Jak vybrat správnou plničku brzdové kapaliny

11. března 2024, 14:22

Moderní brzdové systémy jsou nabité mnoha speciálními funkcemi na podporu řidiče při řešení krizových situací nebo pro zkrácení brzdné dráhy a tím i bezpečnosti. Aby tyto systémy správně fungovaly za všech okolností, je nutné používat správnou brzdovou kapalinu a odvzdušňovací přístroje.

Značka ATE společnosti Continental je známa především jako výrobce brzdových dílů nejvyšší kvality díky úzké spolupráci s předními výrobci automobilů. Pro odborný servis je však potřeba také vhodné servisní vybavení. ATE nabízí ucelený sortiment servisního vybavení od speciálních klíčů až po plničky brzdové kapaliny.

ATE vám přináší několik důležitých tipů, pro výběr správné plničky

Číslo položky: 03.9302-1502.4; 740321

V systémech současných elektronických stabilizačních jednotek ESC se používá speciální nízko viskózní brzdová kapalina DOT 4 nebo novější nízko viskózní DOT 5.1.  Pro správnou výměnu a předepsaný postup výrobce systému je doporučeno použít přístroj vytvářející pulzující proud tekoucí kapaliny. Tím se předchází vzniku vzduchových bublin a usnadňuje výměnu kapaliny.

Při výměně kapaliny je nutné mít možnost nastavit předepsaný plnící tlak. Ideální je, když je plnička vybavena manometrem, kde lze sledovat tlak v systému. Zejména starší vozidla mají tlak snížený oproti standardu. Nesmíme zapomenout také na odvzdušnění spojky. Zde se obvykle doporučuje použití minimálního plnícího tlaku. Dobrá plnička musí mít také dostatečný průtok, aby dokázala s minimálním množstvím média propláchnout celý okruh a odstranit z něj nečistoty.

Vyšší řady plniček nabízí možnost odsání staré brzdové kapalin z nádobky čímž šetří mechanikovi čas při proplachování systému a zákazníkovi peníze za množství použité kapaliny. Doporučujeme ohlídat, aby vaše plnička byla vybavena kontrolou tlaku, aby se plnička zastavila dřív, než v zásobním kanystru dojde zásoba kapaliny a tím se předešlo zavzdušnění systému.

Nezbytným doplňkem každé servisní plničky musí být adaptéry pro připojení na zásobní nádobku.

ATE nabízí celou řadu profesionálních odvzdušňovacích přístrojů od základního modelu vhodného do menší dílny přes model FB5ev až po velké dílenské přístroje vybavené odsávací jednotkou.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!