Nepodceňujte výběr správné směsi do ostřikovačů

19. února 2020, 9:20

Letošní mírná zima snese i letní směs do ostřikovačů, říká si mnoho řidičů. Ti jsou pak zaskočeni nočními mrazíky a v horším případě zjistí nefunkčnost ostřikovačů při jízdě po dálnici. Aby se vám tyto nepříjemnosti vyhnuly, poradíme, na co se při výběru směsi zaměřit a na co naopak nezapomenout.

Lití ostřikovače

Směsi lze rozdělit poměrně jednoduše na letní a zimní. Jejich základem je vždy voda, další podstatnou složku tvoří alkohol. Výrobci nejčastěji používají ethanol, pro potřeby zimní nemrznoucí směsi však vyhovuje i methanol, isopropanol či etylenglykol. Kapalina obsahuje i různé saponáty a parfémy, které mají za úkol zlepšit jejich schopnost čistit sklo a zmírnit typický alkoholový zápach, který může být při jízdě nepříjemný.

Letní směs do ostřikovačů má za úkol zejména odstraňování hmyzu a dalších nečistot, v zimním období si směs musí poradit s námrazou. Především je však nutné, aby se z ní v nádobce nestala jen hrouda ledu, která nejen, že nijak nepomůže, ale naopak hrozí riziko poškození ostřikovací soustavy. Aby směs odolala teplotě -20 °C, musí obsahovat okolo 30 % alkoholu. Pro ještě nižší teploty se jeho podíl zvyšuje.

„Obecně platí pravidlo, že je rozumnější koupit koncentrovanější kapalinu s vyšší odolností vůči mrazu než být nepříjemně zaskočený tím, že směs zamrzla,“ radí Michal Knor.

Pokud máte v nádržce ještě náhodou původní letní směs a nádržku doléváte směsí zimní, musíte počítat s tím, že se účinek zimní směsi sníží o poměr naředění.

NANO technologie

V současnosti na trhu existují čisticí kapaliny do ostřikovačů s nanočásticemi v mrazuvzdorné i letní variantě. Díky speciální přísadě nanočástic povrch skla lépe odpuzuje vodu, nečistoty a oleje. Kapalina způsobuje zvýšení lesku povrchu skla a dlouhodobě ho chrání znečištěním, usazováním prachu a mušek. Navíc šetří i vaši peněženku, protože nemusíte ostřikovače používat tak často.

Vyrábí se i ve speciální variantě určené především pro dámy, který má specifickou vůni a růžovou barvu. Vyhnete se tak typickému alkoholovému odéru a s pomocí nanočástic budete mít záruku čistého skla a výborné viditelnosti z vozu za nepříznivého počasí, a to jak při denním, tak zejména při nočním provozu.

Lití ostřikovače

Vybavte se dostatečně velkým balením kapaliny

Stejně jako je široký počet výrobců nemrznoucích směsí, je také velká nabídka balení, v nichž lze směs koupit. Nejčastěji se jedná o láhve a kanystry s objemem několika litrů, výjimkou nejsou ani sáčky na jednorázové použití. Každý motorista si může vybrat podle svých potřeb a podle typu svého vozu.

Zásobní nádržky mají objem okolo pěti litrů, pokud je však automobil vybavený zároveň ostřikovači světlometů, nejsou výjimkou i desetilitrové zásobníky. Při výběru vhodného balení nejprve zjistěte, kde je u vašeho vozu nádobka na kapalinu umístěna. Různě velký průměr mají také nalévací otvory.

Spotřeba kapaliny se odvíjí od toho, jak často a kde s vozem jezdíte a zdali se čistí pouze čelní sklo, nebo i světlomety. Někomu vydrží obsah nádržky celý rok, jiný motorista dolévá podstatně častěji a podle toho je dobré volit velikost balení. K největší spotřebě dochází při teplotách okolo nuly, kdy se tající sníh a břečka nejsnadněji a ve velkém množství dostávají na čelní sklo. Spotřebu zvyšuje také jízda po dálnici.

Základem bezpečnosti je dobře vidět

 Zvláštní pozornost si zaslouží také stěrače, které musí být během zimy v plné kondici. Pokud vykazují znatelnější známky opotřebení, neotálejte s výměnou. Při nákupu nových stěračů se zaměřte na jejich správné rozměry a typ. Rozhodně nedoporučujeme univerzální stěrače neznámých výrobců. Takové nemusí vašemu autu přesně sedět a nebudou pak stírat správně.

Ideální je v prodejně nebo na e-shopu zadat konkrétní typ vozu, který řídíte. Na výběr pak dostanete z různých variant stěračů přímo pro váš typ auta. Stěrače pak můžete kupovat buď samostatně, nebo rovnou v kompletním setu. V prodeji jsou také stěrače se sadou adaptérů, které zajistí kompatibilitu s většinou aut, která na našich silnicích jezdí. Pokud máte specifické zakřivení skla, vybírejte stěrače hybridní. Pří výměně stěračů je potřeba postupovat důsledně podle montážních instrukcí, které jsou uvedené na zadní straně balení tak, aby stěrač správně sedl do svého ramena a dokonale přilehnul na sklo automobilu.

Velkým hitem jsou tekuté stěrače s obsahem nanočástic. Přípravek se nanáší na očištěné sklo a vytváří na něm ochranou vrstvu. Nátěr je vysoce vodoodpudivý a umožňuje jízdu v dešti bez zapnutých stěračů. Voda totiž rychle odtéká po skle a nebrání řidiči ve výhledu. V zimním období navíc minimalizuje námrazu na oknech.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!