S aktualizacemi over-the-air Bosch bezpečně aktualizuje automobily

11. září 2017, 17:55

V budoucnu budou mít majitelé automobilů možnost zvýšit jejich bezpečnost, inteligenci a výkon, aniž by museli vstát z pohovky. V budoucnu bude aktualizace softwaru vozidla stejně jednoduchá, jako je dnes snadná aktualizace aplikací v chytrých telefonech. Pouhým dotykem prstu na chytrém telefonu bude možné automaticky aktualizovat software vozidla nebo stáhnout nové funkce přímo z cloudu – aniž by bylo zapotřebí navštěvovat autoservis.

„Za pár let bude automatická aktualizace softwaru k dispozici u každého nového automobilu“, říká Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Bosch. „Bezdrátové aktualizace over-the-air představují pro řidiče značný přínos, co se týče pohodlí. Bosch navíc dělá tyto online aktualizace bezpečnými a rychlými,“ pokračuje Heyn. Bosch vyvinul všechny funkce potřebné pro tyto bezdrátové aktualizace v rámci vlastních zdrojů – počínaje řídicími jednotkami a infrastrukturou pro komunikaci uvnitř vozidla, až po moderní technologie šifrování a Bosch IoT cloud.
Aktualizace softwaru over-the-air
Nový standard – jednoduchý a bezpečný
Více elektroniky, více funkcí, více softwaru: automobil se mění na chytrý telefon na kolech. Udržovat aktuální stav softwaru vozidla je tak čím dál, tím důležitější. Nové funkce mohou přinášet větší komfort – i po koupi vozidla. Softwarové aktualizace over-the-air budou proto již brzy standardem. Ve vozidlech je v současnosti nainstalováno až 100 řídicích jednotek; dokonce i v malých autech je to mezi 30 a 50. Svým softwarem kontrolují téměř všechny funkce v automobilu. Vozidla jsou navíc v současnosti stále více propojená – s internetem, s ostatními auty a s infrastrukturou. Tím se zvyšuje riziko slabých míst v softwaru vozidla a také nebezpečí manipulací. Softwarové aktualizace prostřednictvím cloudu zde nabízejí řešení, jak udržovat auta průběžně aktualizovaná a tedy bezpečná.

„Auta jezdí 15 i více let. Aktualizacemi over-the-air Bosch napomáhá k udržování vždy aktuálního stavu softwaru vozidla – bez potřeby návštěvy servisu“, vysvětluje Heyn. Aktualizace prostřednictvím cloudu navíc umožňují stále větší počet a rozsah funkcí. Jestliže je potřebný hardware v automobilu nainstalovaný, lze novou softwarovou funkci vyzkoušet a následně nahrát. Jedná se například o funkce, které usnadňují udržení auta v jízdním pruhu nebo parkovací asistenty.

A nejsou to jenom řidiči automobilů, kdo z aktualizací softwaru over-the-air profituje: 15 procent svolávání do servisů v automobilovém průmyslu v USA v roce 2015 bylo kvůli softwaru. Pro srovnání: o čtyři roky dříve to bylo pouhých pět procent, jak uvádí americká studie na základě údajů Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA = National Highway Traffic Safety Association).

Aktualizace softwaru over-the-air

Aktualizace přímo z cloudu
Bezpečně, rychle a jednoduše – tak fungují aktualizace softwaru over-the-air: Na chytrém telefonu nebo prostřednictvím informačního systému v automobilu se spustí online bezpečnostní aktualizace a také se vyberou nové funkce, které mají být nahrány. Tyto informace jsou poslány do cloudu, který se chová podobně jako nějaký obchod s aplikacemi a spustí se nahrávání softwaru přímo do vozidla. Data se nahrávají buď za jízdy na pozadí, nebo přes noc v garáži. Jakmile je vozidlo v bezpečném stavu, tedy například zaparkované, nainstalují se aktualizace softwaru do příslušných řídicích jednotek a jsou okamžitě účinné.

S bezpečností na všech úrovních
Bezpečnost a bezproblémová souhra elektroniky vozidla, cloudu a softwaru jsou u aktualizací over-the-air rozhodující. O bezpečnost dat se starají nejnovější kódovací technologie, které Bosch vyvíjí ve své dceřiné společnosti Escrypt. Komplexní bezpečnostní architektura s koncovým kódováním chrání přenos dat před neautorizovaným přístupem. Na rozhraních mezi automobilem a cloudem zabrání bezpečné protokoly a filtry fungující jako firewall jakémukoliv pokusu o napadení.

Aby aktualizace softwaru over-the-air fungovaly nejen bezpečně, ale také rychle a spolehlivě, používá Bosch takzvané technologie „fast update“ (rychlé aktualizace), jako například delta a kompresní mechanismy. Ty urychlují aktualizační proces a snižují náklady, protože objem dat k přenosu zůstává malý. Další bezpečnostní opatření: aktualizace probíhají sekvenčně. Jestliže se vyskytnou problémy, je tak možné aktualizační proces zastavit a upravit jej. Technologickou základnou pro aktualizace over-the-air je Bosch Automotive Cloud Suite, jehož softwarové stavební prvky umožňují všechny funkce pro bezdrátové aktualizace jak ze strany řidiče, tak výrobců i samotných vozidel.

Související články

Start-up pohon pro elektromobily: Větší dojezd s elektrickou hnací nápravou Bosch
Start-up pohon pro elektromobily: Větší dojezd s elektrickou hnací nápravou Bosch

To, že baterie s velkým výkonem zvyšuje dojezd elektromobilu, je dnes již obecně známo. Ale může mít nový pohon srovnatelný efekt?

Nouzové brzdění ve dvou mrknutích oka
Nouzové brzdění ve dvou mrknutích oka

Z ničeho nic se objeví cyklista a přejíždí přes silnici. Rozptýlen hledáním parkovacího místa, řidič nemá možnost dostatečně rychle zabránit tomu, co se zdá být nevyhnutelným neštěstím. Systém nouzového brzdění od firmy Bosch s detekcí cyklistů zabrání jakýmkoliv vážným důsledkům a ze 40 km/h automaticky auto úplně zastaví.

Zažijte BOSCH na IAA 2017 ve Frankfurtu
Zažijte BOSCH na IAA 2017 ve Frankfurtu

Na IAA 2017 bude Bosch prezentovat svoje nejnovější řešení pro mobilitu zítřka bez nehod, stresu a emisí – řešení, která zajistí bezpečnější a efektivnější jízdu a udělají z vozidel třetí obytný prostor.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!