Velké vzdálenosti pro nás nejsou žádný problém!

17. července 2017, 12:05

U dodávek nehraje hlavní roli požitek z jízdy. V první řadě jde totiž o přepravu věcí z bodu A do bodu B, a to s maximální výdrží. Na „lehké užitkové vozy“ jsou proto kladeny vysoké nároky. Tyto nároky hravě splní těsnění hlavy válců značky Elring.

Těsnění by mělo zvládnout minimálně 500.000 kilometrů, protože dodávky, mikrobusy atd. mají dlouhou životnost. Ať už jde o soukromou přepravu nebo komerční dopravu zboží, vozidla jsou využívána k mnoha účelům a často jsou naložena na maximum. V mnoha zemích světa jsou dodávková vozidla navíc neodmyslitelnou součástí osobní přepravy. Silnice v jihovýchodní Evropě si bez nich již nedokážeme představit. To si uvědomili také výrobci. Množství modelů dodávek je nepřeberné.

„Nároky na dodávková vozidla jsou obrovské. Proto dodávky také častěji jezdí do servisů na výměnu opotřebených dílů, ke kterým patří například také těsnění hlavy válců“, vysvětluje Mario Rauch, technický školitel společnosti Elring. Kromě spolehlivé a profesionální opravy v servisu je potřeba také kvalitní náhradní díly. Těsnění hlavy válců, sady těsnění a další díly ve špičkové kvalitě nabízíme také pro dodávková vozidla.

Jak vybrat motoru správné těsnění?
U dodávek jsou často používány motory, které mají stejnou konstrukci jako velkoobjemové motory osobních automobilů. „Jedná se téměř vždy o vznětové motory, zážehové motory jsou používány velmi zřídka“, poznamenává Rauch. Při opravách a zjišťování správného dílu takového motoru se často naskytne otázka, které z nabízených těsnění hlavy válců je to nejlepší. Když srovnáte uvedené varianty v katalogu, nabízíme většinou tři až pět rozdílných tlouštěk.

Zde je namístě vyvrátit jeden rozšířený omyl: Na rozdíl od zážehového motoru neslouží tyto různé varianty u vznětového motoru k vyrovnání rozdílného rozměru plochy na hlavě válce. Různé tloušťky jsou spíše nutné k vyrovnání výstupků na pístech, které jsou zde z technologických důvodů. Rozměry výstupků se pohybují v toleranci několika desetin milimetrů a naleznete je v katalogu u příslušného těsnění hlavy válce. (Další informace najdete v dokumentu TSI 06/11 pod tímto odkazem: https://www.elring.de/fileadmin/Dateiablage_DE/TSI_VSI/2011/TSI06-2011_deutsch.pdf)

Po úspěšné kontrole výstupků pístů podle nařízení výrobce je pak snadné vybrat správnou verzi těsnění a namontovat ji.

„Pro jistotu doporučujeme provádět toto měření vždy. Pouze ten, kdo si je jistý historií svého vozidla, může originální těsnění nahradit těsněním značky Elring stejné tloušťky“, upozorňuje technický školitel. Pokud by v rámci oprav byl nutný zásah do klikové skříně (či byl zásah plánován nebo byla nutná výměna pístu), je měření výstupku pístu nutné provádět vždy.

Klademe-li důraz na hlavu válce, je nutné pomocí tlustšího těsnění hlavy válce zajistit, aby ventil po úpravě povrchu běžel hladce. Pak však hrozí nebezpečí, že se sníží kompresní poměr, čemuž bychom se u vznětových motorů měli vyhýbat. Technicky správný způsob je pak nasazení ventilového sedla s ohledem na rozměr plochy.

Servis po nákupu
Stejně jako u osobních a nákladních vozidel, také u tohoto typu vozidel nabízí společnost Elring celou řadu servisních služeb. „Kromě již zmíněného dokumentu s technickými informacemi o servisu „TSI“ k přesnému určení dílu přispívají naše technické výkresy s rozloženými díly“, doplňuje Rauch. Vzhledem k tomu, že trh s dodávkovými vozidly se rozrůstá, bude se rozšiřovat i nabídka našeho servisu. Neboť tam, kde jsou nutné precizní a profesionální opravy, je vždy po ruce servisní tým společnosti Elring. Díky tomu budou dodávky jako Sprinter jezdit déle.

Související články

Elring představil moderní, informativní a cílené internetové stránky
Elring představil moderní, informativní a cílené internetové stránky

U příležitosti zahájení veletrhu Automechanika 2016, předního veletrhu automobilového průmyslu, Elring spustil vylepšené webové stránky v novém, responsivním designu a rozšířeném obsahu. Z hlediska cílových skupin byla nová stránka přizpůsobena zejména pro odborníky ze servisních dílen na jedné straně a maloobchodních uživatelů na straně druhé. "Naše nově spuštěná webová stránka dává návštěvníkům možnost vybrat si […]

Specialisté na těsnění – návštěva továrny Elring
Specialisté na těsnění – návštěva továrny Elring

Rozvoj motorizace lze snadno rozeznat. Avšak to, co vidíme navenek vozidla, je jen méně důležitá část. VW Golf dnes vypadá podobně jako před lety, ale pokud bychom například použili motorové těsnění vyvinuté před mnoha lety, jízda by netrvala dlouho. Jsou to detaily, které tvoří pokrok. Využili jsme pozvání od dodavatele těsnění Elring, abychom zjistili, jak […]

Vše zcela těsné – Tak vzniká těsnění hlavy válců
Vše zcela těsné – Tak vzniká těsnění hlavy válců

Společnost ElringKlinger má své hlavní sídlo ve městě Dettingen an der Erms. Již 135 roků je tento podnik s celosvětovou působností výrobcem těsnění, jejichž sortiment postupně doplnil i dalšími výrobky, jakými jsou moduly skříní a stínicí díly. Většina ze zhruba 1.600 zaměstnanců se zde zabývá výrobou těsnění hlav válců nesoucích označení „Made in Germany“. Co […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!