MEWA: Bezpečnost reflexních oděvů testovaná umělou inteligencí

22. července 2024, 9:58

Poskytovatel textilních služeb Mewa vyvinul společně s Fraunhoferovým institutem testovací postup s podporou umělé inteligence. Lze ho využívat k přesnému zjištění ochranného účinku výstražných oděvů po každém praní a údržbě. Podle studie Německé úrazové pojišťovny (DGUV) a Německého svazu pojištění odpovědnosti zaměstnavatelů ve stavebnictví (BG Bau) nabízí tato zkušební metoda větší záruku bezpečnosti než jakýkoli jiná.

MEWA reflexní oděvy

Spolehlivost patentovaného digitálního testu s využitím umělé inteligence byla v roce 2023 ověřena v rámci výzkumného projektu DGUV a BG Bau. Vědecké laboratorní testy a zkoušky v praxi potvrdily, že postup založený na AI rozpozná spolehlivěji než lidské oko, když viditelnost reflexních výstražných oděvů přestane odpovídat normě. Díky využití digitálního kontrolního systému v procesu zjišťování kvality může společnost Mewa ještě lépe zaručit včasné vyřazení nebo úpravu oděvů se známkami opotřebení, například výměnou reflexních pásků.

Digitálně a za podpory AI

Vylepšený proces posouvá kontrolu kvality reflexního oblečení na novou úroveň bezpečnosti. Digitální postup byl vyvinut a patentován ve spolupráci s německou výzkumnou organizací, Fraunhoferovým institutem. Dosud je jediným svého druhu na trhu a získal ocenění jako jeden z nejlepších v kategorii “Optická technologie” v rámci Německé průmyslové ceny. V plně automatizovaném režimu jsou oděvy po vyprání a usušení přepravovány kontrolním systémem na ramínkách. Zde se zaznamenává a dokumentuje faktor viditelnosti fluorescenční látky a specifická hodnota odrazu reflexních pásků. Když software zjistí, že se kus oblečení vymyká standardu, je automaticky vyčleněn a podroben dalšímu kontrolnímu procesu.

“Technologie s využitím umělé inteligence doplňuje předchozí vizuální kontrolu a poskytuje našim zákazníkům ještě větší bezpečnost. Do konce roku 2025 budeme schopni tyto digitální testy provádět ve všech pobočkách společnosti Mewa,” říká Stefan Abel, vedoucí oddělení kvality, výroby a logistiky v Mewa.

Výsledky budou automaticky zaznamenávány, aby byly v případě potřeby k dispozici zákazníkům například pro účely auditu.

Pravidelné kontroly funkčnosti jsou povinné

Zaměstnavatelé musí zajistit, aby se výstražné reflexní oděvy používaly v souladu s hodnocením rizik a pravidelně docházelo ke kontrole jejich funkčnosti. To je stanoveno zákoníkem práce a nařízením o používání osobních ochranných prostředků. Pokud je péče a údržba reflexních oděvů svěřena profesionálním průmyslovým prádelnám, mohou si být firmy jisté, že reflexní pásky a tkaniny zachovají stále plný ochranný účinek. Platí to pro všechny oblasti práce, kde je nutné nosit oděv s vysokou viditelností, jako je například stavba tratí, silnic, doprava, provoz, záchranné nebo bezpečnostní služby, lodní doprava a zemědělství.

Více informací naleznete na stránkách MEWA.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!