Nová technologie kloubů Countertrack od GKN

22. května 2017, 16:09

Moderní vozidla stále více omezují konstrukční prostor hnací soustavy. Pro moderní platformy proto vyvinula společnost GKN takzvané klouby Countertrack® , které při silně redukovaném průměru (redukce velikosti se pohybuje v průměru kolem 10 procent) přenášejí stejný výkon. Klouby GKN SX Countertrack jsou k dispozici také pro aftermarket.

Přenos stejného výkonu je možný díky charakteristickému profilu valivé plochy ve tvaru S (viz oranžová kontura v obrázku) a protiběžně uspořádaných kuličkových drah (viz protilehlé šipky v obrázku) – proto také název „Countertrack®“. Tento nový design umožňuje snížit vnitřní tření, úroveň teploty a konstrukční velikost a také zvýšit přenášený točivý moment a maximální úhel vychýlení. Stručně řečeno lze realizovat následující přednosti:

  • Prostřednictvím celkového úhlu vychýlení se snižují ztráty výkonu o 30 procent
  • Výsledkem je snížení hmotnosti o 15 procent při současně vyšších hodnotách výkonu
  • Díky snížené úrovni teploty lze zachytit a přenášet až o 25 procent vyšší točivý moment

V případě opravy je třeba bezpodmínečně dbát na to, aby byly klouby GKN Countertrack® nahrazovány pouze klouby stejného konstrukčního typu,“ říká Frank Hürter, obchodní ředitel společnosti GKN Automotive Independent Aftermarket. „Protože klouby GKN SX nejsou zaměnitelné s klouby jiných konstrukčních typů. Řidič automobilu by namontovaný díl bez patentované technologie SX ihned rozpoznal podle větších poloměrů otáčení vozidla. K tomu přistupuje také zvýšené riziko poruchy: běžné klouby kompaktní konstrukce nabízejí bočnímu hřídeli při využívání celé dráhy pružiny nebo při plném natočení kol méně prostoru k pohybu než klouby Countertrack®, tzn. boční hřídel může kloub zničit.“

Kompletní přehled dostupných aplikací náhradních dílů najdete na servisních stránkách GKN v bodu nabídky „Novinky ve výrobcích“ a v aktuálním online katalogu.

Související články

GKN prezentuje montážní videoklipy s tipy k opravám hnacích ústrojí
GKN prezentuje montážní videoklipy s tipy k opravám hnacích ústrojí

Dobrý výrobek sám o sobě ještě zdaleka nezaručuje dobrou opravu. Přinejmenším stejně důležité je správné know-how týkající se oprav. Technologie moderních vozidel je stále složitější, a proto potřebují servisní dílny velké množství informací nejen o náhradním dílu, ale také o jeho správné montáži.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!