Nahlédnutí do budoucnosti autoservisů na veletrhu Automechanika 2024

29. srpna 2024, 11:08

Autoservisy a autodílny procházejí zásadními změnami, čímž reagují na rychlý technologický vývoj a nové požadavky trhu. Organizátoři veletrhu Automechanika, probíhajícího od 10. do 14. září ve Frankfurtu nad Mohanem, připravili speciální expozici nazvanou „Dílna budoucnosti“, která má autoservisy a mechaniky při zvládání těchto výzev podpořit.

Automechanika

Výstava vzniká ve spolupráci s Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe (Svaz německého obchodu s motorovými vozidly, ZDK) a Future Workshop 4.0 při Institute for Automotive Industry (Institut pro automobilový průmysl, IfA). Na ploše 1 000 m² v hale 9 se mohou návštěvníci veletrhu těšit na prezentaci inovací, které v blízké budoucnosti zásadně ovlivní způsob práce autoservisů.

Automechanika

Praktické ukázky

Hlavním lákadlem této speciální expozice je inovační laboratoř o rozloze 300 m², kde návštěvníci na vlastní oči uvidí, jak mohou konkrétní aplikace a technologie proměnit běžnou návštěvu servisu. ZDK bude společně s Autodoktoren každý den poskytovat odborné informace a poradenství na stánku i prostřednictvím online streamů.

Detlef Peter Grün, viceprezident ZDK a cechmistr automobilového obchodu, uvedl: „Naším cílem je představit téma ‘Dílna budoucnosti’ způsobem, který bude pro odbornou veřejnost veletrhu atraktivní a inspirativní. Future Workshop 4.0 představí ve spolupráci s našimi partnery inovativní řešení a nabídne návštěvníkům možnost seznámit se s nejnovějšími technologiemi přímo v praxi.“

Expozice nabídne řadu interaktivních ukázek, například jak vozidlo projíždí skenerem, jenž pomocí umělé inteligence provádí diagnostiku stavu vozidla a předává informace do následných servisních procesů. Jedním z vrcholů laboratoře bude živá ukázka robotických průmyslových vozíků, které autonomně doručují potřebné náhradní díly přímo ze skladu.

Akademie Deutsches Kfz-Gewerbe (TAK) na veletrhu představí vozidlo s vodíkovou technologií a věnovat se bude i náročnosti jeho údržby a oprav. Zajímavostí bude i vůz McLaren od Carbon, na němž bude demonstrován moderní systém pro opravy karoserií. Institute of Automotive Technology (KTI) zase předvede, jak profesionálně a ekonomicky opravit vozidla po nehodě, včetně práce s ukrytými senzory jako součástmi asistenčních systémů řidiče.

Automechanika

Řešení budoucnosti

V druhé části expozice se na sedmi tematicky strukturovaných místech představí 14 firem s inovativními řešeními pro budoucnost autoservisů. Návštěvníci zde najdou informace o diagnostice a automatizaci, elektromobilitě, umělé inteligenci, robotice, rozšířené realitě (XR), síťově propojených dílnách, digitálních pracovních postupech a udržitelnosti.

Automechanika

ZDK jako centrum informací a setkávání

Třetí část expozice bude věnována průmyslovému setkání ZDK. Jak jsme již naznačili, na rozlehlé ploše bude mimo jiné umístěno webové studio, které bude zajišťovat živé přenosyz veletrhu. Odborníci ZDK zde budou každý den v půlhodinových prezentacích poskytovat informace o aktuálních tématech, jako je například hodnocení stavu trakčních baterií, kalibrace asistenčních systémů řidiče, hygiena klimatizací a další.

„Průmyslové setkání je místem, kde mohou odborníci získat nejnovější informace z první ruky a využít čas k navázání nových kontaktů,“ dodává Detlef Peter Grün.

Ve čtvrtek večer, 12. září, se návštěvníci mohou těšit na společenský večer. Podrobný program je dostupný online na adrese automechanika.com/programm.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!