Průměrná mzda v autoprůmyslu vzrostla o 6 procent na téměř 44 tisíc Kč

14. února 2020, 14:59

Průměrná měsíční mzda v automobilovém průmyslu převyšuje o 31,5 % průměrnou mzdu v Česku. V roce 2019 dosáhla na téměř 44 tisíc Kč a oproti předchozímu roku tak vzrostla o 6,0 %. Počet zaměstnanců v členských firmách AutoSAP meziročně vzrostl jen mírně o 1,0 % na více než 133 tisíc osob.

Průměrná mzda v autoprůmyslu

Bohdan Wojnar, prezident Sdružení automobilového průmyslu, zdůrazňuje, že mzdy v automobilovém průmyslu rostly v minulých letech průběžně.

„Data o vývoji průměrných mezd a počtech zaměstnanců ve firmách Sdružení automobilového průmyslu za rok 2019 odrážejí hospodářské zpomalení v odvětví, které charakterizuje pokračující růst mezd a stagnace počtu zaměstnanců, a to ve větší míře u dodavatelských firem. V letošním roce ale již s ohledem na náběh nových regulatorních opatření, či na celkovou ekonomickou situaci nelze nadále očekávat tak pozitivní růst mezd jako v minulých letech.“

Průměrná mzda a počet zaměstnanců

Průměrná mzda ve firmách AutoSAP za rok 2019 byla 43.949 Kč. Oproti roku 2018 to představuje meziroční nárůst o 6,0 % (tedy o 2.493 Kč). Růst mezd zaznamenaly všechny kategorie. Dynamičtějším tempem rostly mzdy u finálních výrobců a v kategorii účelových organizací. Ve srovnání s průměrnou mzdou v České republice je patrný výraznější nárůst především v uplynulé dekádě, ve které se českému automobilovému průmyslu výrazně dařilo.

Počet zaměstnanců ve firmách AutoSAP dosáhl počtu 133.378 osob. Oproti přepočtenému roku 2018 to představuje jen velmi mírné meziroční zvýšení o 1,0 % (1.324 osob). Celkový počet zaměstnanců stagnoval. Výrazněji rostly jen počty zaměstnanců ve skupině finálních výrobců. Největší skupina, kterou jsou dodavatelské firmy, měla růst mezd pod průměrem AutoSAP a počet zaměstnanců se oproti roku 2018 dokonce mírně snížil.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!