Brembo kupuje Öhlings, výrobce prémiové technologie odpružení

18. října 2024, 9:47

Společnost Brembo 11. října podepsala dohodu se společností Tenneco o akvizici 100% podílu ve společnosti Öhlins Racing, předním výrobci prémiové, vysoce výkonné technologie odpružení pro motocykly a automobily v segmentech originálního vybavení, aftermarketu a motorsportu.

Brembo společnost

Matteo Tiraboschi, výkonný předseda představenstva společnosti Brembo„Společnost Öhlins se pro Brembo velmi hodí. Jedná se o světově uznávanou značku, která má solidní obchodní výsledky a bezkonkurenční pověst jak na závodní dráze, tak na silnici,“ uvedl Matteo Tiraboschi, výkonný předseda představenstva společnosti Brembo. „Vítáme společnost Öhlins v naší skupině jako skvělou příležitost k rozšíření nabídky pro automobilový trh. Tímto přírůstkem učiníme další krok vpřed v naší strategii poskytovat našim zákazníkům integrovaná inteligentní řešení s využitím synergií napříč klíčovými technologiemi ve vozidlech.“

Společnost Öhlins Racing byla založena v roce 1976 ve švédském Upplands Väsby (Stockholm) a má silné mezinárodní zastoupení. Společnost Öhlins zaměstnává přibližně 500 lidí ve dvou výrobních závodech ve Švédsku a Thajsku, ve dvou výzkumných a vývojových centrech ve Švédsku a Thajsku a ve čtyřech distribučních a testovacích pobočkách v USA, Německu, Thajsku a Švédsku.

Technologie odpružení Öhlins je proslulá svou přesností, výkonem a inovacemi. Díky desítkám let zkušeností a pokročilému inženýrství nabízí společnost Öhlins Racing rozsáhlou škálu produktů, včetně tlumičů, předních vidlic, tlumičů řízení, softwaru a algoritmů a příslušenství pro segment OEM a aftermarket. Společnost má také silné závodní dědictví a zastoupení v hlavních šampionátech motorsportu, dodává do MotoGP, Formule 1, World Superbike, NASCAR a dalších. Předpokládá se, že společnost Öhlins Racing uzavře rok 2024 s obratem okolo 144 milionů USD a očekávanou upravenou EBITDA marží mezi 21 % a 22 %.

„Jsme přesvědčeni, že Brembo je tím správným partnerem, který posune tým Öhlins Racing na další úroveň,“ řekl Jim Voss, generální ředitel společnosti Tenneco. „Tento prodej nejenže zajistí společnosti Öhlins a jejím zaměstnancům další úspěch pod vedením společnosti Brembo na trhu, ale také podpoří strategii společnosti Tenneco, která spočívá v zefektivnění našeho obchodního portfolia a posílení naší rovnováhy, protože pokračujeme v realizaci naší dlouhodobé vize.“

 „Spojením sil se společností Brembo s nadšením odhalujeme nové příležitosti k růstu a využíváme naše silné stránky a aktiva k rozvoji inovací a poskytování ještě větší hodnoty našim zákazníkům a zaměstnancům,“ řekl Tom Wittenschlaeger, generální ředitel společnosti Öhlins Racing.

Tato transakce představuje největší akvizici v historii společnosti Brembo. Kupní cena činí 405 milionů USD (což odpovídá 370 milionům EUR podle aktuálního směnného kurzu. Transakce bude uhrazena z dostupné hotovosti.

Akvizice podléhá obvyklému schválení regulačními orgány a očekává se, že bude dokončena na začátku roku 2025.

Tato akvizice je pokračováním investic společnosti Brembo do oblasti motocyklů a automobilových závodů. V roce 2021 skupina získala společnosti SBS Friction v Dánsku a J.Juan ve Španělsku, čímž doplnila nabídku řešení brzdových systémů určených pro motocykly. V únoru letošního roku oznámila společnost Brembo vstup do Thajska s novým výrobním závodem zaměřeným na brzdové systémy pro výrobce motocyklů. Společnost Brembo rovněž ovládá Marchesini, přední značku v oblasti designu a výroby kol z lehkých slitin pro závodní a silniční motocykly.

Podnikání v oblasti motocyklů dnes představuje přibližně 13 % celkových příjmů společnosti Brembo.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!