Mísírna olejů Q8Oils v Antverpách: bohatá minulost, slibná budoucnost

16. října 2017, 13:07

Mísírna Q8Oils v Antverpách je spjatá s dlouhou a bohatou historií, datovanou již od roku 1891. Tato mísírna v posledních letech prošla kompletní renovací za více jak 100 miliónu dolarů. Díky této finanční injekci se mísírna Q8Oils stala nejmodernější mísírnou olejů a maziv v Evropě. Tím, že postavena tak, že se může rozšiřovat, je výrobní závod připraven na budoucnost.

Když dnes navštívíte výrobní závod Q8Oils v Antverpách, naleznete zde vysokokapacitní a jedno z nejmodernějších zařízení pro přípravu a výrobu olejů a maziv. Jediné, co Vám připomíná bohatou průmyslovou historii,  je památkově chráněná cihlová zeď, která se táhne více jak 300m podél přístavního mola, a která je součástí výrobního závodu Q8Oils.

 Petrolejářská fabrika s bohatou historií.

Vraťme se zpět do roku 1861, kdy Antverpy se staly prvním přístavem v Evropě, kde se obchodovalo s ropou. Během prvních 20 let veškeré průmyslové aktivity spojené s produkcí ropy byly soustředěny v přístavu Antverpy, dokud bezpečnostní a kapacitní záležitosti nepřiměli přesunout přístav vice do “polí”, do oblasti Hobokenu. Tehdejší společnost “S.A. Pour L’importation des Huiles de Graissage” postavila v roce 1891 areál na skladování maziv a paliv dovezených z USA vedle řeky Sheldy. Posléze v letech 1902 a 1903 byly vybudovány charakteristické petrolejářské můstky pro přečerpávání ropy z tankerů přímo do ropných tanků v doku, které při troše štěstí tam naleznete dodnes.

Antverpy 1905
Antverpy 1905

V roce 1983 koupila ropná společnost Kuwait Petroleum Belgium památkově chráněný objekt, který již v té době sloužil na výrobu olejů a maziv společnosti GULF. Jenže původní továrna byla již za svým zenitem a bylo nutné investovat nemalé částky na splnění stále přísnějších požadavků na ochranu životního prostředí a taktéž na modernizaci výrobních procesů.

Antverpská mísírna okolo rok 1960
Antverpská mísírna olejů okolo rok 1960

Investice ve výši 100 mil dolarů

K podpoře ambiciózního programu expanze, který společnost Q8Oils provádí jak v Evropě, tak i ve zbytku světa, se rozhodla společnost Q8 začít s renovací továrny na výrobu olejů a maziv v Antverpách. V prvním kole rekonstrukce v letech 2007 až 2009 byly rekonstruovány nakládací ramena na přístavním molu, plnící linka a skladovací ropné tanky. Tato investice přišla na 30mil. dolarů.

V letech 2012 až 2015 proběhla další etapa, kdy bylo proinvestováno více jak 70mil. dolarů do nových mísicích zařízení, skladovacích hal a nejmodernější technologie na výrobu olejů a maziv.

Mísírna Q8Oils v roce 2016
Mísírna Q8Oils v roce 2016

Dnes provozuje společnost Q8Oils nejmodernější továrnu na výrobu olejů a maziv a zároveň nejšetrnější k životnímu prostředí svého druhu na světě s kapacitou až 250mil. litrů olejů a maziv ročně.

S 24 skladovacími tanky určených na základový olej a s 42 přídavnými nádržemi je mísírna schopná efektivně vyrábět na jednom místě nejširší sortiment olejů a maziv v Evropě. Mimo to jsou obrovské nádrže schopny připravit dávky maziv až do objemu 400.000 litrů a veškeré plnící linky jsou plně automatizovány. Přísné vnitřní kontrolní postupy kvality Q8Oils a schopnosti technického rozvoje na světové úrovni jsou doplněny certifikací ISO 9001, ISO 14001 a RC 14001.

Továrna se slibnou budoucností

Nová vysokokapacitní, moderní a sofistikovaná továrna na výrobu olejů a maziv v Antverpách, se skvělým technologickým zařízením, bude hrát klíčovou roli v plánech rozvoje maziv společnosti Q8Oils nejen v Evropě. Společnost Q8Oils si vybudovala silnou pozici k tomu, aby mohla rozvíjet nové odvětví a potvrdit svou pozici jednoho z předních světových výrobců a obchodníků s vysoce kvalitními mazivy.

Q8Oils v Čechách a na Slovensku

K naplnění výrobních kapacit potřebuje výrobní závod i své pravidelné odběratele. Proto společnost Q8Oils distribuuje oleje a maziva prostřednictvím svých distribučních poboček, které jsou umístěné zejména v Západní a v Jižní Evropě, ale taktéž prostřednictvím nezávislých distributorů, kteří jsou rozeseti po celém světě. Česká společnost Top Oil Services spolupracuje s Q8Oils více jak 15 let tak úspěšně, že se může pochlubit tím, že v letech 2015 a 2016 se stal největším nezávislým distributorem Q8Oils v Evropě.

Top Oil Services a její sesterská společnost Top Oil Slovakia nejen nabízí a distribuuje oleje a maziva Q8Oils, ale díky spolupráci s Q8Oils zajišťuje technická školení ať už prostřednictvím svých obchodních zástupců, tak i přímo techniky a výzkumnými pracovníky Q8Oils. Zajišťuje tribotechnické analýzy vzorků oleje z laboratoře v Rotterdamu a ve spolupráci se zákazníky dokáže najít optimální řešení odpovídající individuálním požadavkům.

Sklad olejů a maziv Q8Oils v Horšovském Týně
Sklad olejů a maziv Q8Oils v Horšovském Týně    

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!