Den autodiagnostiky 2018 vzdělával, informoval i bavil

12. listopadu 2018, 15:36

Dne 9. listopadu se uskutečnil v přerovském hotelu Jana další ročník Česko-slovenské konference o autodiagnostice a emisní legislativě. Den autodiagnostiky byl i letos velmi povedenou akcí s hojnou účastí, kde se účastníci opět dozvěděli mnoho nového a zajímavého nejenom z oblasti autodiagnostiky.

Celou akcí provázela Ing. Irena Kanovská, jednatelka společnosti MOTOR expert, jednoho z organizátorů. Svou moderátorskou funkci zvládla bravurně, celý den akci řídila s jistotou a přehledem. Druhým organizátorem byla společnost AUTODIAGNOSTIKA KLOC.

Odbornou část zahájil Ing. Jiří Blecha ze společnosti AUTODIAGNOSTIKA KLOC, který se ve svém příspěvku zabýval elektrodiagnostikou. Přednáška na téma „Digitalizace komponent v automobilové technice“ nejdříve popsala základní senzory a akční členy, jejich funkci a vývoj. Závěr přednášky patřil konkrétním diagnostickým příkladům z praxe, což je vždy pro posluchače nejzajímavější.

Poté se slova ujal tradiční přednášející, Ing. Štěpán Jičínský ze společnosti Robert Bosch odbytová s.r.o., který ve svém příspěvku popsal diagnostické „špeky“. Letos si pro obecenstvo připravil 2 případy z praxe. V prvním popsal problémy s výkonem u vozu Opel Astra J 1.6i 85kW r.v.2010 a ve druhém nestartující Ford Ranger z roku 1993.

Dále se na pódiu objevil Ing. Martin Hinner z firmy SECONS s. r. o., který pohovořil na téma blízké budoucnosti diagnostiky automobilů z pohledu dat a komunikace. Přednáška pojednávala nejen o trendech postupného vývoje řídicích systémů, ale i o systémech, které budou nasazovány v blízké budoucnosti, což výrazně ovlivní celou autoopravárenskou branži. Možná se o tom příliš neví nebo nemluví, ale o budoucnosti nezávislé autobranže se nyní rozhoduje hlavně na legislativním poli. Je všeobecně známo, že by si automobilky nejraději veškerá data z aut ponechala jen pro sebe a aftermarket elegantně od nich odstřihla. Snad to naši, potažmo evropští zákonodárci nepřipustí.

Mezi jednotlivými přednáškami se mohli účastníci konference prohlédnout nebo dokonce „osahat“ výrobky partnerů akce, kterých letos bylo opravdu hodně. Samozřejmě se také vedly různé odborné debaty a probíhala obchodní jednání.

Po obědové pauze si vzal slovo Jan Krenstetter z firmy HELLA CZ, s.r.o., který poutavou formou představil moderní trendy v automobilovém osvětlení. V jeho přednášce byla popsána historie, aktuální trendy i budoucnost osvětlení vozidel. Zajímavou částí jeho prezentace bylo povídání o měření a kalibraci moderních reflektorů, která se mimo jiné týkala podstatné části posluchačů, a to techniků z STK. Změřit správnost nastavení, resp. nastavil LED světla totiž není vůbec jednoduché.

Další přednáška Ing. Andreje Haringa ze společnosti TRUCK CONSULT se týkala sériové diagnostiky nákladních automobilů. Hlavním tématem byl systém digitálního tachografu různé druhy nelegální manipulace s tímto zařízením. Samozřejmě nechyběly ani příklady z praxe tohoto diagnostického experta.

Následně Ing. Martin Richter z firmy HR Carsoft s.r.o. pohovořil o novinkách a vychytávkách diagnostiky superVAG. Přednáška pana Richtera byla plná nejnovějších informací o technologiích, použitých ve vozidlech koncernu VAG.

Na závěr odborné části programu se uskutečnilo diskuzní fórum o legislativě a metodice měření emisí. Debaty se zúčastnili Bc. Ivan Novák a Mgr. Milena Machalová z Ministerstva dopravy ČR, Ing. Petr Říha a pan Kamil Konečný – expert pro kontrolu vozidel v provozu, ze společnosti DEKRA CZ a.s., soudní znalec Ing. Pavel Štěrba ze společnosti TÜV SÜD Czech, Štefan Kanovský za firmu MOTOR expert s.r.o. a slovenští kolegové ze společnosti S-EKA, pánové Ing. Michal Varšava a Ing. Peter Lenďák, PhD. Nejprve několik otázek položila Ing. Irena Kanovská, která diskuzi vedla a následně hosté odpovídali přímo na otázky účastníků konference. Nejvíce dotazů šlo na zástupce Ministerstva dopravy ČR, protože v aktualizované legislativě z 1.10. je stále mnoho nejasností. Někdy to však vypadalo, že ani sami odborníci z ministerstva nemají ve věci příliš jasno.

Po vzrušené debatě přišla na řadu neformální část konference. Po bohatém a výborném rautu se losovali výherci cen tomboly. Sešlo se v ní přes 60 cen, od víceméně symbolických utopenců až po osciloskop za 20.000 Kč. Poté přišlo na řadu ocenění nejúspěšnějších luštitelů diagnostického kvízu a pak již začala volná zábava, ke které až do půlnoci hrála tramp grassová kapela Šediváci.

Z našeho úhlu pohledu se opět jednalo o profesionální a velmi vydařenou akci. Ještě jednou chceme poděkovat za pozvání a již nyní se těšíme na další ročník.

Za portál MotoFocus René Szotek a Ing. Martin Kolář, jednatelé společnosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Pavel Klec, 13. listopadu 2018, 18:44 0 0

Pěkně napsané, děkujeme :-)

Odpověď