Jak ušetřit půl litru paliva na 100 kilometrů

6. června 2022, 15:13

V současné době, kdy ceny pohonných hmot vystřelily do závratných výšek a nic nenapovídá tomu, že by se měly vrátit do normálních mezí, mnoho řidičů přemýšlí na tím, jak zlevnit provoz svého vozu. Možností je několik a jednou z nich je také správná volby pneumatik.

Výběr správných pneumatik může pomoci snížit emise a spotřebu paliva vašeho vozidla. Nejpřímější dopad mají rozdíly ve valivém odporu, který představuje energii spotřebovanou na pohyb pneumatiky. Čím nižší je valivý odpor, tím méně energie se ztrácí a je potřeba méně paliva. Nižší spotřeba paliva má díky menšímu množství emisí CO2 pozitivní dopad na uhlíkovou stopu řidiče. U elektromobilů se nižší valivý odpor projeví v delším dojezdu.

„Valivý odpor má obrovský vliv na spotřebu paliva. Správně nahuštěná pneumatika, která v evropském klasifikačním systému pneumatik spadá do třídy A, může ve srovnání s pneumatikami s nejnižšími výkony ušetřit až půl litru paliva na 100 kilometrů,“ říká Matti Morri, vedoucí centra péče o zákazníky ze společnosti Nokian Tyres.

Ekonomická jízda pomáhá pneumatikám vydržet déle

Při snižování dopadu vaší jízdy na životní prostředí hraje neméně důležitou roli také ekonomický styl jízdy. Tím, že nebudete nechávat běžet motor na volnoběh, budete brzdit motorem, předvídat dopravní situace a v chladném počasí předhřívat vozidlo, můžete snížit spotřebu paliva až o 20 %. Důležité je také udržovat správný tlak vzduchu v pneumatikách.

„Ekonomický styl jízdy pomáhá pneumatikám vydržet déle. Peníze vynaložené na pneumatiky a pravidelnou péči o vaše vozidlo se samy vrátí, protože spotřeba paliva je omezena na minimum,“ říká M. Morri.

Při zvažování celkového dopadu pneumatik na klima je důležité porovnat rozdíly v odpovědnosti různých výrobců vůči životnímu prostředí.

Staré pneumatiky se stávají novými

Podle nedávných globálních studií se na celém světě vyhodí až jedna miliarda pneumatik ročně. Co se stane s pneumatikami na konci jejich cyklu životnosti?

„V Evropě je míra recyklace opotřebených pneumatik velice vysoká. Pryžové materiály je možné oddělit a recyklovat v nové pneumatiky. Kovové výztuhy lze také znovu použít ve výrobě nebo v jiných průmyslových odvětvích,“ říká Teemu Soini, vedoucí materiálového designu.

Kromě recyklovaných materiálů využívá výroba pneumatik také mnoho obnovitelných materiálů. Obnovitelný materiál pochází z přírodních zdrojů, jako jsou stromy nebo rostliny. Obnovitelné materiály jsou přirozenou součástí koloběhu uhlíku a nepřispívají k celkovému skleníkovému efektu.

Soini a Morri se shodují, že boj proti změně klimatu vyžaduje širokou a inovativní spolupráci mezi různými průmyslovými odvětvími.

Přehled faktů: Rychlý průvodce odpovědným nákupem pneumatik

  • Před nákupem nových pneumatik porovnejte jejich valivý odpor a další klíčové vlastnosti. Evropský systém označování pneumatik toto porovnání usnadňuje.
  • Informujte se, jak jednotliví výrobci pneumatik nesou odpovědnost za životní prostředí.
  • Osvojte si ekonomický styl jízdy. Vyhněte se volnoběhu, používejte brzdění motorem, předvídejte dopravní situace a předehřívejte vozidlo v chladném počasí.
  • Minimálně jednou měsíčně kontrolujte a starejte se o tlak vzduchu ve vašich pneumatikách. Příliš nízký tlak huštění zkracuje životnost pneumatiky.
  • Recyklujte staré pneumatiky v souladu s místními pokyny pro recyklaci.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!