Společnosti Bosch a Microsoft spojují své síly a vyvíjí softwarovou platformu pro bezproblémové propojení automobilů a cloudu

1. března 2021, 17:26

Společnosti Bosch a Microsoft spojují své síly a společně vyvíjejí softwarovou platformu pro bezproblémové propojení automobilů a cloudu. Cílem spolupráce je rychlejší a snadnější vývoj softwaru vozidel po celou dobu jejich životnosti a jeho instalace do řídicích jednotek a počítačů vozidel prostřednictvím cloudu.

Softwarová platforma je založena na Microsoft Azure a obsahuje také softwarové moduly od společnosti Bosch. Obě společnosti navíc pracují na inovativních vývojových nástrojích, díky nimž je proces vývoje softwaru mnohem efektivnější – a to i mimo tyto společnosti. Díky nové platformě lze zkrátit cykly inovací a snížit náklady na vývoj softwaru vozidla. To znamená, že nové funkce a digitální služby se k řidičům dostanou rychleji. Vývojová spolupráce spojuje softwarové, elektronické a systémové znalosti předního světového dodavatele automobilového průmyslu s know-how společnosti Microsoft v oblasti vývoje softwaru a cloud computingu. Obě společnosti plánují, že první prototypy vozidel budou novou softwarovou platformu moci používat koncem roku 2021.

Spolupráce Bosch a Microsoft

“Již dnes Bosch bezpečně provádí aktualizaci vozidel pomocí aktualizací softwaru Over-the-Air. Prostřednictvím jednotné platformy pro softwarově definovaná vozidla chceme výrobcům automobilů poskytnout ještě lepší podporu při rychlejším vývoji nových funkcí a jejich uvedení do provozu,” říká Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Robert Bosch GmbH.

„Naše spolupráce se společností Bosch spojuje odborné znalosti předního světového dodavatele pro automobilový průmysl se silnými stránkami cloudu společnosti Microsoft, AI a GitHub,“ říká Scott Guthrie, výkonný viceprezident pro Cloud + AI ve společnosti Microsoft. „Software se stále více stává hlavním rozlišovacím kritériem v automobilovém průmyslu. Naším cílem je podporovat společnosti při rychlejším a rozsáhlejším zpřístupňování jedinečných služeb mobility pro osobní a užitková vozidla.“

Společný vývoj budoucnosti automobilu

V nadcházejících generacích vozidel bude software hrát důležitější roli. Také proto, že nové trendy, jako je například elektromobilita, automatizovaná jízda nebo moderní služby mobility, jsou možné pouze prostřednictvím softwaru. Proto budou aktualizace v budoucnu mnohem častější. Vzhledem k vysokým bezpečnostním požadavkům po celou dobu životnosti vozidla jsou však bezdrátové aktualizace softwaru a digitální služby pro automobily velmi složité. Další komplexitu přináší řada různých sérií a modelových variant.

Na jedné straně proto Bosch přispívá ke spolupráci svými rozsáhlými znalostmi elektrických a elektronických architektur, řídicích jednotek a počítačů vozidel, které jsou potřebné pro aktualizaci Over the Air. Na straně druhé společnost přispívá svým know-how, softwarovými produkty a vývojovými nástroji pro automobily. To zahrnuje základní software a takzvaný middleware pro počítače a řídicí jednotky vozidel a také cloudové softwarové moduly pro aplikaci bezdrátových aktualizací na celé flotily vozidel.

„Díky komplexní softwarové platformě od vozidla po cloud snižujeme složitost vývoje softwaru i systémové integrace do automobilu. Vytváříme tak podmínky, aby bezdrátové aktualizace fungovaly ve vozidlech stejně hladce a pohodlně jako u chytrých telefonů,“ říká Heyn.

Díky předem integrovanému řešení platformy jsou bezdrátové aktualizace, které udržují software vozidla aktuální a nyní podstatně méně složité. To je možné proto, že softwarové architektury vozidel a cloudu nyní bezproblémově spolupracují.

Nové softwarové služby pro vývojáře

Společnosti Bosch a Microsoft také plánují dále rozvíjet stávající softwarové nástroje. Jejich cílem je umožnit výrobcům a dodavatelům automobilů zjednodušit a urychlit vlastní vývoj softwaru při současném splnění vysokých bezpečnostních požadavků automobilového průmyslu. Firmy také chtějí využívat plně integrovanou platformu GitHub. Rovněž se plánuje zpřístupnění důležitých částí nové softwarové platformy pro vývojáře jako open source na GitHub.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!