Co doporučit zákazníkovi po výměně brzd

28. srpna 2024, 11:22

Po výměně brzd si mnoho zákazníků myslí, že jakmile opustí autoservis, je hotovo. Existují však určité kroky, které by řidiči měli udělat, aby si na nové brzdy zvykli a zajistili, že budou fungovat co nejlépe. O své tipy, co doporučit zákazníkům s vyměněnými brzdami, se podělí Scott Irwin, vedoucí technických školení ve společnosti TMD Friction, vyrábějící brzdy značky Textar.

Zajetí nových brzd

Pod pojmem „zajetí“ se rozumí šetrné zacházení s brzdami během prvních 200 km, aby se brzdové destičky plně přizpůsobily kotoučům a maximalizoval se brzdný účinek. Zajetí má u nových brzd klíčový význam. Zejména u lakovaných kotoučů je třeba zajistit, aby se ochranný povlak neusazoval na třecím povrchu brzdových destiček. U lakovaných kotoučů brzděte jemně a opatrně od maximální rychlosti 50 km/h, abyste zajistili správné usazení.

Brzděte opatrně, abyste zabránili přehřátí

Prudké brzdění může také způsobit přehřátí brzdových destiček, což se projeví na brzdném účinku. Řidiči by se proto měli vyvarovat prudkého a opakovaného brzdění, při kterém se brzdy nadměrně zahřívají. Mezi jednotlivými brzděními by měla být prodleva, aby se zabránilo nahromadění tepla. Kromě toho by se řidiči měli vyvarovat extrémního zatížení nových brzd při „zajíždění“.

Podívejte se na video:

Význam kontroly brzdové kapaliny

Doporučujeme také vysvětlit zákazníkům důležitost pravidelné kontroly a výměny brzdové kapaliny. Brzdová kapalina časem degraduje a ujetá vzdálenost na to nemá velký vliv. Běžné brzdové kapaliny jsou hygroskopické, což znamená, že přitahují a absorbují vlhkost z atmosféry.

Tento proces probíhá po celou dobu, i když je brzdová kapalina v „utěsněném“ brzdovém systému, protože molekuly vodní páry mohou pomalu pronikat do pružných pryžových brzdových hadic.

Postupem času dochází k poklesu bodu varu brzdové kapaliny a zvyšuje se riziko koroze kovových součástí. S rostoucím objemem vlhkosti v brzdové kapalině dosáhne bod varu nakonec kritické hodnoty, kdy se stává nebezpečným. Při výměně brzdové kapaliny se vždy řiďte doporučením výrobce vozidla. Pokud žádné doporučení není uvedeno, měla by se brzdová kapalina pro optimální bezpečnost měnit každých 18 měsíců.

Využijte příležitosti po výměně brzd a promluvte si se zákazníky o dalších možnostech údržby brzd, včetně následné péče, zajetí a kontroly brzdové kapaliny. Tyto jednoduché, ale účinné tipy maximalizují výkon a životnost brzdového systému.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!