Křišťálovou kouli nebrat: Jaký bude rok 2024 aneb u pokladny stál?

12. února 2024, 9:16

Psát letos o blízké budoucnosti autoopravárenství bylo opravdu velmi snadné. Těch událostí, které ovlivňují nebo brzy ovlivní váš byznys, je mnoho. Zmíním ve stručnosti stárnutí vozového parku (průměr 2023 stáří 16,21 let). K tomu zvyšující se podíl elektrických vozidel. Nedostatek pracovníků. Nové legislativní požadavky a nové investice. Čím jiným začít než hnacím motorem vašeho podnikání? Pracovníky.

Pracovníci

Nejsou a nebudou. Pokusím se stručně pospat kvůli čemu. Na prvním místě je očividný a dlouhodobý nezájem státu v kombinaci s nezájmem většiny rodičů o učební obory. Co má ruce a nohy, přihlásí se na gymnázia a střední netechnické školy. Proč? Protože jen tak je budoucnost mého potomka zalitá sluncem, myslí si rodič. Že už to roky neplatí, nikdo nedbá. Rozepisovat se tady o tom, že pro manuálně zručné dítě, které si vybere jakýkoliv auto-moto učební obor, to může být životní výhra, je informace pro vás zcela nadbytečná. Cílová skupina většinových rodičů a taky státu to tak bohužel nevidí. I když už se rok, dva situace zlepšuje. Na auto-obory se hlásí více žáků, než jsou učiliště schopna přijmout. Důvod? Demografická křivka. Je prostě více dětí než škol. Nebude to však trvat dlouho. Demografické křivky jsou už nakresleny a vypadají pro restart učňovských oborů nedobře. Sečteno podtrženo, pracovníci nejsou a nebudou.

Mám teď možnost, které si velice vážím, setkávat se s řediteli pilotních středních škol a učilišť, kteří se zaměřují na autoopravárenství. Snaží se vytvořit pro učňovský dorost co nejlepší studijní podmínky a zatraktivnit učňovské školství, od vybavení učeben, ale i zvýšení odbornosti učitelů, aby byli co nejvíce seznámeni se současnými technologiemi a trendy, elektromobilitu nevyjímaje. Dílnu elektromobility a v ní dva až devět elektromobilů coby učební pomůcku mají všichni ze zmíněných pilotních škol. Ředitelé vymýšlejí nové učební obory, například renovaci veteránů. Podle mého názoru dělají mnohem více, než jsou jejich pracovní povinnosti. Mají to totiž v DNA. Srdcaři. Jen díky nim více než 3.200 absolventů auto-oborů přichází rok co rok na trh práce.

Můžete vidět tabulku za celou ČR, jaké jsou počty dětí v jednotlivých oborech a kdy například karosáři úplně dojdou.

Hodinové sazby

Když už jste ten šťastlivec a máte dostatek pracovníků a práce, potýkáte se s výší hodinové sazby. Zvláště sazby pro takzvané *velkozákazníky*. Dvojnásob pro ty platící opravy po dopravní nehodě. Byl jsem v prosinci v Košicích a tam jsem narazil na autorizovaný servis, který měl sazbu 4.750 Kč (190 EUR). Přiznávám, nebyl to zrovna koncernový servis. Když jsem projevil před majitelem údiv nad sazbou, mylně se domníval, že se podivuji nad její nízkou hodnotou, a chtěl ještě přitlačit. Inu Košice. Tam se nebojí říct si o peníze, které odrážejí současné náklady na lidi, investice, provoz a budoucnost.

Kvalifikační požadavky pro opravy vysokonapěťových vozidel

Na odborných webech už vyšlo mnoho článků na téma elektromobilita a nové legislativní požadavky na pracovníky opravující elektromobily. Platí nový zákon a vyhláška, ale nejde o nic jiného než modernizaci stávající padesátky z roku 1978. Pro ty, kteří se podivují v roce 2023, že nějaké požadavky vůbec jsou. Ve stručnosti, dnes se povinnosti na kvalifikační požadavky pracovníků rozšířily o povinnosti na jednatele firmy a edukaci většiny pracovníků ve společnosti, kde se opravují elektrická vozidla. Na trhu se objevilo několik firem, mezi nimi i importéři, kteří chtějí tuto legislativní změnu tu z větší tu z menší části pro dealery obsáhnout a uvést tak do souladu tzv. Standardy výrobce s právními předpisy státu. Kdo z vás někdy viděl, jak hoří baterie nebo jak vypadá úraz proudem, věnuje této legislativě dostatečnou pozornost.

Nové trendy

Do našich kotlin nové produkty, které mohou ovlivnit i vaše podnikání. Jedním z nich je působení největšího internetového obchodu společností Allegro. Nově v nabídce uhlí a brikety, ale i nabídka náhradních dílů. Originálních, ale zejména neoriginálních. Stačí kliknout na model vozu a už to jede. Do slova a do písmene. Zatímco ostatní internetoví prodejci s myšlenkou prodeje náhradních dílů jen koketovali, tenhle to opravdu rozjel. A jak se tak průběžně na stránky Allegra dívám, zatím se jen tak zahřívá…

Není dne, abyste nečetli o umělé inteligenci zvané AI. OpenAI nebo ChatGPT. Kdo z vás měl možnost vyzkoušet, jak tento software funguje, musí uznat, že wow. Kdyby se mohl tak čas vrátit a my jsme byli ve studijním věku a mohli tuto vychytávku používat. Konec povinné četby Babičky, konec psaní referátů a diplomových prací. Tohle AI zlehka zvládá, přečte za vás cokoliv, třeba sebrané spisky Jiráska a udělá extrakt jeho díla na jednu stránku a to vše za tři vteřiny. Nekecám. Dnes už umí umělá inteligence mluvit i lidským hlasem. Ani se nemusíte obtěžovat s psaním, stačí mu rovnou pokládat otázky. Ale to je tak asi všechno. Všechno pro naši část podnikání. Nic neopraví, nic nenalakuje a všechny ty řeči o tom, jak nahradí časem většinu lidských profesí, jsou v této chvíli pro náš byznys bezpředmětné. Automechanika ani karosáře nenahradí. Lakýrníka vůbec. Tečka. Časem mu bude nápomocna ve vyhledávání nej odstínů například, ale tím to pro tuto chvíli umělá inteligence začíná i končí, i když…

Jedno AI už do naší branže dorazilo, a to do kalkulačních systémů oprav po dopravních nehodách. Nově v Solera/Audatex je možnost na základě několika fotek vozidla provést automatickou kalkulaci opravy. Měl jsem možnost si tuto novou funkci pod názvem Visual Intelligence vyzkoušet a je dechberoucí, zejména ta rychlost s jakou pracuje. Ne až tak přesnost. Tou se zatím se člověku nevyrovná. Zatím.

Práce

Práce v servisech je dostatek. Soudě podle pomocného kritéria, a to tržeb při opravách motorových vozidel (měsíční statistiky Českého statistického úřadu). Pro salónní televizní ekonomy samozřejmě. Pro ty z nás, co jsou mezi vámi v podstatě dennodenně, je radost vidět, jak máte plné dílny, karosárny a lakovny a jak se vám v této složité době celkem daří.

Závěr

Škoda jen, že je ta naše práce tak komplexní a náročná. Žádná umělá inteligence, žádné samoobslužné zvedáky, promiňte, samoobslužné pokladny jako v Lidlu. Jen si zkuste na chvíli představit samoobslužný model u vás. Zákazník přijíždí, vyfasuje vercajk a díly. Vytisknete mu technologický postup a výměna rozvodového řemene může začít. Za 2-3 týdny, až si opravu provede, si před spuštěním auta ze zvedáku zaplatí a odjíždí. A co teprve zapojit zákazníka v lakovně? Tu máš barvu, pistole a overal najdeš před lakovacím boxem a starosti s lakovnou jsou ty tam, reklamace koloristiky jsou minulostí a s fakturou si na pojišťovnu skočí zákazník sám. Teď už se stačí jen probudit! Mějte to na paměti, až zase budete gratis brigádničit u samoobslužné pokladny v místním marketu.

Přeji vám a vaší rodině do Nového roku to nejlepší, neutuchající trpělivost s vámi, to zejména vašim nejbližším, a všem Vám hodně zdraví.

Josef Förster

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!