V prosinci začíná prodej elektronické dálniční známky

24. listopadu 2020, 9:49

Od 1. ledna 2021 se v rámci zjednodušování systému ohledně dálničních známek zavádějí elektronické dálniční známky. Budete si jí moci zakoupit online přes počítač, chytrý mobilní telefon, ale i osobně v samoobslužných prodejnách a v síti obchodních míst. Prodej bude zahájen již za týden – od 1. prosince 2020.

Dálniční známky

Při nákupu elektronické známky vyberete druh známky, vyplníte SPZ vozidla, dobu, odkdy má známka platit a můžete také uplatnit nárok na eko cenu v případě, že dálniční známku zařizujete pro vozidlo na zemní plyn nebo biometan.

Novinkou oproti papírové dálniční známce je to, že při výběru dálniční známky na rok si také určujete dobu, odkdy začíná platit – není tedy jako v předchozích letech platná automaticky od 1. 1. do 31. 12. Přesnou dobu platnosti si určí sám řidič.

Kontaktní údaje, které při pořizování známky zadáváte, slouží k tomu, aby vás před jejím vypršením mohl systém upozornit, že se blíží konec platnosti.

Kontrola bude probíhat prostřednictvím kamer ve vozidlech Policie ČR a Celní správy ČR. Na svých tabletech budou moci vidět, zda má dané vozidlo dálniční známku zakoupenou.

Kdo projekt realizuje?

V březnu 2020 podepsal Státní fond dopravní infrastruktury smlouvu se státním podnikem Cendis, který byl pověřen vývojem, provozem a případným rozvojem kompletního informačního systému elektronické dálniční známky.

Na projektu aktivně participuje také tým vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci a Ministerstvo dopravy. Dohled v silničním provozu bude zajišťovat Policie ČR a Celní správa ČR.

Finanční prostředky z prodeje elektronických dálničních známek budou příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury a budou využity na rozvoj a údržbu dopravní infrastruktury.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!