Brzdové destičky MEYLE-PD: Tichá a čistá kola na silnici

26. května 2023, 13:00

MEYLE pracuje s individuálními směsmi brzdových destiček přizpůsobenými typu vozidla a řidiče, aby zajistila co nejlepší jízdní vlastnosti. Zvláště důležitým faktorem je hlučnost. Hluk vzniká vysokofrekvenčními vibracemi mezi brzdovým kotoučem a brzdovými destičkami, které způsobují typické “ pískání“ a hluk při brzdění. Hlasitý pískavý zvuk je často považován za charakteristický rys sportovních brzdových destiček. MEYLE nicméně jde ještě o krok dál a hledá způsoby, jak komponenty opět ztišit. V četných testech a silničních zkouškách se společnosti MEYLE podařilo zdokonalit brzdové destičky individuálně přizpůsobené příslušným třídám vozidel. Celkem existuje 350 různých brzdových destiček MEYLE-PD se speciálně navrženými směsmi materiálů.

Brzdové destičky: Zaměřeno na tichá a čistá kola na silnici

„Faktorů, které ovlivňují vznik nepříjemných zvuků, je celá řada. Při výzkumu a vývoji můžeme přímo ovlivnit jen zlomek z nich, a proto jsme se zaměřili na tato výchozí kritéria,“ vysvětluje Stefan Bachmann, vedoucí produktového týmu Brzdy a hnací ústrojí MEYLE. „Můj tým investoval mnoho času a úsilí, abychom mohli ambiciózním řidičům nabídnout brzdové destičky pro výkonnou, sportovní jízdu, které jsou zároveň téměř bezhlučné – nejlepší možnou kombinaci.“

Brzdové destičky MEYLE PD bodují díky široké škále individualizace a optimalizace, které zajišťují tichý špičkový výkon:

  • Jedinečné podložky fungují jako „tlumiče vibrací“: zabraňují přenosu vibrací, a tím i kmitání. Antivibrační lepicí vrstva mezi podložkou a nosnou destičkou zaručuje lepší tlumení a snižuje hlučnost.
  • Individuální zkosení (Chamfer) pro každý typ brzdové destičky také zajišťuje do značné míry bezhlučný výkon. Zkosení jsou individuálně přizpůsobena typu vozidla a zajišťují optimální přechod mezi brzdovými destičkami a brzdovým kotoučem bez ostrých hran. To je důležité zejména ve fázi brzdění, aby se zabránilo nepříjemnému hluku a aby byl brzdný proces optimální již od samého počátku.
  • Brzdové destičky MEYLE PD mají také individuálně navržené drážky. Nejenže zabraňují vzniku trhlin v brzdových destičkách, které se mohou objevit v důsledku teplotní roztažnosti, ale také zabraňují vzniku hluku, protože odvádějí brzdový prach.
  • Dalším faktorem individualizace je směsný poměr materiálů třecího obložení: použité materiály zohledňují správnou kombinaci výkonu a hlukového komfortu, aby bylo dosaženo špičkového výkonu přizpůsobeného konkrétním vozidlům.

Optimální složení směsi třecího obložení brzdových destiček MEYLE PD nejen snižuje hlučnost, ale má i další výhodu: méně brzdového prachu. Brzdové destičky MEYLE-PD udržují ráfky dlouho čisté: ve srovnání s konkurenčními brzdovými destičkami se u MEYLE-PD při brzdění tvoří méně brzdového prachu.*

* testováno v porovnání s konkurenty IAM podle interních kritérií MEYLE

Přehled faktorů kvality MEYLE pro brzdové kotouče MEYLE-PD

Dokonalý vzhled bez odmašťování

  • dokonalý vzhled díky moderní technologii povrchové úpravy pro dlouhotrvající ochranu proti korozi
  • díky vysoce kvalitnímu povlaku není nutné odmašťování

Vysoká odolnost proti „tepelné deformaci“ v nejnáročnějších podmínkách

  • obsah uhlíku v šedé litině, ze které se brzdové kotouče vyrábějí, se zvyšuje speciálním procesem (HC), tzv. „high-carbon“ procesem. Díky tomu se lze vyhnout „tepelné deformaci“ a z ní vyplývajícím vibracím v brzdových systémech, které jsou velmi namáhané nebo citlivé.

Jízdní komfort

  • vyrobeno a testováno pro dosažení nejnižších hodnot „odchylky tloušťky kotouče“ (DTV), házení, axiálního házení a rovnoběžnosti a pro eliminaci vibrací
  • každý kotouč je precizně vyvážen, aby se eliminovala tzv. nevyváženost a zabránilo se vibracím

 Splňuje a překračuje nejvyšší standardy kvality a služeb

  • certifikováno podle požadavků ECE R90
  • 99 % výrobků se dodává s upevňovacím šroubem
Brzdový kotouč: Maximální brzdný výkon s dlouhotrvající ochranou proti korozi

Brzdové destičky MEYLE-PD pro lehká užitková vozidla: výkon v extrémních podmínkách

Kromě brzdových komponentů pro osobní a nákladní automobily nabízí MEYLE také produkty a řešení pro lehká užitková vozidla, která jsou denně vystavena extrémnímu zatížení. Například dodávky jsou často používány ve dne i v noci, aby spolehlivě a bezpečně přepravovaly zboží nebo nástroje z bodu A do bodu B. V těchto extrémních podmínkách jsou kladeny zvláštní nároky také na brzdové komponenty, protože brzdové destičky jsou vystaveny vysokému zatížení a neustálému namáhání. Důsledkem je rychlé opotřebení, častá výměna, a tím i zkrácení životnosti.

S brzdovými destičkami MEYLE-PD pro dodávky nabízí MEYLE na trhu individuální řešení: zatímco se na aftermarketu většinou nabízejí brzdové destičky s běžnou směsí, které nejsou schopny plnit vysoké nároky na brzdný výkon, vysoké zatížení a zároveň ujeté kilometry, nabízí řešení MEYLE individuální směs brzdových destiček, která je navržena přesně na míru těmto vozidlům.

Aby se výrazně prodloužila životnost dílů, jsou brzdové destičky MEYLE-PD pro dodávky vyráběny s třecími směsmi optimalizovanými proti opotřebení. Díky své technické optimalizaci se opotřebovávají pomaleji, zajišťují delší životnost a prodlužují dobu mezi výměnami destiček. Tímto způsobem jsou dodávky schopny zvládat i každodenní vysoké zatížení při svém náročném provozu. Stejně jako všechny díly MEYLE-PD neobsahují destičky dodávek měď a těžké kovy a jsou certifikovány podle ECE.

Kompletní informace o brzdových dílech MEYLE naleznete na jejich stránkách.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!