Continental představuje inovace pro rostoucí trh elektromobility

11. září 2017, 13:50

 Na letošním IAA  představí technologická společnost Continental příklady nových sériových produktů a výhled do blízké budoucnosti elektrifikace pohonů ve vozidlech. 

Continental patří jak s ohledem na již zavedené sériové produkty, tak co do šíře nabídky řešení ke světovým průkopníkům elektrifikace. Tato nabídka sahá od 48V mild-hybridů po vysokonapěťové pohony v elektromobilech a hybridních vozidlech. Výrazně pokročilou sériovou vyspělost svých součástí využívá Continental například pro vysoce výkonné vysokonapěťové pohonné moduly (E-pohon) s dosud nedosažitelnou hustotou výkonu při malých rozměrech a nízké hmotnosti – se zahájením výroby v roce 2019. Další z technologických řešení vystavovaných na IAA jsou světovými novinkami – v nabíjecí technice pro elektromobily.

Inženýři společnosti Continental v oboru elektromobility již dnes uvádějí do praxe požadavky na budoucí systémy vozidel, které přesahují rámec pohonů.

„Elektromobilita je téma, které ovlivňuje celé vozidlo  – srdcem elektrifikace je pohon,“ tvrdí Dr. Elmar Degenhart, předseda představenstva společnosti Continental „Zároveň elektromobilita potřebuje vhodná řešení v mnoha dalších oblastech, jako jsou uložení motorů, brzdy nebo kola a pneumatiky. Continental propojuje tuto rozsáhlou odbornost, absolutně nezbytnou k celkovému pochopení elektromobility, napříč všemi svými divizemi.“

Díky inovativní nabíjecí technice se elektrické pohonné ústrojí stává „univerzální nabíječkou“ pro nabíjení kabelem na nabíjecích stanicích v nejrůznějších technických provedeních. Je tedy možné maximální nabíjení na každé nabíjecí stanici.

Inovativní elektropohony – integrované a výkonné – krátce před zahájením sériové výroby

K inovativním řešením pro čistě elektrickou jízdu patří vysoce integrovaný elektrický pohonný modul. Ten lze používat ve vozidlech kompaktní a vyšší třídy a zejména ve velkých počtech kusů střední třídy automobilů. Vysokonapěťový pohon pro čisté elektromobily nebo plug-in hybridy je díky své kompaktnosti – elektromotor, převodovka a výkonová elektronika  sloučen do jedné jednotky – nejen lehčí, ale také výkonnější než srovnatelné koncepty. Díky tomu zároveň zaručuje dokonalý požitek z jízdy, což představuje významný faktor pro všeobecné přijetí elektromobility.

K tomu je nutno připočítat příznivou úroveň nákladů, protože díky vysoké integraci odpadají dosud potřebné kabely a konektory. Pohon dosahuje při 150 kW a hmotnosti pouhých 75 kg velmi vysoké hustoty výkonu. Continental nabízí svůj kompletně elektrický pohon náprav výrobcům automobilů v modulu v třídách výkonu do 320 kilowattů a podle převodového poměru až do výstupního krouticího momentu 6.400 Nm. Firma Continental tedy svůj pohonný systém, který se již několik let sériově vyrábí, zdokonalila tak, že je nyní mnohem kompaktnější a výkonnější. Nový elektropohon bude uveden na trh v roce 2019 v Číně.

Vysokonapěťové komponenty pro hybridní vozidla a elektromobilyPotenciály hybridizace – 48 Volt Eco Drive

48V technologie umožňuje inteligentní hybridní provozní strategie, které lze realizovat v osobních automobilech s benzinovými i dieselovými motory. Technologie Continental dosahuje v reálném městském provozu prokazatelné úspory paliva kolem 21 %. K aktuálním příkladům sériového průlomu elektrifikace patří francouzský 48V dieselový hybridní model (Renault Scénic / Grand Scénic), který s elektrickým pohonem Continental ještě dále zvyšuje již tak vysokou účinnost motoru. Další zahájení sériové výroby bude následovat na podzim 2017.

Nově prezentuje Continental předváděcí vozidlo s názvem Super Clean Electrified Diesel. To ukazuje, jak lze také využívat 48V hybridizaci a inovativní řešení katalyzátorů – jednak pro další zvýšení účinnosti vozidla a jednak pro snížení emisí NOx dieselového motoru v reálném provozu až o 60 %.

Výroba 48voltového elektromotoru

Jednoduché „tankování“ proudu – s kabelem, nebo bez

Protože právě nabíjecí technika má velký vliv na to, jak snadno a komfortně může řidič používat elektromobil během všedního dne, představuje Continental jako první na světě inovace také pro tuto stránku elektromobility. Výrobce vozidla nyní může s úplně novým konceptem systému AllCharge upravit elektrický pohon automobilu s nízkými náklady na univerzální nabíječku.

Řidič tedy může přijet k jakékoli technické variantě kabelové nabíjecí stanice a dostane vždy maximální možné množství proudu. Především u městských nabíjecích sloupků se střídavým proudem je tak možné dosáhnout až 12krát kratší doby nabíjení. Kromě toho nabízí obousměrný systém AllCharge se svou funkcí zpětného napájení zcela nové možnosti využití pro elektrický proud z baterie vozidla. Se systémem je například možné mobilně napájet elektrické a elektronické přístroje (notebook, vrtačka, chladnička atd.).

V novém prototypu demonstruje Continental poprvé také automatické nabíjení elektromobilů bez kabelů. Při nabíjecím výkonu až 11 kW je možné se systémem Continental nabíjet elektromobily naprosto komfortně. Řidič je s přesností na centimetry naveden na optimální místo nabíjení. K indukčnímu nabíjení proto patří nejen vlastní nabíjecí a bezpečnostní elektronika, ale také přizpůsobené informace pro řidiče.

Indukční řešení nabíjení sahá od umístění vozidla do správné polohy přes elektronickou komunikaci a řízení nabíjení až po monitorování bezpečnosti a zjišťování dat.

New Wheel Concept optimalizuje brzdění speciálně pro elektromobily

Elektromobily kladou na svůj brzdový systém změněné požadavky: Díky intenzivní rekuperaci se kolové brzdy používají mnohem méně často. Zde představuje Continental novou, odlehčenou konstrukci kol a brzd s názvem New Wheel Concept. Použití nekorodujícího brzdového kotouče z hliníku a s ním sladěné brzdy předchází rezivění a tedy případným negativním vlivům na brzdný výkon. Díky lehkému konstrukčnímu materiálu může New Wheel Concept snížit hmotnost kola a brzdy. Dalšími přednostmi konceptu jsou zjednodušená výměna kol a brzdového obložení a neopotřebovávání brzdových kotoučů.

Efektivní hadicová vedení pro větší dojezd a přepínací uložení motorů

Pracovníci vývoje hadic připravili pro elektromobily efektivní hadice a vedení, které zvyšují dojezd a trvanlivost baterií v těchto vozidlech. Téměř 4 metry dlouhé vedení pro chlazení baterií v hybridních vozidlech a elektromobilech je uložené pod podlahou vozidla. Zajišťuje, aby se agregáty nepřehřívaly, baterie mohly dosahovat své maximální životnosti a cestující se nemuseli vzdát tepelného komfortu. Kromě toho se používají ještě další hadice a vedení – v jednom vozidle celkem až 40 metrů.

Také pro uložení motorů hybridního vozidla platí jiné požadavky než pro konvenční spalovací motory: Při opětovném startování po fázi vypnutí motoru musí být uložení dostatečně elastické, aby izolovalo vibrace. Při vysokých rychlostech musí být dostatečně tuhé, aby stabilizovalo vůz v zatáčkách. Tento oříšek rozlouskla firma Continental s přepínacím uložením motoru: To zvládne oboje.

Ucelená koncepce mobility: Nové inovativní 48V pohony pro elektrokola

V rámci budoucích aplikací mikromobility využívá Continental svou odbornost v odvětví 48V technologií při vývoji konceptů pohonu orientovaných na budoucnost. Na IAA přitom budou představeny dvě nové 48V motorové jednotky pro elektrokola. Revoluční pohonná jednotka s integrovanou bezstupňovou automatickou převodovkou (48V Revolution) a motor pro spojení s konvenční technologií řazení (48V Prime). Continental navíc průběžně pracuje na dalším zdokonalování své strategie mikromobility pro mobilitu budoucnosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!