ELRING: Těsnění hlavy válců ve správné tloušťce pro opravu zážehového motoru

12. června 2024, 9:39

Na rozdíl od vznětových motorů mají hlavy válců zážehových motorů spalovací prostor nad pístem, který většinou odpovídá tvaru kulové úseče. Zde jsou umístěna sedla ventilů a otvor pro zapalovací svíčku se závitem.   

Pokud hlavu válců budeme opracovávat, abychom zajistili rovný a homogenní povrch, zmenšíme objem této kulové úseče a tím objem kompresního prostoru nad pístem.  

Důsledek: kompresní tlak se zvýší, kompresní poměr se změní. 

Tento na první pohled pozitivní účinek má negativní průvodní jevy. Kompresní tlak nekontrolovaně stoupá, což vede k silnějším vibracím konstrukčních dílů a tím k vyššímu opotřebení. Navíc se kompresní poměr dá zvyšovat jen do určité míry, jestliže se chceme vyhnout „klepání“, tzn. nekontrolovanému samovznícení paliva. V neposlední řadě je třeba mít na paměti, že ostatní součásti, jako jsou ojniční ložiska nebo hlavní ložiska klikového hřídele, se obvykle nevyměňují současně. Zvýšení tlaků tak může vést k problémům s ložisky. Abyste tomu předešli, měly by být úpravy povrchu hlavy omezeny na minimum, přičemž pravidlo zní: tolik, kolik je nutné, tolik, kolik je možné. 

Užitečné tipy od odborníků na těsnění: Pro opravy některých benzinových motorů dodává firma Elring těsnění hlavy válců v různé tloušťce. Zde se doporučuje zvolit výšku úpravy povrchu hlavy, která se rovná rozdílu tloušťky opravného těsnění a tloušťky původního těsnění. V důsledku toho nedojde ke změně kompresního poměru, který byl pro daný motor původně vypočten. V katalogu najdete tato těsnění pod názvem “Repair Stage” (“Opravný stupeň”).  

Další informace můžete nalézt na stránkách firmy ELRING.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!