Víte vše o elektronabíjení?

26. července 2024, 14:45

Existuje mnoho důvodů, proč zvážit přechod z tradičního spalovacího motoru na elektrický pohon. Elektrická vozidla nabízejí tichý chod, nižší provozní náklady a výrazně snižují emise. Je důležité si uvědomit, že ne všechny elektromobily a plug-in hybridy jsou stejné. Klíčovým faktorem je konfigurace palubní nabíječky pro AC (střídavý proud) a schopnost rychlého nabíjení baterie pomocí DC (stejnosměrného proudu) na rychlodobíjecích stanicích.

Elektronabíjení

Typy nabíjení a nabíječek pro domácnosti a firmy

Rychlost nabíjení AC (střídavým proudem) vozidla závisí na palubní nabíječce, kterou je vozidlo vybaveno. Nabíječka převádí střídavý proud na stejnosměrný (vysokonapěťový) a teprve potom se energie ukládá do trakční baterie vozu. Například Audi e-Tron nabízí palubní nabíječku s výkonem 11 kW s možností rozšíření na 22 kW.

Mobilní nabíjení

  • žádná instalace,
  • bez nutnosti revize elektroinstalace,
  • bez schvalovacího procesu.

Z domácí zásuvky 230 V (16 A) je výkon maximálně 3,7 kW (230 V x 16 A) reálně 2,3 kW (230 V x 10 A). Výkonnější možnost je nabíjení ze zásuvky 400 V (16 A / 32 A), zde záleží na jističi. Umožňují nabíjet až 32 A (pouze z jedné fáze). Dostanete se na výkony od 6,4 kW do 11 kW.

Nástěnné nabíječky

  • management dobíjení,
  • spolupráce s fotovoltaikou.

Wallbox, neboli domácí či firemní nabíjecí stanice, je buď vybaven konektorem Mennekes Typ 2 nebo může mít integrovaný kabel pro připojení k vozidlu. Wallbox umožňuje nabíjení s výkonem až 22 kW a podporuje například nabíjení z fotovoltaických panelů a pokročilý management spotřeby.

Veřejné dobíjecí stanice

Najdeme je u obchodních center, veřejných infrastruktur, sportovních areálů a na specializovaných místech. Tyto stanice nabízejí jak AC, tak DC nabíjení s vysokým výkonem. DC rychlonabíječky, používající 480 voltů, mohou nabít elektromobil rychleji (za cca 20 minut), ale časté používání může snižovat životnost baterie.

Přehled nabíjecích výkonů a doby nabíjení

Doba nabíjení závisí na kapacitě baterie a výkonu nabíječky.

  • AC nabíjení: běžné střídavé nabíjení s výkony 3,6 kW, 7,2 kW, 11 kW nebo 22 kW
  • DC nabíjení: rychlé stejnosměrné nabíjení s výkony od 50 kW, ultrarychlé stanice od 100 kW až 350 kW

Doba nabíjení

Za jak dlouho se vaše auto nabije, vypočítáme tak, že vydělíme dostupnou kapacitu baterie v kWh výkonem nabíjecího výkonu stanice kW. Nabíjení = 67,6 kWh (Auto) / 11 kW (nabíječka) = 6 hod. a 5 min.

Typy konektorů a normy

Různé regiony a modely vozidel používají rozdílné typy konektorů pro EV nabíjení. V Severní Americe je běžný konektor SAE J1772 (s výjimkou Tesly), zatímco v Evropě je standardní konektor IEC 62196 Typ 2 (Mennekes).

Životnost baterie

Životnost baterie elektromobilu závisí na způsobu používání. Výrobci obvykle garantují osm až deset let provozu, během kterých kapacita baterie sice klesne, ale ne natolik, aby byl vůz nepoužitelný.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!