Nokian Tyres položila základní kámen své nové továrny na pneumatiky v Rumunsku, první továrny v odvětví výroby pneumatik s nulovými emisemi CO2

12. května 2023, 11:52

Nokian Tyres dnes zahájila výstavbu své nové továrny na pneumatiky pro osobní vozy, která se bude nacházet v rumunské Oradee. Slavnostního ceremoniálu položení základního kamene první továrny v odvětví výroby pneumatik s nulovými emisemi CO2 se zúčastnili vysocí rumunští politici. Spuštění komerční výroby pneumatik v tomto závodu je plánováno na rok 2025 a továrna bude sloužit zákazníkům zejména ze Střední Evropy.

6 milionů pneumatik ročně

Zcela nová továrna se staví v severozápadním Rumunsku ve městě Oradea, důležité regionální a evropské křižovatce mnoha dopravních cest.

Celkové investice se odhadují na přibližně 650 milionů EUR, což řadí tento výrobní závod mezi nejvýznamnější investice v Rumunsku za poslední roky. Společnost Nokian Tyres čeká na závěrečné rozhodnutí EU týkající se žádosti o evropské financování ve výši zhruba 100 milionů EUR, kterou již dříve letos schválila rumunská vláda.

Roční výrobní kapacita závodu bude činit 6 milionů pneumatik ročně s možností dalšího budoucího navýšení. Závod bude zaměřen na výrobu pneumatik pro osobní vozy a SUV s větší velikostí ráfku, které se budou prodávat především na středoevropském trhu. Součástí továrny bude rovněž zařízení pro skladování a distribuci pneumatik. Celková zastavěná plocha dosáhne přibližně 100.000 m2.

Předpokládá se, že první pneumatiky budou vyrobeny ve druhé polovině roku 2024. Zahájení komerční výroby pneumatik je plánováno na začátek roku 2025.

„Střední Evropa pro nás představuje významný trh a investice dokládá naši angažovanost na tomto trhu. Nové pracoviště se bude nacházet ve strategické blízkosti našich zákazníků. Po důkladném posouzení více než 40 míst a různých faktorů, jakými jsou například dostupnost zkušených pracovníků, logistické výhody a stabilní podnikatelské prostředí, bylo zřejmé, že nejlepší volbou pro naši novou továrnu bude Oradea,“ říká Adrian Kaczmarczyk, Senior Vice President pro zásobování.

Nábor 500 zkušených pracovníků

Pro rumunský výrobní závod se počítá se zhruba 500 zaměstnanci. Společnost Nokian Tyres je najme jak na výrobní, tak manažerské pozice. Nábor se zrychlí v roce 2024 a bude pokračovat, až do zaplnění všech volných pracovních pozic a zahájení výroby.

„Chystáme se spolupracovat s místními školami v Oradee, abychom zajistili správnou odbornou přípravu našich budoucích zaměstnanců. Zpočátku budeme využívat vlastní znalosti, které jsme získali při výstavbě naší továrny v USA, a do Oradey přivezeme asi 20–25 pracovníků z Finska, kteří nám pomohou se spuštěním provozu závodu,“ uvádí Adrian Kaczmarczyk, SVP pro zásobování.

Kromě výstavby nové továrny na pneumatiky pro osobní vozy v Oradee společnost Nokian Tyres pokračuje ve zvyšování kapacit stávajících výrobních závodů ve Finsku a USA a rozšiřuje subdodavatelskou výrobu. Nokian Tyres chce do roku 2027 vybudovat globální kapacity s 15 miliony pneumatik.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!