Co je to bezestupňová převodovka (CVT) a jak funguje? Jaký olej používat pro převodovku CVT?

29. května 2023, 14:43

Bezestupňové převodovky jsou jedním z hlavních typů automatických převodovek v současných automobilech. Společně se specialisty ze společnosti TotalEnergies vám přinášíme základní informace na téma těchto převodovek.

Jaké převodovky se v současnosti používají v automobilech?

Převodovky automobilů se dělí na dva typy: stupňové a bezestupňové. Mezi stupňové převodovky patří běžné převodovky s ozubenými koly. Převodový poměr se mění spojením příslušného převodového stupně. Spojení může být prováděno ručně (manuální převodovky), ručně s pomocí řídicí jednotky (poloautomatické převodovky) a zcela pomocí řídicí jednotky (automatické převodovky).

Jak funguje převodovka CVT?

Bezestupňové převodovky neboli CVT (Continiously Variable Transmission) reprezentují zcela odlišný přístup ke změně převodových poměrů. Nejběžnějším řešením převodovky CVT je systém dvou kuželových kol spojených řetězem (nebo řemenem). První kolo, nazývané aktivní kolo, je poháněno klikovou hřídelí motoru. Druhé kolo, nazývané pasivní, přijímá výkon přenášený aktivním kolem prostřednictvím řetězu/řemenu a dále pohání výstupní hřídel z převodovky. Následně se výkon přenáší na diferenciál, hnací poloosy a nakonec na kola vozidla.

Genialita převodovky CVT spočívá v tom, že změnou vzdálenosti mezi dvěma kužely pasivního kola se mění pracovní průměr, a tím i převodový poměr výstupní hřídele. Aby bylo zachováno správné napnutí řetězu (nebo řemene), musí se průměr aktivního kola měnit nepřímo úměrně průměru pasivního kola. Spalovací motor tak může pracovat v ustáleném pracovním bodě (ten bude samozřejmě bodem nejvyšší účinnosti!) a mění se pouze převodový poměr CVT. Kromě řetězu obsahuje převodovka CVT brzdy a vícelamelové spojky a jedno planetové kolo pro nastavení zpětného chodu.

Převodovky CVT se vyznačují vysokou účinností, nekomplikovanou konstrukcí a zlepšením hospodárnosti spalovacího motoru. Tento typ převodovek lze nalézt také v hybridních pohonech (převodovky e-CVT). K nevýhodám tohoto řešení patří zvláštní akustický vjem, který pociťuje řidič. Vzhledem k tomu, že motor pracuje stále ve stejném pracovním bodě, změna zatížení pohonné jednotky nebude při akceleraci slyšitelná.

Jaký olej používat pro převodovku CVT?

Intervaly výměny oleje jsou vždy stanoveny výrobcem. Pokud nejsou údaje k dispozici, lze vycházet z průměrných hodnot. V případě převodovek CVT je to 60.000 až 150.000 km (občas se vyskytují převodovky, kde se olej nemění). Hlavními požadavky na oleje pro převodovky CVT jsou vynikající třecí vlastnosti, kompatibilita se širokou škálou materiálů, dobrá ochrana proti opotřebení kuželových kol, řetězu, řemene a dalších součástí převodovky, jakož i vynikající nepěnivost a schopnost uvolňovat vzduch.

„Oleje pro převodovky CVT musí sladit oheň s vodou. Na jedné straně musí olej zaručit nízké tření na všech převodech, na druhé straně musí správně zvolený olej zaručit vysoký koeficient dynamického tření na řemenu, a navíc vysoký koeficient statického tření na třecích deskách. Použití nesprávného oleje může nejen výrazně urychlit opotřebení dílů v převodovce, ale také způsobit její poruchu,“ říká Andrzej Husiatyński ze společnosti TotalEnergies.

Společnost TotalEnergies nabízí speciální oleje pro převodovky CVT, například FLUIDMATIC CVT MV. Tento olej zajišťuje správnou funkci převodovky a lze jej použít pro servis převodovek mnoha evropských i asijských značek. Je vhodný pro převodovky CVT vybavené řetězem i řemenem. Má vysoký koeficient statického i dynamického tření a zachovává si své vlastnosti po celou dobu mezi výměnami.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!