Testovací centrum Nokian Tyres ve Španělsku je v zahajovací fázi

19. února 2021, 12:26

Nové, vysoce moderní testovací centrum společnosti Nokian Tyres ve Španělsku umožňuje celoroční testování letních, celoročních a zimních pneumatik. Stavba centra bude dokončena v roce 2021 a testování pneumatik je nyní v zahajovací fázi. Celková investice se odhaduje na 60 milionů eur.

Testovací centrum Nokian Tyres

Nové testovací centrum je investicí do inovativnosti, která představuje jednu z klíčových hodnot společnosti. Toto nové zařízení zvyšuje konkurenceschopnost, protože umožňuje testovat prémiové produkty speciálně určené pro rostoucí trhy ve střední Evropě a v USA.

„Investování do nového testovacího centra je plně v souladu s našimi dlouhodobými cíli vyvíjet nové produkty, které posílí náš růst na evropských trzích. Tato investice pro nás představuje skutečný milník, protože je největší, jakou kdy naše společnost ve své historii do testování udělala,“ říká Daniel Rodriguez, vedoucí španělského testovacího centra Nokian Tyres.

Nejmodernější testování

Centrum se zaměřuje především na letní a celoroční pneumatiky a pneumatiky s vysokými rychlostními indexy. Další oblastí zájmu testovacího centra je vývoj celoročních bezpečnostních vlastností pneumatik. Proto zde budou testovány také zimní pneumatiky.

Skutečným klenotem tohoto centra je 7kilometrová vysokorychlostní oválná trať, která umožňuje testovat pneumatiky při rychlostech až 300 km/h a vyšších. Testovací trati umístěné okolo vysokorychlostního oválu umožní sledovat chování pneumatik z hlediska ovladatelnosti na mokru a suchu, brzdných vlastností a odolnosti vůči aquaplaningu. Tratě budou sloužit také ke schvalovacím testům, jako je klasifikační testování hlučnosti a přilnavosti na mokrém povrchu.

„Horké počasí nám poskytuje ideální prostředí pro testování našich pneumatik v různých podmínkách. Husté sněžení v lednu bylo velikým překvapením, ale perfektně zapadlo do našeho sloganu: vyrábíme pneumatiky do extrémních podmínek, ať už se jedná o sníh, hustý déšť nebo horké počasí,“ říká Jouni Kainulainen, manažer testování ve společnosti Nokian Tyres.

Areál zahrnuje kromě testovacího centra také návštěvnické centrum, kde se v budoucnu budou konat slavnostní uvedení nových produktů na trh a interní i externí školení. Jako hold severskému dědictví společnosti byla v návštěvnickém centru vybudována finská dřevěná sauna.

Nové testovací centrum bude v pořadí již třetím centrem Nokian Tyres. Doplňuje tak dvě již existující testovací centra společnosti: centrum ve finském městě Ivalo o rozloze 700 hektarů a centrum v blízkosti sídla společnosti ve finském městě Nokia.

Testovací centrum Nokian Tyres

Zkoumání nových, ekologicky šetrných surovin v testovacím centru

Jednou z oblastí vývoje společnosti Nokian Tyres je výzkum využití rostliny guayule jako potenciální suroviny pro výrobu pneumatik. Nokian Tyres se podílí na pěstování a studiu této rostliny – možného zdroje vysoce kvalitního přírodního kaučuku – společně s místními univerzitami a dalšími partnery. Plantáž je spravována místními farmáři.

„Guayule je rostlina, která vytváří přírodní latex. Ten lze extrahovat pro výrobu některých směsí nezbytných pro výrobu pneumatik. Studujeme schopnost této rostliny přizpůsobit se klimatickým podmínkám ve středním Španělsku, abychom ji mohli do budoucna pěstovat ve větším měřítku. Dosavadní výsledky jsou velice slibné,“ vysvětluje Daniel Rodriguez.

Společnost také z 25 hektarů půdy vytvořila rezervaci pro ochranu divoké zvěře. Tato aktivita zahrnovala vybudování hnízdiště pro jestřáby a sovy a stavbu vodních prvků pro ptáky, kteří budou v následujících 3 letech předmětem průzkumu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!