Nové lasery LiDAR společnosti Osram umožňují autonomním vozidlům „vidět“ dále a účinněji

10. října 2019, 15:00

Dva nové vysoce výkonné komponenty SMT od OSRAM pro aplikace LiDAR (Light Detection and Ranging) rozšiřují možnosti pro vývojové firmy.

Nové lasery LiDAR společnosti Osram

V dnešní době je jen málo témat tak detailně diskutovaných, jako je autonomní řízení. Většina poskytovatelů systémů je přesvědčena, že při dalším rozvoji autonomního řízení se nelze vyhnout použití technologie LiDAR. Společnost Osram je již 15 let v čele vývoje a výroby těchto speciálních infračervených laserů.

Aktuálně se v provozu nachází více než deset milionů kusů a to bez selhání jediného čipu. Díky čtyřkanálovému a jednokanálovému pulznímu laseru, které jako první na světě splňují normu AEC-Q102, si nyní mohou vývojové firmy vybírat ještě z širší škály infračervených komponentů společnosti Osram. Dva nové produkty nabízí přesvědčivý výkon 125 Wattů na kanál a účinnost až 33 %.

Nové lasery LiDAR společnosti Osram

Požadavky na bezpečnostní systémy u autonomních či částečně autonomních vozidel jsou komplexní. Musí být spolehlivé, fungovat za jakéhokoli osvětlení a jakéhokoli počasí, určovat včas potenciální nebezpečí a překážky, aby bylo možné přijmout vhodná rozhodnutí. Všeobecně je dnes uznáváno, že pouze kombinace technologie LiDAR, kamery a radaru dokáže splnit požadavky na autonomní řízení. Společnost Osram představila svůj první laser s vlnovou délkou 905 nm před více než deseti lety. Dnes je to nejběžněji používaná vlnová délka v rámci systémů LiDAR. Vlnová délka 905 nm má podstatnou výhodu v porovnání s vlnovou délkou 1.550 nm obzvláště s ohledem na celkové náklady na systém.

Klíčovým aspektem bezpečnosti je dosah použitého zdroje infračerveného světla. Pro zajištění co největšího dosahu detekce je potřeba silný laser. Oba výrobky nabízejí úctyhodný výkon 125 Wattů při 40 A na jeden kanál. Díky obzvláště nízkému tepelnému odporu pouze 30 K/W u verze s jedním kanálem (SPL S1L90A_3 A01) a 17 K/W u zařízení se čtyřmi kanály (SPL S4L90A_3 A01) je teplo z produktu snadno odváděno i při vysokých proudových hodnotách.

Verze se čtyřmi kanály obsahuje čip se čtyřmi emisními oblastmi, které poskytují skvělý optický výkon 480 Wattů. Laser poskytuje mnohem delší detekční rozsah a při rozměrech 3,35 mm x 2,45 mm x 0,65 mm je pouze o něco málo větší než verze s jedním kanálem (2,0 mm x 2,3 mm x 0,65 mm).

Dva nové vysoce výkonné SMT (Surface Mountable Technology – technologie povrchové montáže) lasery rozšiřují portfolio LiDAR aplikací společnosti Osram a nabízí snadné použití pro zákazníky při integraci do jejich systémů.

„Díky vyššímu výkonu a rozšířenému pracovnímu cyklu až na 0,2 % můžeme pomoci dosáhnout delší detekční vzdálenosti aplikací a lepšího rozlišení. Navíc je pak možno s těmito vysoce výkonnými produkty o vlnové délce 905 nm navrhovat systémy bezpečné pro lidský zrak. Vzhledem ke svému skvělému konstrukčnímu návrhu nabízí nové produkty pulzní šířku okolo 2 ns,“ vysvětluje Rena Lim, produktová manažerka ve společnosti Osram Opto Semiconductors.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!