Tišší než šepot: originální kabinové ventilátory Valeo

16. března 2017, 17:32

Po zimě se vyplatí vyměnit kabinový filtr – není to však jediná součást ventilačního systému, která vyžaduje pozornost. Proto je také dobré provést rychlý výkonnostní test kabinového ventilátoru.

Kabinové ventilátory, montované jako součást továrenského vybavení, se vyrábějí v souladu s přísnými požadavky výrobců automobilů, kteří očekávají, že budou při vysoké účinnosti fungovat prakticky neslyšně. Proto originální ventilátory Valeo dokonce i při 4000 obr./min vytvářejí hladinu hluku maximálně 40dB, což odpovídá rozhovoru šeptem, a zároveň jsou schopné profiltrovat stonásobek objemu vzduchu v kabině automobilu za hodinu. Každý rok dodává Valeo více než 9 mil. ks kabinových ventilátorů pro prvovýrobu.

Avšak podobně jako v případě tlumičů, k opotřebování kabinového ventilátoru dochází pro řidiče prakticky nepostřehnutelně. Jeho funkčnost se postupně stává nepravidelnou a ztrácí účinnost, přičemž stoupá hlučnost – jenže tyto změny se dějí tak pomalu, že si na ně řidiči jednoduše zvyknou. Mechanik vykonávající údržbu na autě by měl příznaky opotřebování ventilátoru zachytit pomocí jednoduchého testu: nastavit teplotu na minimum a spustit ventilátor na nejvyšší obrátky. Veškeré podezřelé zvuky nebo nedostatečná výkonnost větrání znamenají, že ventilátor vyžaduje výměnu.

 „Kabinový ventilátor je součást ventilačního systému, který funguje za extrémních podmínek: při proměnlivé teplotě a vlhkosti, a přitom musí být účinný, velmi tichý a fungovat dlouhá léta bez obtíží. Proto, když už je nutná výměna za nový, vyplatí se vybrat si originální produkt, protože pouze takový může zaručit bezproblémovou montáž a funkční parametry – hlučnost, proudění vzduchu – zamýšlené výrobcem automobilu,“ – zdůrazňuje Iwona Molenda, marketingová ředitelka Valeo Service Eastern Europe.

Efektivní kabinový ventilátor nepředstavuje pouze pohodlí při jízdě, ale také bezpečnost, protože při omezeném proudění vzduchu není možné odstraňovat vlhkost, která se hromadí na sklech, což omezí viditelnost za volantem.

„Pravidelná výměna kabinového filtru je klíčová pro životnost ventilátoru. Je-li filtr starý a plný nečistot, vytváří větší odpor vůči proudícímu vzduchu, což vede k tomu, že ventilátor začne pracovat na vyšších obrátkách a rychleji se opotřebuje,“ – dodává Iwona Molenda.

Nejrychlejším způsobem výběru toho správného ventilátoru pro daný model automobilu je využití katalogové aplikace MyValeoParts dostupné pro mobilní zařízení fungující na základě systémů Android a iOS.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!