Příspěvek firmy Bosch k nejnovějším trendům diagnostiky řídicích jednotek ve vozidlech

4. srpna 2020, 15:31

Podle směrnice EU musejí nové modely evropských vozidel od září 2020 vybaveny zabezpečeným diagnostickým přístupem.

Prvním výrobcem, který výše uvedenou technologii zavedl do svých vozidel, byla již více než před rokem skupina FCA (Fiat, Chrysler), následována v letošním roce firmou Daimler (Mercedes-Benz). Další výrobci vozidel na této technologii pracují. Například VW ji zavádí s uvedením nového modelu Golf 8.

Informační systém Bosch ESI[tronic] ve spojitosti s novými modely KTS nabízí řešení pro plnou komunikaci a diagnostiku těchto vozidel. Již od verze 2019/3 bylo možné komunikovat s vozidly FCA a od 2020/1 s vozidly Mercedes. Vzhledem k neustálému vývoji v této oblasti je důležité, aby uživatelé udržovali systém ESI[tronic] v nejaktuálnějším stavu a instalovali nejen hlavní a průběžné aktualizace, ale také instalační doplňky a úpravy zvané Service Pack.

  • Podle předpisu Evropské unie musejí být nové modely vozidel v Evropě vybaveny od září 2020 zabezpečeným diagnostickým přístupem. To znamená, že diagnostika řídicích jednotek ve vozidle bude přístupná jen za podmínek stanovených výrobcem vozidla.
  • Výrobci proto postupně zavádějí ochranu přístupu k elektronice vozidla pro případy diagnostiky prostřednictvím zásuvky OBD.
  • Firma Bosch je již na tento nový způsob komunikace připravena a nabízí kombinaci softwarového a hardwarového vybavení – SW ESI[tronic] 2.0 a komunikační testery KTS, která již od konce loňského roku umožňuje komunikovat se zabezpečeným systémem Security Gateway skupiny FCA (Fiat a Chrysler), od začátku letošního roku je možné komunikovat i s novými vozidly Mercedes-Benz pomocí protokolu Seed & Key a momentálně dokončujeme řešení také pro nové vozy skupiny VW.
  • Předpokladem pro plný diagnostický přístup k dotčeným vozidlům je:
    – stabilní připojení k internetu, které umožňuje výměnu bezpečnostních certifikátů během provádění diagnostiky vozidla
    – diagnostické testery Bosch KTS nejnovější generace – KTS 350/560/590/250 (KTS 250 od 2. poloviny 2020)

V přiložené prezentaci naleznete souhrnný přehled toho, co v dané oblasti nabízí společnost Bosch, včetně odkazů na instuktážní videa a návody, jak v daných situacích postupovat – prezentace v pdf ZDE.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!