionální čištění s čisticími utěrkami pro opakované použití
Profesionální čištění s čisticími utěrkami pro opakované použití

Čisticí utěrky na opakované použití očistí vše, co se vyskytuje v průmyslovém provozu: oleje, tuky, ředidla. Denně se v průmyslu, v autoservisech nebo v komunálních dvorech používají tisíce čisticích utěrek. Čistí se jimi nářadí, stroje i výrobní zařízení.

Super sací síla ve formátu textilie
Super sací síla ve formátu textilie

Bezpečným řešením, aby se při opravářských a údržbových pracích chránily libovolně velké plochy před znečištěním a nebezpečnými kapalinami, je záchytná rohož na olej MULTITEX® od společnosti MEWA.

Nový katalog „World Wide Work by MEWA“ je tady
Nový katalog „World Wide Work by MEWA“ je tady

Od 1. září 2016 je k dispozici nový katalog ochranných pracovních pomůcek společnosti MEWA – pro všechny, kteří se chtějí kompletně vybavit pro svět práce!

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!